Mimarlar Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş yazılı açıklamasında Şehir Plancıları Odası Başkanı Yesari Sezgin&[#]8217;in plan notuyla ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Açıklamasında Mimarlar Odası&[#]8217;nın itirazı ve Zonguldak Belediyesi İmar Komisyonunun kararıyla, parsellerin birleştirilip daha geniş alana tek zeminde birleşmiş yüksek ve çevresi geniş binalar yapılmasının engellendiğini belirten Yesari Sezgin&[#]8217;e verilen yanıtı sert oldu. Demirtaş; &[#]8220;Birkaç kişinin çıkarı için, koskoca bir kent halkının yaşanmazlığa itilmesine, felakete sürüklenmesine karşıyız&[#]8221; dedi.


Demirtaş şunları söyledi;&[#]8220;Yerel basınımızda Şehir Plancıları Odası temsilcisinin açıklamasını okuyunca, ve bir çok medya mensubunun cevabımızın ne olacağını sormaları üzerine aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunluluğunu duyduk.


Saygıdeğer Zonguldaklılar,


İmar planına göre zaten 3-4 katlı inşaat yapabilen parsel sahiplerine,plan notu yöntemiyle ayrıcalıklı haklar getirilip, daracık yoların kenarına 9-10 katlı inşaatlar yaptırılmasına karşıyız. Eğer öyle yüksek katlı inşaat yapılması gerekiyorsa ve onlara uygun bölgeler ve imar adaları varsa, araştırmalar, hesaplamalar, değerlendirmeler sonucunda imar planlarında buralar açıkça belirtilmelidir diyoruz.


Mimarlar olarak istiyoruz ki;


- Zonguldaklılar, sağlıklı yaşayacakları, güneşi görebilecekleri, nefes alabilecekleri konutlarda otursun,


- Sosyal ve kültürel tesislerimiz çoğaltılsın. Çocuklarımız, yollarda, araç trafiği içinde oynamasın.


Gençlerimiz kahvehane, birahane köşelerinde çürümesin.


- Parselasyon planlarıyla,imar parselleri elde edilsin, sağlıklı yaşanacak yerleşim alanları oluşturulsun.


İsteyenlerin, ucuz fiyatlarla alabilecekleri arsalar üretilsin,


- Islah ve kentsel dönüşüm planları uygulamalarıyla, gecekondular tapulandırılsın. Gecekonduların


çoğunlukta olduğu semtler, cazibe merkezleri haline getirilsin. Yeni yerleşimler, yapılaşmalar oralara


yönlendirilsin, yoğunluklar dengelensin,


- Araçlar yollarda park etmesin, trafik sorununa, otopark sorunumuza çözüm getirilsin,


- Plan değişiklikleri oldu bittiye getirilmesin, öncesi ve sonrasında herkesin görebileceği yerlerde,


muhtarlıklarda açıkça halkın bilgisine sunulsun.



Planlar oldu bittilerle,halkın bilgisi ve haberi olmadan kişi çıkarlarına değiştirilip, daha çok katlı, daha büyük inşaatların yapımına izinler verilip, halkın, insanca ve sağlıklı yaşamı ihtiyacı olan sosyal ve teknik hizmetleri bile veremez durumlara getirilen semtlerde, otopark yerlerinin , sosyal ve kültürel tesis alanlarının asgari standartlarda da olsa hesaplanıp, planlanmasını istiyoruz.


Her şeyden önce, mevcut nüfusun sorunlarını çözecek, insanca yaşam için gereken ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemelerin yapılmasını gerekli görüyoruz.


Birkaç kişinin çıkarı için, koskoca bir kent halkının yaşanmazlığa itilmesine, felakete sürüklenmesine karşıyız. Mimarlığın öncelikli hedefi, sağlıklı ve sorunsuz yaşanacak yerleşimleri ve çevreyi planlamak, insanları sağlıklı ve mutlu yaşatmaktır. Mimarlar Odası olarak , yargı kararıyla yürütmesi durdurulmuş,halen yargılama aşamasındaki bir konuda yönlendirici açıklamalar yapmayı yanlış buluyor ve yargıya saygısızlık olarak değerlendiriyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi