Liman Caddesi&[#]8217;nde bulunan Zonguldak Adliye Sarayı&[#]8217;na ek bina yapılması için çalışmalar tamamlandı. Yaklaşık 2 yıldır devam eden çalışmalar sonrasında yeni bina yapımının önündeki engeller kaldırıldı.


Ancak Liman caddesi üzerinde yaşanan yer darlığına karşın ek bina yapılması durumunda önceden beri süregelen plansız kentleşmenin devam edeceği, zaten yetersiz olan sosyal alanların azalacağı endişesinin yaşanmasına neden oluyor.


Şehir Plancıları Odası Başkanı Yesari Sezgin Liman Caddesi üzerinde bulunan Adliye binanın yanına ek bina yapımıyla ilgili düşünceden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.


Sezgin her dönem Valilik, Belediye ve Adliye binalarının yer ve konumlarıyla ilgili eleştiri getirip görüş açıklayanlara da seslenerek bu konudaki görüşlerini paylaşmalarını istedi.


İşte Sezgin&[#]8217;in o açıklaması;


&[#]8220;Bilindiği üzere Adliye binasının bulunduğu alanın hemen yanına ilave olarak yeni bir Adliye binasının yapılması ile ilgili çalışmalar kentimizin gündeminde bulunmaktadır.


Geçtiğimiz yıllarda Belediye meclisinde bu alanın Adliye binası yapılmasını sağlayacak imar planı değişikliğine Şehir Plancıları Odası İl temsilciliği olarak yaptığımız itiraz uygun bulunmamıştır.


Şehir planlama disiplini içerisinde önemli bir yere sahip olan yer seçimi ilkeleri açısından ek Adliye binasının bu alanda yapılmasının uygun olmadığını düşünüyoruz.


Hepimizin bildiği gibi Valilik binası, Belediye Başkanlığı binası ve Adliye binasının yanlış yere yapıldığı kentimizde çeşitli kesimlerce ve her ortamda yıllardır dile getirilmektedir. Bugün ise Adliye binası yanlış yere yapılmıştır diyenlerin yanına ilave bir bina daha yapılması konusunda da fikir beyan etmeleri doğru olacaktır.


Yıllardan beri büyük bir kesimin yanlış yere yapıldığı konusunda hemfikir olduğu adliye binasının yanına ilave bir Adliye binası yapılması, yoğunluğunu azaltmaya çalışmak için çözüm yolları aradığımız kent merkezini ve özellikle Gazipaşa Caddesi&[#]8217;ni olumsuz yönde etkileyecektir.


Denize yaklaşık 20-30 metre mesafede, arka cephesi ise kentsel sit alanına bitişik olan alanda plan kararlarını zorlayıcı biçimde üstelik araç yoğunluğunu ve inşaat emsalini artıracak bir fonksiyon getirilmesi doğru karar olmayacak bunun yanında kent merkezinde insanlarımızın deniz ile buluştuğu tek alan olan bu sahil bandının kullanımdaki süreklilik açısından yeni sorunlar yaratacak yada var olan sorunları artıracaktır.


Bu nedenlerle bu konudaki endişelerimizi bir kez daha kamuoyu ve yetkililerle paylaşarak ek adliye binasının bu alana yapılması kararının tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz&[#]8221;.


Sezgin&[#]8217;in açıklamalarının ardından Mimarlar Odası ile Zonguldak Belediye Meclisi&[#]8217;nin ne yönde görüş belirteceği merak ediliyor.


Editör: Pusula Gazetesi