Bartın Barosu&8217;nun yeni başkanı Ticaret ve Sanayi Odası Salonu&8217;nda cumartesi günü yapılan genel kurulda yapılan oylama sonucu Kamil Altan oldu. Avukat Kamil Altan 32 oyla başkan seçilirken, rakibi Ferhat Parlatır 21 oy aldı. Seçime çarşaf liste ile gidildi. Yönetim Kuruluna Ahmet Çavuşoğlu, Hüseyin Manav, Nail Öztürk, Hakan Karaman, Erdal Erdem ve Arzu Kaptan seçildi. Denetleme Kurulu&8217;nda Emrah Taşdemir, Elif Yadigâr Ermiş ve İhsan Al yer alırken, Disiplin Kurulu&8217;nda ise Ali Gür Ekmekçi, Rıdvan Oktay ve Aykut Caner görev aldı. Avukat Oktay Yalçın Divan Başkanlığını yaptığı genel kurulda Avukat Celal Kemik ile birlikte üst kurul delegesi seçildi. Genel Kurulda yönetim kurulu ve denetleme kurulu raporlarının okunmasının ardından Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Çavuşoğlu, konuşma yaptı. Çavuşoğlu, Baro&8217;nun Bartın&8217;ın 1991 senesinde il olması ile birlikte kayıtlı avukatlardan en kıdemlisine görev verilmek suretiyle Sabri Çavuşoğlu tarafından Kurucu Başkan sıfatı ile kurulduğunu söyledi.



Şeref Yıldız&8217;a acil şifalar diliyoruz


Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Çavuşoğlu, &8220;Kurucu başkanımızın bir dönem başkanlığından sonra sırasıyla Avukat Esin Eren, Avukat Oktay Yalçın, Avukat Nilgün Saban Baro Başkanlığı görevini yürütmüştür. Son iki dönemden beri de Baro Başkanlığını Avukat Şeref Yıldız üstlenmektedir. Kendisi rahatsızlığı nedeniyle bu toplantıya katılamadı. Biz Bartın Baro&8217;su Yönetim Kurulu ve tüm avukatlar olarak kendisine geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz. Ayrıca aramızdan ayrılmış olan hakim ve savcılar ile avukat meslektaşlarımızı ve adliye çalışanlarımızı saygıyla anıyor, kendilerine Allah&8217;tan rahmet diliyorum. Bilindiği üzere Baro&8217;lar kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüdür. 1136 sayılı avukatlık kanununun birinci maddesi de avukatlığı kamu hizmeti ve serbest meslek şeklinde tarif etmektedir. Kamusal görevim olması nedeniyle sadece görevimiz ile ilgili değil, görevimizin dışındaki olaylarla da doğrudan ilgiliyiz&8221; şeklinde konuştu.



Anayasa Mahkemesi&8217;ne avukat üye atanması


Ahmet Çavuşoğlu &8220;Hukukun üstünlüğü ilkesi içerisinde kuvvetler ayrılığı başta olmak üzere yargı içerisinde yer alan savunmayı bizler temsil etmekteyiz. Savunmanın temel amacı, temel hak ve özgürlüklerin korunmasıdır. Demokrasinin geliştiği ortamlarda yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığı, adil yargılanma hakkı en kutsal haklar içerisinde yer almakta ve uygulanmaktadır. Ülkemizde yapılan son anayasa değişikliğinden sonra gerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu&8217;na gerekse Anayasa Mahkemesi&8217;ne avukat üye atanması biz avukatlar için olumlu olarak değerlendirilmektedir ama bizce daha doğru olan bu üyelerin doğrudan Baro tarafından belirlenip tayin edilmesidir. Umarım bu sorun kısa sürede bu şekliyle kabul edilebilir hale getirilir&8221; diye konuştu.



Termik santrale hayır diyoruz


Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Çavuşoğlu &8220;Bartın Baro&8217;su olarak bizlerde her türlü sosyal oluşum içinde olmak, üstlendiğimiz kamusal görev nedeniyle gerek çevre gerekse toplumsal her olayda daha adil ve daha barışçıl çözüm arayışının Bartın için yararlı olacağını düşünmekteyiz. Bu bağlamda Bartın Baro&8217;su olarak bölgemize yapılmak istenen termik santrale hayır diyoruz. Böyle bir girişimin düşünülmesi dahi Bartın&8217;ın gerek doğasının gerekse özgün yapısının mahvolmasına sebep olacağından bu faaliyetten bir an evvel vazgeçilmesini diliyor, ısrarla takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. Bartın Adliyesi&8217;nin fiziki şartlarının bu işi yerine getirmesinin imkânsız olduğu konusunda tartışma olmadığı, yeni bir adliye binasının acil ihtiyaç olduğu bilincindeyiz. Seçkin ve katılımcı bir tercih ile yapılacak yer seçimi sonucunda yeni bir adliye binasının yapılamasını acil ihtiyaçlar içerisinde bulunduğu açıktır. Adliyemizin değerli hakim ve savcılarının fedakar ve gayretli çalışmaları bizleri daima memnun etmiş ve edecektir&8221; ifadesini kullandı.



Teşekkür ediyoruz


Çavuşoğlu şöyle devam etti: &8220;Cumhuriyet Başsavcımızın ve Adalet Komisyonu Başkanımızın bizlerle ortak çalışması neredeyse her zaman Baro&8217;muzun görüş ve önerilerini alması bizleri aşırı derede memnun etmektedir. Bu da Baro&8217;muz ile adliye mensupları arasındaki uyumun ahenkli olduğunun göstergesidir. Bu konuda gayretli çalışmaları nedeniyle Cumhuriyet Başsavcımız ile Adalet Komisyonu Başkanımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yine burada adliyemizin en vefakâr çalışanları olan personeli de unutmuyor, burada bizlere göstermiş olduğu yakın ilgi ve hizmetten dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bartın Baro&8217;su 2008-2010 tarihleri arasında soruşturma evresi olarak 1415 CMK kapsamında görev üstlenmiştir. Gerek soruşturma gerekse kovuşturma evresinde CMK&8217;daki yasal zorunluluklar nedeniyle bulundurması gereken avukatlık görevi Baro&8217;muzca il ve ilçelerimizde yerine getirilmektedir. Yine Bartın Baro&8217;su olarak 2008-2010 tarihleri arasında 134 adet adli yardım talebi gelmiştir.



Hayırlı olmasını diledi


Adli Yardım Talebi maddi gücü olmayan vatandaşlarımızın hukuki haklarının temini için oluşturulmuş bir fon olmakla, bu konuda Baro&8217;muza 134 başvuru olmuş, bu başvuruların 96 tanesi kabul edilmiştir. Bu şekilde Baro&8217;muz sosyal görevini yerine getirmektedir. Yine Baro&8217;muzun faaliyet alanları içerisinde olmamakla birlikte birçok avukat arkadaşımız bir kısım tertip komitelerinde, derneklerde görev almakta ayrıca bireysel olarak da toplumsal ve kamusal görevlerini yerine getirmektedir. Yine bugün yaptığımız kongre sonucunda yapacağımız seçimlerle gerek yeni bir başkan gerekse yeni bir yönetim ve diğer kurullar oluşturulacak. Görev alacak yeni kurullar aynı doğrultuda daha ağır görevleri daha üstün başarılarla tamamlayacaklardır. Bu konuda Bartın Baro&8217;sunun tüm mensuplarının yeterli teknik bilgi ve donanımı mevcuttur. Biz şimdiden yeni oluşacak yönetime başkanı ve diğer kurulları ile birlikte başarılar diliyoruz. Ayrıca Baro&8217;muz personelinin unutulamaz ve inkar edilemez gayretli çalışmaları ile bir bütün olduğumuzu başarılı ve fedakar Baro çalışanlarının da bizimle geçirdiği dönemlerde gösterdiği üstün çalışmalardan dolayı kendilerini tebrik ediyor, kutluyorum. Kongremizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.



Yeni yönetime başarılar


Daha sonra söz alan Ak Parti Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, genel kurulların önemli olduğunu söyledi. Tunç, &8220;Tazelenme ve daha emin adımlarla ilerleyebilme açısından, eksiklikleri görüp, bunları giderme adına Baro Genel Kurulları özellikle avukatlar açısından çok önemli. Bartın&8217;da avukat sayısı diğer ilere göre az. Tabi Bartın&8217;ın nüfusuna göre artmaya da devam ediyor. Artık son 4 yıldır nüfusu artan iller arasındayız. Özellikle genç avukatlarımızın sayısının giderek arttığını görüyoruz. Tecrübeli avukatlarımız da gençlerimizle bir arada Bartın&8217;da güzel bir birliktelik görmüş olmak bizleri sevindiriyor&8221; dedi.



Geciken adalet adalet değildir


Milletvekili Tunç &8220;Hukuk devleti çok önemli. Adalet mülkün temelidir diyoruz. Adalet olmadan mülk olmaz. O nedenle devletin temeli adalettir. Geciken adalet adalet değildir. Hukuk devleti, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet, insan haklarına dayanan devlet, bunlar özellikle son yıllarda çok daha telaffuz edilen kelimeler. Türkiye&8217;de son yıllarda hukuk devleti adına gerek mevzuatımızda gerekse anayasamızda çok önemli değişiklikler yapıldı. Ceza adalet sistemi toptan değişti. 80 yıldır uygulanan ceza kanunu artık çağa daha uygun hale getirildi. Bireyi biraz daha öne alır bir hale getirildi. Ceza mahkemeleri kanunumuz değişti. Tabi buna uyum sağlama noktasında adliyelerde bir takım sıkıntılar oldu ama bunlarda aşıldı. Şu anda ceza adalet sistemimiz hukuk devleti ilkesine eskisine nazaran çok daha uygun. Anayasamızla ilgili de tabi referandumda ortaya çıkan tabloda milletimiz yeni bir anayasayı da istiyor&8221; şeklinde konuştu.



Daha sivil bir anayasaya kavuşmamız lazım


Milletvekili Yılmaz Tunç &8220;Daha özgürlükçü daha çağdaş, ileri demokrasiye daha uygun bir anayasaya ihtiyaç olduğunun mesajını milletimiz 12 Eylül tarihinde verdi. Tabi bu yönde çalışmalar devam ediyor. 12 Eylül referandumunda değişen 26 maddenin hemen hemen tamamına yakını Barolar Birliğinin teklif taslağındaki maddelerin hemen hemen aynısıdır. Mesela Barolar Birliğinin teklifinde Anayasa Mahkemesine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 7 üye seçilsin denmişti, biz bunu 3&8217;e indirmiştik. 26 madde gerçekleşti. Bunu yeterli görmüyoruz. Daha sivil bir anayasaya kavuşmamız lazım. Tabi genel seçimlere az bir zaman kala böyle bir çalışmanın başlayıp bitirilmesi de zor. Çalışmaların yapılması, partilerin kendi taslaklarını oluşturması bu süre içerisinde olması gereken şeyler. O noktada da herkes üzerine düşeni yapacaktır&8221; ifadesini kullandı.



Yeni Adalet Sarayımıza kavuşmak istiyoruz

Tunç, şöyle devam etti: &8220;Son zamanlarda ülke genelinde yaklaşık 150&8217;ye yakın adliye inşa edildi. Bartın&8217;da da yeni bir adliye binasına çok ihtiyacımız var. Yeni bir adliye sarayı için girişimlerimiz oldu. Şu anda Amasra Adalet Sarayı&8217;nın inşaatına başladık. Amasra&8217;mızda da bir apartman dairesinde adliye hizmetleri görülüyordu ve orada 1 yıl içerisinde Amasra Adalet Sarayı&8217;nı bitireceğiz. Dış cephe kapsaması taş kaplama olacak. Yani görüntüsü sıradan bir mimari olmayacak. Amasra&8217;nın tarihi ve turistik yapısına uygun bir adalet sarayını bir yıl içerisinde inşa edeceğiz. Şu anda temeli atıldı. Tabi Bartın adliyemiz de çok önemli. Şu anda ilçe adliyesinde hizmet veriyor. Bu konudaki dosyamızı ilettik. Aldığımız önerilerin hepsi değerlendirildi. Cumhuriyet Başsavcımızın hazırladığı bir dosya var. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi&8217;nin altındaki hazineye ait olan arsa Adalet Bakanlığı&8217;na teklif edildi. Adalet Bakanlığımız da 2011 yatırım programına Bartın Adalet Sarayı&8217;nın yapılması hususunda Devlet Planlama Teşkilatına teklifini sundu. Anahtar teslim 1 yıl içinde yeni bir adalet sarayına kavuşmak istiyoruz. Avukatlarımız daha güzel bir binada hizmet versin istiyoruz. Rahatsızlığı nedeniyle aramızda bulunamayan Baro Başkanımız Şeref Yıldız&8217;a Allah&8217;tan acil şifalar diliyorum. Baro&8217;muzun Genel Kurulu hayırlı olsun. Avukat arkadaşlarıma görevlerinde başarılar diliyorum&8221;
Editör: Pusula Gazetesi