Zonguldak&[#]8217;´ta, son 5 yılda 32 madencinin kaçak kömür ocaklarında meydana gelen göçük ve patlamalarda hayatını kaybettiği, aynı yıllarda bin 926 kaçak ocağın mühürlenip kapatıldığı belirtildi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, hala patlamaya hazır binlerce kaçak ocağın bulunduğun söyledi.



Havalandırma sistemi eksik, erken uyarı sistemi olmayan, göçüğün gelebileceğini işaret eden koku ve sesi algılayabilecek herhangi bir cihazdan yoksun, tecrübeli personel eksikliği bulunan kaçak ocakların önüne bir türlü geçilemiyor. Zonguldak Çalışma Bölge Müdürlüğü verilerine göre son 5 yılda kaçak ocaklarda meydana gelen kazalarda 32 madencinin hayatını kaybettiği, aynı yıllarda bin 926 kaçak ocağın mühürlenip kapatıldığı belirtildi.



Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, izinsiz açılan ocaklar ile daha etkin mücadele edebilmek için özel bir ekip kurduklarını söyledi. Kuruma ve özel şirketlere ait sahaları sürekli bu ekibin kontrol ettiğini vurgulayan Özçelik, "Bu ekimiz, son 5 yılda 27 bin 275 dinamit ve 8 bin 591 kapsül kullanarak bin 926 kaçak ocağı imha etti" dedi.


GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu ise, TTK´nın terk ettiği sahaların özel maden şirketlerine kiralandığını, bu uygulama ile birlikte kaçak kömür ocaklarının sayısının arttığını ileri sürdü. Patlamaya hazır binlerce kaçak ocak olduğunu belirten Muslu, bu konuda denetim ve kontrollerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı. Muslu, "TTK´daki bu sahaların ihaleye çıkartılmasının asıl amacı, kaçak ocakların önüne geçmekti. TTK´nın ihale ettiği 23-24 özel saha bulunuyor. Ancak daha sonra yapılan çalışmalarla sahalar ihale edildikten sonra taşeronlaşmanın önü açıldı. Bu, kaçak ocak sayısını daha da artırdı. Bu ocaklar kazalara, ölümlere davetiye çıkarıyor. Bunun mutlaka önlenmesi lazım" dedi.



Kaçak kömürle ısınıyorlar



Kaçak ocaklarla mücadelede devam ederken yapılan tüm müdahalelerde yetersiz kalınıyor.


Özelleştirilen kömür sahalarının içinde kaçakçılığı önlemek için başlatılan taşeron sistemi de kaçakçılığı önleyemedi. Buralarda hızla devam eden üretim sonucu çıkarılan kömürler gayri resmi yollardan veya taşeronlar aracılığıyla resmi daireler ve kamu lojmanlarının kaloriferlerine kadar girebiliyor. Bunun yanı sıra kaçak yollarla üretilen kömürler özel veya taşeronların aracılığıyla şeker fabrikalarına da ulaşabiliyor. Kaçak kömürün çuvallanarak legalleşmesi kaçak üretim anlayışının sonunu getirmekten öte daha fazla teşvik ediyor. Kırat, Gelik, Kilimli bölgelerinde sayılarının binlerce olduğu tahmin edilen kaçak ocaklarda meydana gelen kazalarda ölenler ise hala ocak sahibi ortağı olarak kayıtlara geçiriliyor.

Editör: Pusula Gazetesi