Zonguldak Esnaf Kefalet Kooperatifi&[#]8217;nin Olağanüstü Genel Kurulu&[#]8217;nda 680 oy alan Ercan Şehri, başkanlığa seçildi. Kongrede aday olan eski başkan Hüseyin Özdemir ise kongreye şaibe karıştığını iddia ederek listesini geri çektiğini açıkladı.
Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi&[#]8217;nin Olağanüstü Genel Kurulu, Alaborina Restoran&[#]8217;da gerçekleştirildi. Kimlik kontrolü yapılarak salona alınan üyeler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunduğu salonda ilk olarak Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref açılış konuşması yaptı. Başkan Eşref, kongrenin Zonguldak esnaflarına ve vatandaşlara hayırlı olmasını dile getirdi. Başkan Eşref, &[#]8220;Zonguldaklıya hizmet vermek için beraber çalıştık. Esnaf kefalet kooperatifimizin başkanı seçildi. Başaracağına inanıyorum&[#]8221; dedi.
Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Kılıç, denetleme kurulu raporunu okundu. Rapor okurken bazı üyeler rapora tepki gösterdi. İki maddeden oluşan olağan üstü kurulda ilk olarak konuşma yapan Mevcut Başkan Okan Ceylan yaşadıkları süreci değerlendirerek yapılacak seçimde destek istedi. Ceylan, &[#]8220;Bizim başkanlık gibi bir lüksümüz yok. Bir sürü söylentiler çıktı. Buna hiç gerek. 2007 yılında başkan yaptıysak olaydan ötürü başkanlıktan da alabiliriz. Bizim komplo teorisi ile ilgimiz yok. Yine Ercan Şehri başkanlığında yine aynı şevk ile sizler için hep beraberce bu işi karşınıza çıktık. Sizler için bir şeyler yapılmasını istiyorsanız Ercan Şehri başkanlığındaki listeye oy vermenizi isteyeceğiz&[#]8221; diye konuştu.
Yaklaşık 30 yıldır kooperatifin çeşitli kademelerinde görev yaptığını ifade eden eski başkan Hüseyin Özdemir, şöyle konuştu:
&[#]8220;Bazı suçlamalarda bulunuldu. Ben 30 yıldır burada görev yapıyorum. Her yıl bir hata yapsam 30 yılda 30 hata eder. Tabii ki iktidarda olan eleştirilir. Bizi de zorlayan kanun ve ana sözleşmeler var. Arkadaşlar beyanat veriyor, &[#]8216;Hüseyin Özdemir esnafı icraya vermekten haz duyuyor&[#]8217; diye. Bu arkadaşlarla 2007&[#]8217;den beri çalışıyoruz. Kanunun bize zorladığı, yasal süresi dolanları müfettiş niye icraya vermediğini soruyor. Dolayısıyla bizde kanunen bunları yapmak zorundayız. 2009 yılının Nisan ayından beri hiç kimse icraya verilmemiştir. Çünkü 2009 yılının Nisan ayında merkez birliği taksitlendirme çıkartmıştır. Ondan sonra hiçbir kooperatifte yok bu, Ocak ayında yaptığımız kongrede 60 aya kadar taksitlendirme çıkarttık. Bunu ben yapıyorum, arkadaşlar ithamda bulunuyorlar. Ben sizin sıkıntılarınızı her gün dinliyorum. Ben kimi icraya vermekten haz duyarım. Halk bank vatandaşı icraya veriyor. Vatandaş, &[#]8216;Beni İcraya kooperatif verdi&[#]8217; diyor. Seçimle gelenlerin ezik olduğu durumlardan birisi de budur. Arkadaşlar diyorlar ki &[#]8216;Biz maaş almıyoruz&[#]8217; benim ismimi kullanmıyorlar. Ben de maaş almıyorum. Bizim maaşlarımızı genel kurul belirlemiyor. Merkez birliği yönetim kurulu belirliyor. Kooperatifin finansmanına göre maaşlarımızı belirliyor. Esnaf teşkilatları birleşsin biz milletvekili seçelim. Adaylar bizim ayağımıza gelsin. Birlik içerisinde olalım istedim. Ama maalesef bu konuda başarılı olamadık. Kendimi anlatma gibi bir durumumda yok. Yüce heyetinizin vereceği karar inanıyorum. Kendimi size teslim ediyorum.&[#]8221;
Açık oylama ile oyların çoğunluğunu alan yeni başkan Ercan Şehri ise, 1971 yılından bu yana esnaf olduğunu belirtti. Kooperatif ortaklarının icralık durumlarını açıklayan Şehri, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
&[#]8220;İkinci bir dosya var 300&[#]8217;ün üzerinde dosyadır. Bölge birliği toplantımızda genel başkan yardımcımız &[#]8216;Biz icraya veriyoruz avukatlar yüzde 12 alıyor&[#]8217; dedi. Hüseyin Özdemir de bu dosyaların icraya verilmesi gerektiğini söyledi. Ama verelim de bunları niye avukata veriyoruz. Kendimiz hazırlayalım, icraya verelim. Kendimiz takip ediyoruz, dosya ve avukat parası verilmesin diye. Ondan sonra bize beyaz kağıda imza attırdı. İsimleri tek tek okudu. Arkadaşım &[#]8216;Orada 20 milyonlukta icralık var&[#]8217; dedi. Buna engel olacağımı söyledim. Hüseyin benim kardeşim. Size kısaca şunu söyleyeceğim. Siz eğer kredi almaya borç ödemeye gelirseniz sizi kalbimle dinleyeceğim. Hiçbir zaman hiçbiriniz de sıkıntıya düşmezsiniz. Ben sizin gibi 1971&[#]8217;den bu yana esnafım.&[#]8221;

LİSTEYİ GERİ ÇEKTİ
Açık oylama ile seçimin yapıldığı salonda oyların 680&[#]8217;ini alan Ercan Şehri, kooperatife yeni başkan oldu. Salondan 120 çekimser oy çıkarken, eski başkan Hüseyin Özdemir&[#]8217;in 40 oy aldığı belirtildi. Seçime şaibe karıştığını iddia eden Hüseyin Özdemir, &[#]8220;Bu seçim adil değildir. Ben listemi geri çekiyorum. Bu seçim birilerinin etkisi altında kalmıştır. Büyük güçler buraya müdahale etmiştir. Bu seçime itiraz ediyorum. Savcıları görev davet ediyorum. Esnaf ve sanatkarın sorunlarını esnaf ve sanatkar ile baş başa bıraksınlar. Bu seçime müdahale ediyorlar. Bu seçime katılmıyorum, listemi geri çekiyorum&[#]8221; dedi.
Seçim sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Şehri, &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın geleceği, esnafın geleceği için arkadaşlarım canla başla çalışırlar. Bende bunu başaramazsam, terbiyem müsaade etmez, giderim&[#]8221; diye konuştu. Gerçekleştirilen kongreye ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir´in yanı sıra Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve çok sayıda davetli katıldı.
Editör: Pusula Gazetesi