Alaborina Restoran&[#]8217;ın işletmecisi Murat Uzun ile Ali Özcep farklı bir alanda yatırım araştırmasını sürdürürken Türkiye&[#]8217;de iş güvenliğine yönelik yatırımlarda yerli markaların yetersizliğini fark ettiler. Buradan yola çıkarak MFA markasıyla farklı tip ve alanlarda kullanılmak üzere maske üretiminde başlayan firma Türkiye&[#]8217;deki Alman ve Amerikan firmalarına tekelini kırmaya başladı. Üç yıldır üzerinde çalışılan ve son iki yılda seri üretime geçen MFA firması Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, İsviçre gibi birçok ülkeye ihraç oluyor.

Bugün KOSGEP&[#]8217;te kiralanan bireysel kredilerle yola çıkan MFA 18.000.000 adet maske üretim kapasitesi ile Türkiye&[#]8217;nin lideri konumuna geldi. MFA&[#]8217;yı diğerlerinden farklı kılan en büyük özellik ise uluslar arası kalite standartlarının üzerine çıkması.


Murat Uzun MFA&[#]8217;nın nasıl bir yol kat ettiğini ve kısa sürede nasıl bir dünya markası haline geldiğini şöyle anlattı?




MFA Türkiye&[#]8217;nin ilk yerli üreticisi oldu


Uzun yıllardır hizmet sektöründe çalışırken,2006 yılında İş Güvenliği ve İş Sağlığı Ekipmanları satışı ve pazarlamasını yapmak üzere adımlar attık. Yürüttüğümüz çalışmalarda birçok Kişisel Koruyucu Donanım ürünlerinde özelliklede solunum koruyucu maskelerde ülkemizin dışa bağımlılığını gözlemleyip ve bu doğrultuda üretim yapmak üzere AR-GE çalışmaları başlattık. Birçok ülkede gerek üretici firmalar, gerekse hammadde tedarikçileri, uluslararası sertifikasyon kuruluşları ve üretim hattı üreticileri üzerinde yürüttüğümüz ve yaklaşık bir buçuk yıl süren araştırmalarımız sonucunda,2008 yılında Ali Özçep, Fatih Furtun ve Murat Uzun&[#]8217;un ortaklığında, üretici firma kimliği taşıyacak olan, MFA&[#]8217;yı kurduk.


2008 yılı kasım ayında ilk üretim hattı devreye girdi. Z&[#]8211;067 kod numarası ile Türkiye&[#]8217;nin ilk yerli ürünün CE Belgeli olarak üretmeye başladık.


Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde artık Kişisel Koruyucu Donanımların üretilmesi, satılması kullanılması kanun ve mevzuatlarla belirlenmişti. Bu noktada halk arasında toz maskesi diye bilinen respiratörlerin standardı EN 149:2001 idi. MFA bu standartta CE Sertifikalı üretim yapan Türkiye&[#]8217;nin ilk yerli üreticisi olarak yerini almış oldu.


MFA&[#]8217; dan önce ithalat üzerine kurulu ve tekelleşmiş olan sektör, firmamızın pazara girmesi ile daha da canlandı. Firmamızın sunduğu rekabetçi fiyatlar sayesinde, rakip firmalar da fiyat kırmak zorunda kaldı ve haksız kazancın önüne geçildi.


Türkiye&[#]8217;nin ürettiğimiz üründe dışa bağımlılığı kalmadı, aksine ihracat yapar duruma geldi. Bugün Türkiye&[#]8217;nin birçok dev kuruluşunda maskelerimizin kullanılmasını sağladık. Hem kamu kuruluşları, hem de özel sektör kuruluşları sağladığımız ekonomik fiyat avantajı ile kaliteli ürünü ucuza alma imkanı yakaladılar.


Ayrıca piyasada CE Belgesi sayesinde serbestçe ithalatı yapılan ama kalitesi standartları karşılamayan ürünleri de tespit ederek piyasaya denetimine de katkı yapar duruma geldik.



18 milyon üretim yapabiliyor


MFA şu an yıllık 18.000.000 adet maske üretim kapasitesi ile Türkiye&[#]8217;nin lideridir.2010 yılında Medikal Maske üretimine de başladık. Şu an için 25 personelimiz mevcuttur. Tüm ürünlerini CE Sertifikalı olarak üreten MFA, yanı zamanda ISO 9001:2008 Kalite Yönetim sistemi, ISO 14001:2004 çevre Yönetim Sistemi, ISO 13485 Tıbbi Cihaz Üretim Kalite Yönetim Sistemi ve Ohsas 18001 İş Güvenliği ve İş Sağlığı Yönetim sistemi belgesine sahiptir.



Uluslararası kalite standartlarına uyuluyor


MFA, bugün EN 149:2001+A1 2009 Standardı içerisinde ter alan FFP1-FFP2-FFP3 koruma seviyelerinde tüm ürünleri ventilli ve ventilsiz olmak üzere CE Sertifikalı üretmektedir. Ayrıca Cerrahi Maskeler ve Tulum, ameliyat önlüğü, hasta ziyaretçi önlüğü gibi tek kullanımlık kıyafetleri üretmekte ve ihraç etmektedir.



Amerikan ve Alman firmalarına kafa tuttular.


MFA ürettiği ürünler ile hem ülkemizde hem de dış pazarda üretici rakipleri ile yarışmaktadır. Ülkemizde MFA&[#]8217;ya kadar tamamen ithal sermayeli üreticilerin ve ürünlerin hakimiyeti söz konusu idi. Pazarda tekelleşen firmalar vardı. Ürün kalitemiz ve rekabetçi fiyatlarımız ile her geçen gün pazarda daha fazla pay sahibi oluyoruz. Ama bu konuda en önemli olan ürünlerimizin kalitesi. İnsanların sağlığını emanet almanın bilinci ile ürettiğimiz tüm ürünleri maksimum kalitede olmasına özen gösteriyoruz. Bunun yanına rekabetçi fiyatları da koyarak yolumuza devam ediyoruz. Avrupa&[#]8217;da ise büyük oranda Uzakdoğu&[#]8217;da ürettirip mallarını pazarlayan şirketler var. Bunlarla&[#]8217;da ürün kalitesi ve fiyatlarımızla rekabet ediyoruz. Avrupa&[#]8217;da firmalara kendinizi doğru ifade edebilirseniz, Uzakdoğu mallarına göre Türk markalarına duyulan güven çok daha fazla.



Projeleri TÜBİTAK tarafından desteklendi


Ayrıca AR-GE yönümüzü çok aktif tutuyoruz. Müşterilerimizden geri dönüşleri anında değerlendiriyor ve ürünü hep geliştiriyoruz.


Ayrıca yenilikçi ürünler üzerine de çalışmalarımız var. Geliştirmekte olduğumuz BİO-MASKE projemizle bu alanda TÜBİTAK&[#]8217;a proje sunan ve desteklenen Türkiye&[#]8217;nin ilk firması olduk. Bu proje ile hedefe ulaştığımızda bakteriler, virüsler gibi bir çok canlı mikroorganizmayı hem filtreleyen hemde anında öldüren maske geliştirmiş olacağız. Bu proje beraberinde birçok yeni ürünü doğurabileceğini düşünüyoruz.



Avrupa yerleşik yapılanma planlanıyor


Almanya, Fransa, İngiltere başta olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, İsviçre gibi birçok ülkeye ihracatlarımız olmaktadır. 2011 yılı içerisinde MFA olarak Avrupa&[#]8217;da yerleşik olarak ta yapılanmaya gideceğiz.



Zonguldak&[#]8217;tan geldiğimiz görenler şaşırıyor


Gördük ki Türkiye&[#]8217;de bir şey üretilecekse bu sanki büyük şehirlerde olmak zorunda gibi bir algılama var. Firmalar insanlar hep önyargılı yaklaştılar ilk aylarımızda. Zira Türkiye&[#]8217;de birçok ilki başarmış bir şirket Zonguldak&[#]8217;ta nasıl olur diye açık açık soranlar oldu.


Bu fikirde olanlara Zonguldak ilini ve bir yandan da firmamızı anlatmaya çalıştık.


Ürün ve hizmet kalitemiz ile her geçen gün bu imaj kırıldı. Birçok dev sanayi kuruluşunda ürünlerimiz kullanılmaya başlandı. İhracatlar marka güvenimizi artırdı. Bu gün MFA, Türkiye&[#]8217;nin önemli bir markası haline gelmeye başlamıştır. Hedefimiz bunu tüm Avrupa&[#]8217;ya yaymaktır.



Hedefimiz farklı ürünlerle büyümek


Sektörün önemli ve saygın şirketlerinden, aynı zamanda yetkili bayimiz olan İdeal İş Güvenliği şirketi ile birlikte, özellikle solunum sağlığı üzerine önemli eğitim programları üzerine çalışmalar planlamaktayız.


2011 yılında iki yeni model maskeyi de üretimimize katmak üzere çalışmalarımızı tamamladık. Kasım ayında Almanya&[#]8217;da Medica 2010, Aralık ayında Bursa&[#]8217;da İş Güvenliği ve Hırdavatçılar, Ocak 2011 &[#]8216;de Dubai&[#]8217;de Medica 2011 ve Eylül 2011 de İstanbul&[#]8217;da Dünya İş Güvenliği Kongresi ve Fuarlarında şirketimiz yer alacaktır.


Altyapı ve üretime dönük çalışmaların öncelikli olduğu aylardan sonra bu yıl, hem bölgemizde hem ülkemizde pazarda daha fazla pay sahibi olmak için her zamankinden daha yoğun bir çalışma içerisinde olacağız.

Editör: Pusula Gazetesi