Bartın&8217;da 36 köy ve merkez okulunda taşımalı eğitim gören yaklaşık 8 bin öğrenciyi kapsayan yemek işini öğretmenevinin ihalesiz bir şekilde almasını &8220;Bakanlık ve Kamu İhale Kurumu görüşü var. Öğretmenevleri Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında olup istisnai kurumlar kapsamına girmektedir&8221; diye açıklayan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt&8217;un kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ortaya çıktı. Kamu İhale Kurumu&8217;nun Van Çaldıran Öğretmenevi ile ilgili şikayeti incelerken verdiği kararda, Müdür Yeşilyurt&8217;tan farklı düşündüğü görüldü. 2008/UH.I 4465 tarih ve sayılı kararında &8220;Öğretmenevlerinin 4734 sayılı Kanunun 3&8217;üncü maddesinin (e) fıkrası kapsamında mütalaa edilmesinin mümkün olmadığını&8221; belirten kurumun bu kararıyla öğretmenevleri istisnai kurumlar kapsamına girmiyor.



Dünkü sayımızda yayınlamıştık



Kamu İhale Kurumu&8217;nun Mersin Anamur ve Van Çaldıran Öğretmenevleri ile ilgili verdiği kararları haber yapan gazetemizin dünkü sayısını okumadığı anlaşılan Müdür Yeşilyurt&8217;u Öğretmenevleri, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönergesi de yalanlıyor. Tesislerde genel olarak, aşağıda belirtilen hizmetler yerine getirilir diyen madde 60&8217;ın (c) bendinde &8220;Kahvaltı ve yemekler tesis müdürlüğünce belirlenen saatlerde, yemek salonunda toplu olarak verilir. Yemek salonu ve ek bölümleri dışında servis yapılmaz&8221; denilmesine rağmen Bartın&8217;da yapılan işlemi Kamu İhale Kurumu ve bakanlık görüşlerine dayandıran Müdür Yeşilyurt&8217;un bunları bilip de mi böyle konuştuğu yoksa yanılgı içinde mi olduğu merak konusu oldu. Yönetmelik &8220;Öğretmen evleri, yemekhaneleri dışına yemek servisi yapamaz. Yani, yemekleri araçlarla okullara servis yapmak Öğretmen evleri ile ilgili yönetmeliğe aykırıdır. Taşımalı İlköğretim Okullarına yemek sağlama işi, öğretmen evlerinin amaçları arasında sayılmamaktadır. Öğretmen evinin kime olursa olsun, dışarıya yemek vermesi, yönetmeliğe aykırıdır&8221; diyor. Müdür Yeşilyurt gazetemizin dünkü sayısını okusaydı bu konuda bir bilgi olduğunu da görürdü.



Açıklama tatmin etmedi, bazı sorulara cevap verilmedi



Dün yaptığı açıklama ile gazetemizin sorularına tek tek cevap vermeye çalışan Müdür Yeşilyurt&8217;un sözleri tatmin edici bulunmadı. Sadece biz yapmıyoruz, yurt genelinde birçok öğretmenevi taşımalı eğitimin yemek işini yapıyor diyen Müdür Yeşilyurt&8217;un bu sözleri kötü örnek emsal teşkil etmez diye karşılanırken, öğretmenevinin başka bir yerde yaptığı yemek işiyle ilgili gıda üretim izni olup olmadığı sorusuna cevap verilmemesi de dikkat çekici bulundu. Müdür Yeşilyurt&8217;un hazırlanan yemekleri dağıtan araçların K1 belgesi var mı sorusunu da yanıtlamadığı görülürken, bu konulara neden açıklık getiril(e)mediği anlaşılamadı.



İşte Kamu İhale Kurumu kararı



4734 sayılı Kanunun "istisnalar" başlıklı 3 üncü maddesinin (e) bendinde; "Bu Kanun kapsamına giren kuruluşların; Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumları, tutukevleri iş yurtları kurumları, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı huzurevleri ve yetiştirme yurtları, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı üretim yapan okullar ve merkezler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı enstitü ve üretme istasyonları ile Başbakanlık Basımevi işletmesi tarafından bizzat üretilen mal ve hizmetler için anılan kuruluşlardan, Devlet Malzeme Ofisi Ana Statüsünde yer alan mal ve malzemeler için Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünden, yük, yolcu veya liman hizmetleri için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünden, akaryakıt ve taşıt için Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünden yapacakları alımlar," ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç anılan kanuna tâbi olmadığı hükmüne yer verilmiştir. Diğer taraftan, Kamu İhale Kurumu&8217;nun 16.08.2004 tarih ve 2004/DK.D-267 sayılı Kararında; Öğretmenevleri, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okullarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu nun "İstisnalar" başlıklı 3&8217;üncü maddesinin (e) fıkrasında belirtilen "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı üretim yapan okullar ve merkezler" kapsamında mütalaa edilip edilmeyeceği hususuyla ilgili olarak; "- Öğretmenevlerinin 4734 sayılı Kanunun 3&8217;üncü maddesinin (e) fıkrası kapsamında mütalaa edilmesinin mümkün olmadığına karar verilmiştir.

Editör: Pusula Gazetesi