Zonguldak´ın Devrek ilçesinde ikamet eden 70 yaşındaki Nuri Özdemir, 3.5 ay önce yüksek tansiyondan kaynaklanan beyin kanaması rahatsızlığı geçirdi. İlk önce Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi´ne kaldırılan Özdemir, ardından Ereğli Devlet Hastanesi´ne sevk edildi. Burada bir süre tedavi gören yaşlı adam, yataktan kaynaklanan yaraları nedeniyle Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi´ne nakledildi. Nefes alması için boğazında, beslenmesi için midesinde hortum
bulunan yaşlı adam, nakledildiği Plastik Cerrahi Servisi´nde yatarak tedavi gördü. Tedavisinin bittiği gerekçesiyle boğazında ve midesinde bulunan iki adet hortuma rağmen Nuri Özdemir, 15 gün sonra taburcu edildi.
Kayınpederi olan Nuri Özdemir´i Bolu´daki evine götürmek isteyen Süreyya Özdemir, hastayı götürebilmek için hastaneden ambulans talebinde bulundu. Hastaneden ise Nuri Özdemir´in evinin bulunduğu Bolu için 400 TL nakil ücreti, Süreyya Özdemir´in evinin bulunduğu Zonguldak´ın Devrek ilçesi için 175 TL ambulans ücreti istendi. Süreyya Özdemir 175 TL´yi ödeyerek hastayı Devrek´e götürmeye karar verdi. Hastanenin ve hasta yakınlarının ulaşması üzerine 112 ekipleri tarafından hasta önce Devrek´e götürüldü.
Durumunun ağır olması nedeniyle otobüs ya da otomobil gibi araçlarla yolculuğunun riskli görülmesi üzerine 112 ekipleri tarafından hiçbir talep edilmeden önce Bolu´nun Mengen ilçesindeki Devlet Hastanesi´ne yer olmaması nedeniyle Mengen´den de Bolu´daki Köroğlu Devlet Hastanesi´ne götürüldü.
Kayınpederi Nuri Özdemir´in Bolu´da yeniden tedavi altına alındığını belirten gelin Süreyya Özdemir; yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bir süredir babam Nuri Özdemir, Karaelmas Fakültesi´nde Plastik Bölümü´nde yatıyordu. 70 yaşındaki babamın, vücudunun her yerinde yara olup boğazında nefes alabilmesi için hortum hem de beslenebilmesi için midede hortum var. Hastamız bu haliyle taburcu edildi. Aslında hastamızın çıkmasını istemedik. Ama hasta çıkarıldı. Mengen´de oturduğumuz için yatalak babamı götürebilmek
için Tıp Fakültesi´nden ambulans istedim. Mengen´in il dışında olduğunu söyleyip 400 TL istediler. İl içi olunca ücretin 175 TL olacağını söylediler. Bende Devrek´i adres gösterip 175 TL ödedim. Ambulans geldi ve yola çıktık. Bizi Bolu Mengen´e kadar götürdüler. Mengen Devlet Hastanesi, babamın yoğun bakım hastası olduğunu söyleyip Bolu´ya yönlendirdi. Bolu´yu duyunca ayrıca ücret istenecek diye korktum. Hemşireye sordum o da bana 112´nin hastalarından ücret alınmadığını bizi de Bolu´ya ücretsiz
götüreceğini söyledi. Bunun üzerine şaşırdım. O zaman ben ZKÜ Hastanesi´ne 175 TL neden ödedim? Onlar bu işle bir ilgilerinin olmadığını söyledi."
HASTANEDEN 175 TL´Yİ GERİ İSTİYOR
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´nin göndermediği ambulans için aldığı 175 TL nakil ücretini geri almak amacıyla Bolu Sağlık Müdürlüğü´ne başvuran gelin Süreyya Özdemir, şunları söyledi: "İnsan hayatı bu kadar mı basit. 175 ya da 400 TL´si olmayan hasta ne yapacak. Sokakta mı kalacak. 112 hastaları ücretsiz nakil ediyor. Hastanenin döner sermayesi, en azından maddi durumu olmayan hastalara ambulansını ücretsiz kullandıramaz mı?"
Gelin Özdemir, Zonguldak Valiliği´ne ve Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü´ne de şikayet dilekçesi vererek alınan nakil ücretinin geri ödenmesini istedi.
HASTANE YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA
Hastane yönetimi, hastaların tedavi ve taburcu edilmesine ilgilenen doktorların karar verdiğini söylerken, doktorun ambulans gerektiği konusunda raporunun olması halinde ücret ödenmediğini, aksi takdirde ise il içinde 175, il dışına ise 400 TL nakil ücret alındığını ifade etti.
Zonguldak 112 Acil Servis Başhekimi Recep Genç ise kendilerine ilk önce Tıp Fakültesi Hastanesi´nden ardından da hasta yakınından gelen ihbar üzerine hastayı Bolu´ya ücretsiz sevk ettiklerini söyledi.
Editör: Pusula Gazetesi