Yerel yönetimlerin hediye çantalarında Zonguldaklı yazarlara ait ne bir kitap var ne bir çalışma




Zonguldak&[#]8217;ta pek çok törende konuklarına cam veya metal plaketler, madenci heykelleri hediye edenler yerel sanatçılarının çalışmalarını, yazarlarının kitaplarını, filmlerini görmezlikten geliyor. Öte yandan kültür sanat camiası kültürel ortam yaratmada ve bir araya gelerek ortak bir çaba yaratma fikrinden uzak. Bireysel çabalar ise genelde yalnız kalıyor.



Zonguldak&[#]8217;ın sanatçı ve çizerleri en zor günlerini yaşıyor.aşıyor. Onları en çok kahreden ise yaşadıkları ilgisizlik. Zonguldak&[#]8217;ta pek çok törende cam veya metal plaketler,madenci heykelleri dağıtan yerel yönetimler, bürokrasi vesivil inisiyatifler yerel sanatçılarının çalışmalarını,yazarlarının kitaplarını, filmlerini görmezlikten geliyor. Magazin dünyasının popüler sanatçılarına bonkör davranan anlayış kent sanatçılarına karşı ise çok cimri. Zonguldak&[#]8217;ın kültürel yaşamını ve dokusunu yazan, çizen ve fotoğraflayanların sayısı her geçen gün azalırken, onlar bu yalnızlıklarını duyuracak bir tepki bile ortaya koyamıyorlar. Zonguldak merkez ve ilçelerinde kültür sanat elçilerini destekleyerek, onlara çalışma ortamları sağlaması gereken yöneticilerin sayısı yok denecek kadar az.


Güçlü ve son bir asırlık yaşamı ile farklı bir tarihi mozaiğe sahip Zonguldak bu anlamda çok önemli isimler çıkarmış durumda. Zonguldak&[#]8217;ı yazan, çizen, filmini yapan, fotoğraflayan pek çok kişinin eseri Zonguldak dışında, üniversitelerde ve akademik toplantılarda büyük ilgi görürken bu ilgi yurt dışındaki ülkelere kadar da uzanıyor. Ancak Zonguldak&[#]8217;ın bu farklı yüzünü görüp belgeleyenleri en çok yalnız bırakanlar ise yine Zonguldak&[#]8217;taki yerel yönetimler ve kurumlar. Pek çok harcamaya kaynak yaratan yerel yönetimlerin ağırlama ve plaket giderleri ise Zonguldak ölçeklerinde ciddi bir


bütçe gerektiriyor. Törenlerde konuklarına kenti sembolize eden madenci heykelinin yanı sıra cam, porselen veya metalden hazırlanmış hediyeler sunan yönetimlerin kentin yerel özelliklerini anlatan pek çok esere karşı duyarsızlığı ise dikkat çekiyor. Buna en güzel örnek ise Zonguldaklı yazarların kitapları. yapılan törenlerde hemen hemen hiç birinde Zonguldak&[#]8217;ı yazanların kitapları yer almıyor. Madenci heykeli, elpek bezi ve bastonun yanı sıra konuklara verilecek hediyelerin arasında Zonguldak&[#]8217;ı anlatan diğer çalışmaların da olmasının kültür sanat camiasına önemli bir girdi sağlayacağından üretimlerini de sürekli kılmasında etkili olacağı belirtiliyor. Kültür sanat ile uğraşan az sayıdaki kişi sayısının hızla azaldığı kentte gerek ekonomik sıkıntı gerekse yönetimlerin yerel sanatçı ve kültür elçilerine sırt çevirmesi nedeniyle bu sayının daha da düşmesi bekleniyor. Zonguldak Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin, konuklarına verecekleri hediyelerle ilgili yerel sanatçıların eserlerine yönelmelerinin kenti tanıtmanın yanında, camiayı bir nebze olsun desteklemek adına güzel bir başlangıç olacağını düşünülüyor. Kültür sanat elçileri bu konuda bir araya gelerek ortak bir talepte bulunabilmiş, çağrı yapabilmiş değiller. Bu konuda camiada da iki farklı görüş öne çıkıyor. Talepte bulunmanın ticari bir beklenti şeklinde algılanmasından endişe edenlerle, yapılan çalışmaların bu sayede daha fazla kesime ulaşabilmesinin kent kültürü açısından daha önemli olacağını düşünenler var. Pek çok Avrupa ülkesinde ve Türkiye&[#]8217;nin bazı noktalarında uygulanan bu yöntemin Zonguldak&[#]8217;ta da başlatılması ve desteklenmesi konusunda kültür sanat


çevresinin tepkisi merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak&[#]8217;a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;ni ziyaretinde ilginç bir sürprizle karşılaştı. Masanın üzerine Zonguldaklı yazar ve çizerlerin kitaplarının dizili olduğunu gören Günay, yazar İrfan Yalçın&[#]8217;ı tanıdığını söyledi. KGD yönetimi Bakan Günay&[#]8217;a Zonguldak&[#]8217;ta çıkan tüm gazeteler ile Zonguldaklı yazarların kitaplarından oluşan bir set hediye etti. Benzer uygulamanın yerel yönetimler bazında da başlamasının doğru olacağı ifade ediliyor. Böylece yerel yazarlara dolaylı destek sağlanmış olmakla birlikte hediyeler daha fazla anlam kazanabilecek. Kurumların bu konuda göstereceği hassasiyetin kentte kültür ve sanat olgusuna destek olma adına önemli bir başlangıç olabileceği belirtiliyor.



Paralar havaya saçılıyor


Pek çok organizasyonda çoğu TV yıldızı veya popüler olan sanatçılar için adeta para saçılıyor. Özellikle festivallerde magazin dünyasının popüler sanatçılarına verilen paralar dudak uçuklatırken yerel sanatçıların unutulması, popüler sanatçılara aktarılan kaynaklardan mahrum bırakılması sanat ve kültür camiasının üretme şevkini de olumsuz yönde etkiliyor. Bir çoğu zor yaşam koşulları altında mücadele eden kültür sanat camiasının bu kadar ihmal edilmesine karşın kimseden pek ses


çıkmaması ise tepkilere neden oluyor. Magazin dünyasının gündeminde olan sanatçılara yönelik harcanan paralarla yerel kültürün yaşatılması ve sanatçılara destek olunmasını savunan siyasi çevrelerin ise bu konularda söyleyebildiği tek söz yok. Bazı özel günlerdeki törenlerde yapılan konuşmaların birçoğu ise yerini bulmadığından havada kalıyor.



Sanatçılar talepte yetersiz kalıyor


Gerek yerel yönetimler gerekse diğer aktivitelerde tek çatı altında toplanamayan kültür sanat camiası bir araya gelmekte başarılı olamayınca sorunlarına da muhatap bulmakta zorlanıyorlar. Zonguldak&[#]8217;ta uzun yıllardır tartışılmasına ve önerilmesine karşın bir kooperatif veya dernek çatısı altında buluşmaya yanaşmayan camia ile kurumlar ve yerel yönetimler arasındaki kopukluk dikkat çekiyor. Zonguldak&[#]8217;ta kültürel mekanlar yaratma ve yaşatma çabasıyla bireysel anlamda yapılan girişimler ise destekten uzak kalıyor. Camianın sorunlarını çözebilmesi ve daha fazla destek alabilmeleri için ilk adımı bir an önce atmaları bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi