Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir Ahilik Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Ahilerin özelliklerini de sıraladı. Günümüzde ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algılandığını belirten Kandemir,; &[#]8220;Ahilik denilince esnaf ve sanatkar, esnaf ve sanatkar denilince de Ahilik akla gelmektedir. Ancak bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş bir anlamı vardır.


Ahi Arapçada kadeş anlamına gelen bir kelimedir. Kaşgarlı Mahmut&[#]8217;un hazırladığı Divan- Lügatüt Türk simli ansiklopedik sözlükte ise Ahi kelimesinin eli açık, cömert anlamında kullanılan ve Türkçe olan akı&[#]8217;dan geldiği kaydedilmektedir. Ahiliğin Türklerin İslamiyeti topluluk halinde kabul etikleri yıllarda, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi yaşama tarzı olduğu söylenebilir. Bu düşünce ve yaşam tarzını benimseyenlerede &[#]8220;Ahi&[#]8221; denilmektedir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum kuruluşudur. Her konuda olduğu gibi fert toplum ilişkilerinde de Ahilik orta yolu bulmuş toplum için ferdi fert için toplumu feda etmeyen bir hayat anlayışını benimsemiştir. Bu anlayış ve insana verilen değerin sonucu olarak Ahilikte, dayanışmacı toplum yapısının esas alındığı görülür. Ahilikte fertler işçi işveren, üretici-tüketici, kadın- erkek, genç-yaşlı ve benzeri şeklinde kategorileştirilerek birbirleriyle mücadeleye zorlamaz. Böylece toplumda iç huzur ve barışın sağlanmasına çalışılır. Ahilik hem dün hem de ahireti birlikte düşünen bir anlayışa sahiptir. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölmeyecekmiş gibi ahiret için çalış hadiseside bu görüşü desteklemektedir&[#]8221; dedi.


Kandemir Ahilerin genel özelliklerini de şöyle sıraladı; doğruluktan ayrılmamak, alçak gönüllü olmak, iyi huylarını geliştirmek, kedisini halka adama, misafirlerini sevmek, insanlara nasihat ederek onları iyi yola yöneltmek, kudreti varken suçluyu affetmek, bir sanat veya iş sahibi olmak, dindar olmak, utana duygusuna sahip oma, hile yapmamak, yalan söylememek, kusur aramamak, dedikodu yapmamak, kusurları örtmek, kimseye kaşı düşmanlık ve kin duymamak&[#]8221;.


Ahiliğin kurcusunun Ahi Evran olduğunu belirten Kandemir; &[#]8220; Ahilik bir insan bilimidir. Her şeyde ve her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayandır. Yıkan değil yapan, dünya ve ahiret dengesini tutturandır&[#]8221;diyerek tüm esnafların Ahilik Haftası&[#]8217;nın hayırlara vesile olmasını diledi.

Editör: Pusula Gazetesi