Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında dün Cumhuriyet Alanı&8217;nda Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunma töreninde Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Vali Yardımcısı Vekili Ali Bezirgan, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, İl Müftüsü İsmail Bayrak, Çevre ve Orman Müdürü Zeki Şaltu ve çok sayıda kurum yetkilisi hazır bulundu. Aralarında Berberler Odası Başkanı Cemal Zeybek ve Şoförler Odası Başkanı Sinan Amasralı&8217;nın da bulunduğu meslek odaları başkanlarının da katıldığı törenin ardından Belediye Sosyal Tesislerine geçildi.



Sabri Tutum Ahiliği anlattı


Ahilik Haftası ile ilgili Belediye Sosyal Tesislerinde etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Ahilik kültürü ile ilgili açıklamalarda bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum, &8220;Bugün burada toplanmanızın bize göre çok önemli bir sebebi var. Unutulmaya yüz tutmuş, ancak güncel yaşantımızdan söküp atamayacağımız, daima sahip çıkmamız gereken bir takım kültürel değerlerimiz var hiç kuşkusuz. Bunlardan bir tanesi de Ahilik. Kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelen Ahilik, hem sosyal, hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak, birbirini seven, birbirine saygı duyan, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı itibar sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkârların teşkilatı manasını taşır&8221; dedi.



Ahilik&8217;te ilk basamak yamaklıktır


Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum, &8220;Bu Teşkilat Selçuklularla Malazgirt Harbinden sonra Orta Asya&8217;dan göç eden Oğuz Türkleri ile birlikte Anadolu&8217;ya gelmiştir. Ahilik müessesesi Menşei itibari ile Orta Asya ya dayanır. l3.yüzyıldan önce Kayseri´ye daha sonra Kırşehir´e yerleşen Ahi-Evran tarafından geliştirilerek bütün Anadolu´ya yayılmıştır. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. Ahiler sanata mesleğe çok küçük yaşta başlarlardı. Ahilik yoluna girenlerde ilk basamak &8216;Yamaklık&8217; tır. Bundan sonra çıraklık, onun ardından kalfalık, kalfalığın üstü de ustalıktı. Bu basamaklardan birinden diğerine geçiş süresi 1000 gün, yaklaşık üç yıla yakın bir aradır ama yamaklıktan çıraklığa iki yılda geçilebilirdi. Çıraklıkla kalfalık, kalfalıkla ustalık arası, sanatına ve mesleğine göre üç yılı da aşabiliyordu&8221; şeklinde konuştu.



Ahilik asla kaybolmayacaktır


Sabri Tutum, &8220;Anadolu Selçuklularında Ahiliği kuran ve yayan kişi Ahi-Evran´dı. Bu onun lakabıdır. Onun tam künyesi Nasırüddin Mahmut Bin Ahmet´tir. Ahi Evran Anadolu´ya gelip Kayseri bölgesine yerleşti ve ilk kez, o dönemin en gerekli nesnesi olan deri işçiliğini geliştirdi. Ahiliğin tarihçesine şöyle dönüp baktığımızda, hala o dönemlerden öylesine güzel kalıntılar yer almaktadır ki ülkemizde, bu değerler her zaman en büyük övünç kaynağımız güzel kültürel değerlerimiz olmuşlardır. Ahlakla sanatı böylesine birbirine pekiştiren bir kurum olan &8216;Ahilik Kurumu&8217; sadece birkaç satır, hatta birkaç sayfa dolusu yazıyla anlatılabilecek bir kurum değildir. Ancak ben, kabaca da olsa bir fikir verebilmek açısından Ahiliğin kısa bir tarihçesi ile Ahilik Kültürünün kelime anlamı üzerinde durmak istedim. Ahilik asla göz ardı edilemeyecek ve kaybolmayacaktır&8221; ifadesini kullandı.



Yaşam tarzı olarak benimsenmişti


Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum&8217;un açıklamalarının ardından konuşan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mehmet Bayrak, "Ahilik Haftası ile Ahilik kültürünün kamuoyuna tanıtılması, Esnaf ve Sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmaktadır. Ahi Evran´ı Veli tarafından kurulan teşkilatın felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insan üzerine kurulmuştur. Ahilik, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı ve güler yüzlü olma ilkelerini temel ilke almıştır. Bu değerler, toplum tarafından da bir yaşam tarzı olarak belirlenmiştir. Ahiliğin temeli, yardımlaşmaya, milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı temel ilke sayan, el birliği ve kardeşlik havası içinde Ahilik kurallarına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam, düzenli bir toplum kurmak isteyen esnaf teşkilatlanmasıdır. Türk tarihine bakıldığında, ticari ve sosyal hayatı düzenleyen bu teşkilatlanmanın, siyasi, askeri ve ekonomik hayata çok güçlü yansımaları olduğu görülecektir. Tarihçilerimiz, Osmanlı İmparatorluğunun en güçlü olduğu dönemlerde Ahilik geleneğinin tam olarak yaşanıldığını belirtmektedirler. Bunun bir tesadüf olmadığı açıktır&8221; dedi.



Ahilik iyiyi, doğruyu ve güzeli benimsemiştir


Müdür Bayrak &8220;Ahilik teşkilatı, 8 asırdır ahilik felsefesini yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara asla Ahilik belgesi vermemiş, esnaf ve sanatkârlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de katkı sağlamıştır. Dünyada pek çok ülkenin son 60 yılda yeni yeni tanıdığı, tüketicinin korunması, kaliteli üretim gibi konular 8 asır önce 13. yüzyılda Anadolu ticaret hayatına yerleşmiştir. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli meslekî kuruluşlarının varlığı gibi kavramları Batı´ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ne var ki, bütün bunların yüzyıllar sonra bize dönüşü, batı görüntüsüne bürünmüş etik kurallar şeklinde olmuştur. Sonuç olarak, daima iyiyi, doğruyu, güzeli benimsemiş olan Ahilik felsefesini bu yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek amacıyla bu anlamlı hafta kutlanmaktadır. Ahilik haftasının amacına ulaşmasını dilerim&8221; diye konuştu.



Marangoz Ali Ağartan, ilin Ahisi seçildi


Yapılan konuşmaların ardından Lütfullah Kocabaşoğlu Çıraklık ve Mesleki Eğitim Merkezi Okulu Müdür Yardımcısı Sezai Hangişi tarafından Ahilik Kültürü hakkında katılımcılara slayt gösterisi yapıldı. İlin Ahisi seçilen Marangoz Ali Ağartan&8217;a Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir tarafından plaket verilirken, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sabri Tutum da hediye verdi. Fatih İlköğretim Okulu Folklor grubunun oyunlarını sergiledikleri etkinlik, etli pilav ve ayran ikramıyla son buldu.

Editör: Pusula Gazetesi