Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü bünyesinde hazırlık galerileri süren Star firmasında çalışan işçiler hak arayışına girdikleri ve sendikaya üyelik müracaatında bulundukları için kapı dışarı edildiler.


Üzülmez ve Kozlu Müssese Müdürlükleri bünyesinde üretim galerinin yapım işini alan ve belirtilen sürede işi teslim edemeyen Star firmasının çalışanları zaman zaman maaşlarını tam ve zamanında alamadıkları için eylem yapmıştı. Yaklaşık 7 ay once içerde 2-3 aylık alacaklarını alamadıkları için eylem yapan işçiler daha sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nda örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;na giderek üyelik müracaatında bulunmuşlardı.


Basında yer alan haberler ve eylemler üzerine çalışanların içerdeki alacaklarını ödeyip maaşlarını zamanında vermeye başlayan Star bir süredir işçilerden kesintiler yaparak ödemeleri aksatıyordu.


Geçtiğimiz hafta Üzülmez&[#]8217;de çalışan bir grup işçi firmaya uyarmak için bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve GMİS Yönetim Kurulu üyeleri, eylemdeki taşeron şirkette çalışan işçileri ziyaret ederek destek vermişti.


İşçilere hitaben konuşan Muslu, &[#]8220;Sıkıntılarınızı, sorunlarınızı biliyoruz. Taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımızın emeğinin karşılığı verilmiyor. Taşeron şirketler ya işlerini düzgün yapsınlar ya da defolup gitsinler&[#]8221; demiş, şirket yetkilisi Mehmet Günaydın ise daha sonar yaptığı açıklamada kendisine tepki göstermişti.


Tartışmalar devam ederken Üzülmez&[#]8217;de çalışan işçilerden 70&[#]8217;inin işine son verildi.


Eylemci işçilerin bir günlük iş bırakma eylemiyle iş akışını aksattıkları gerekçesiyle işlerine son verildiği öğrenilirken işçiler dün yargıya müracaat etmek için avukatların kapısını çaldılar.Avukata ve notere giden işçiler içerde kalan alacaklarının ve yasal tazminatlarının kendilerine ödenmesi için avukatlara dava vekaleti verdiler. Hak arayışı sırasında işinden olan işçilerin durumuyla ilgili Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Sendikaya üyelik için müracaat eden işçiler için, firma yetkilileri maden iş kolunda değil inşaat iş kolunda iş yaptıklarını belirterek üyeliğe karşı çıkmışlar ve olay yargıya taşınmıştı.



TTK ve Bölge Çalışma Müdürlüğü&[#]8217;ne çağrıda bulundular


TTK&[#]8217;nın zamanında müdahale etmediği süreç sonunda işlerinden olanlar Pusula&[#]8217;ya yaptıkları değerlendirmede; &[#]8220;Firma bizim maaşlarımızı kesiyor. Neye gör kestiğini bilmiyoruz. Zaman zaman 2-3 aylık alacaklarımız oluyordu. Yarım yamalak maaş alıyorduk. Çalıştığımız firma TTK&[#]8217;da hak edişlerini zamanında almasına rağmen bizim maaşlarımızı zamanında vermiyor. Genel Müdürlüğün bu konuda firmayı koruduğuna inanıyoruz. Bizi yok saydılar nedir bu durum diye soran olmadı. Bizim işimize son verip diğer çalışanları korkutuyorlar. Çalışma Müdürlüğü ile TTK&[#]8217;yı görevlerini yapmaya davet ediyoruz&[#]8221; dediler.





Editör: Pusula Gazetesi