Ak Parti Belde Başkanı Yılmaz Kaldırım&[#]8217;ı bu yönetmeliğe göre aldılar




Dün akşam toplanan İl Yönetimi, Belde Başkanı Yılmaz Kaldırım&[#]8217;ı partiye çağırdı ve istifasını istedi. Kaldırım istifa etmeyince Ak Parti Teşkilat İç Yönetmeliğinin 54. maddenin d bendini uygulayan yönetim, Kaldırım&[#]8217;ı oy çokluğu ile görevden aldı.



Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine İşten El Çektirme Nedenleri (Tüzük md. 58)


Madde 54- Kademelerde görev alanların görevden uzaklaştırılmalarını gerektiren durumlar:


a. Siyasi Partiler Kanunu, Parti Tüzüğü ve yönetmelikleri uyarınca tutulması gerekli defter ve kayıtların usulüne uygun olarak tutulmaması, defter ve belgelerin muhafaza edilmemesi, kayıtlar üzerinde kasıtlı olarak tahrifat yapılmış olması ve muhasebe ile ilgili belgelerin zamanında Genel Merkeze gönderilmemiş olması,


b. Kongre veya atama yoluyla oluşturulan organlarda görev alanların 15 gün içerisinde o mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilmemesi,


c. Ülke ve Parti çıkarlarını ihlal edici davranışlar sergilenmesi,


d. Parti üyeliğinden ihracı gerektiren bir eylem veya işlemde bulunulması hallerinden birinin meydana gelmesi durumunda, ilçe ve il başkanı ile yönetim kurullarına kısmen veya tamamen işten el çektirmeye Merkez Karar ve Yönetim Kurulu yetkilidir. Belde başkan ve yönetimi hakkında aynı yetki il yönetim kurulunca kullanılır.



İşten El Çektirmenin Usul ve Esasları (Tüzük md. 59)


Madde 55&[#]8211; İşten el çektirmenin usul ve esasları;


a. İşten el çektirmeyi gerektiren bir durumu tespit eden il yönetim kurulu, ilçe başkanı veya ilçe yönetim kurulunun kısmen veya tamamen işten el çektirilmelerini Merkez Karar ve Yönetim Kurulundan; ilçe yönetim kurulu ise belde başkanı veya belde yönetim kurulunun kısmen veya tamamen işten el çektirilmelerini il yönetim kurulundan talep edebilir.


b. El çektirme talebini içeren kurul kararlarının, en az üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oylama ile alınmış olması gerekir. Karar, el çektirmeyi gerekli kılan olayın delillerini ve değerlendirmesini içeren gerekçeli bir rapora dayanılarak alınır.


c. İşten el çektirme kararı, Siyasi Partiler Kanunundaki istisnalar hariç, gizli oylama ile alınır. Karar yeter sayısı, kurul üye tam sayısının en az 2/3 çoğunluğudur.


d. Belde ile ilgili ilçe yönetiminin talebi üzerine il yönetim kurulu, ilçe ile ilgili il yönetiminin talebi üzerine Merkez Karar ve Yönetim Kurulu gerek görürlerse ayrıca inceleme yaptırarak talebi karara bağlarlar.


e. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu aynı nedenlere bağlı olarak, doğrudan ilçe veya il başkanları ile yönetim kurullarına kısmen veya tamamen işten el çektirebilir. Beldelerde ise bu yetki il yönetim kuruluna aittir.


f. Usulüne uygun olarak alınmış el çektirme kararları, Parti içi işlemler açısından kesindir.


g. İşten el çektirme kararlarına karşı yargısal denetim yolu açıktır. Yargısal denetimde yetkili yargı mercii, işten el çektirilenin görev yaptığı yer mahkemesidir. Ancak, işten el çektirme kararına karşı yargı yoluna başvurmak, kararın yürütülmesini durdurmaz.



Editör: Pusula Gazetesi