CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, İl Başkanı Osman Yayla ve Yönetim Kurulu Üyeleri ÇATES ve Eren Enerji&[#]8217;yi ziyaret ettiler. Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) İşletme Müdürü Muzaffer Gençoğlu&[#]8217;nu ziyaret eden Milletvekili Koçal, ÇATEŞ ve Eren Enerji&[#]8217;nin Türkiye enerjisi açısından önemini vurgulayarak, Zonguldak&[#]8217;ın Türkiye&[#]8217;nin enerji üssü olduğunu belirtti. ÇATES&[#]8217;in elektro filtre sorunun çözülmesi gerektiğini ifade eden Koçal, iki yıl önce bu konuda Enerji Bakanına soru önergesi sunduğunu söyledi.


Kül Barajı&[#]8217;nın da bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini savunan Koçal, 700 ton külün denize döküldüğünü ve en azından külden 200 kilometrelik alanı etkilendiğini insan sağlığı ve deniz ürünleri açısından zararlı olduğunu vurguladı.


&[#]8216;Bacalarda elektro filtre hayata geçmeli&[#]8217;


İktidarın ÇATES&[#]8217;i satma ve özelleştirme düşüncesini referandum nedeniyle askıya aldığını belirten Koçal, CHP döneminde ÇATES&[#]8217;in satılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Koçal konuşmasını söyle devam etti. &[#]8220;CHP olarak Zonguldak ve Türkiye&[#]8217;de önemli yeri olan Çatalağzı Termik Santral&[#]8217;ini (ÇATES) gezdik ve yöneticilerimizden sorunlar hakkında bilgi aldık. Bu tesisin ne kadar önemli olduğunu sadece bu bölgenin insanı değil, Türkiye biliyor. Zonguldak Türkiye&[#]8217;nin enerji üssüdür. Herkesin bildiği gibi bu tesislerin bir takım sıkıntıları var. Çevre ve insan sağlığı bakımından hala gerçekleştirilemeyen projeleri var. Bu projelerin en önemlisi santralin bacalarına takılması gereken elektro filtre projesi hala kurulmamıştır. Çevrede yaşayan insanlarımızın sağlığı bakımından bu filtrelerin mutlaka takılması gerekiyor. Ben iki yıl önce yine bu kurumlarımızı ziyaret etmiştim. O ziyaretimde de bu konudaki önerilerimi ortaya koymuştum. Ayrıca Zonguldak Milletvekili olarak bu konuyu mecliste birkaç defa Enerji Bakanına da ÇATES&[#]8217;le ilgili soru önergesi verdim. Önergede elektro filtrenin neden tamamlanmadığı sorduk. Aldığım yanıtlarda kısa zamanda bu işlemin tamamlanacağı ifade edildi. Ama aradan 2 yıl geçmesine rağmen şuanda hala elektro filtre takılmamıştır. Filtre bu bölgede yaşayan insanlar için çok önemlidir. &[#]8216;


Çatalağzı&[#]8217;nda kanser vakaları arttı&[#]8217;


Özellikle bu bölgede son zamanlar da kanser vakaları arttı. Bu kanser olaylarının biz santralin bacasına takılması gereken elektro filtre takılmadığından kaynaklandığını söylüyoruz. Bilim adamları ve yetkililerde böyle düşünüyor. Bizde buradaki yetkilileri uyarıyoruz. Elektro filtreler mutlaka takılmalı bunun ekonomik boyutuna bakılmamalı. İnsanların sağlığının güvenceye alınması açısından filtreler önemli ve takılması lazım. Bir diğer önemli sorun ise Kül Barajı. Bu tesiste bölgemiz ve Türkiye ekonomisi için önemli. Bu tesiste Türkiye&[#]8217;nin her yönüne elektrik veren Cumhuriyet tesisidir. İki yıl önce burayı ziyaret ettiğimizde barajı 15 gün içinde faaliyete geçeceği söylenmişti ve ama Kül Barajı halen daha yapılmadı.


&[#]8216;700 ton kül denizi kirletiyor&[#]8217;


Santralden günde 700 ton kül denize dökülmekte. Denize dökülen 700 ton kül en azından 200 kilometrelik alanı etkiliyor. Bu sadece insan sağlığı bakımından zararlı değil deniz ürünleri bakımından da zarar vermektedir. Bu konuda konuştuğunda mangalda kül bırakmayan insanlar ÇATES&[#]8217;e gelsinler 700 ton külün nasıl denize bırakıldığını görsünler. Bunun için baraj bir an önce hayata geçirilmelidir.


&[#]8216;ÇATES&[#]8217;i sattırmayacağız&[#]8217;


Diğer bir konuda ÇATES&[#]8217;in satışı veya özelleştirilmesiyle iktidarın bir çalışması var. Bu gurup veya bireysel olarak satılmanın şimdilik askıya alındı. Bu günlerde referandumdan dolayı ÇATES&[#]8217;in satışının askıya alındığını görüyoruz. Ama referandum bittikten sonra yine buranın satışı gündeme gelecek gibi görülüyor. Ama biz CHP olarak eğer ÇATES satılsa bile bu CHP döneminde iptal edilecektir ve ÇATES geri alınacaktır. Eğer bu satış TTK&[#]8217;ya satış veya bölge insanına satış şeklinde değerlendirilecek ise bu doğru bir yaklaşımdır. Ama bu TTK ve Zonguldak dışından başka bölgelerdeki insanlara satılmasını CHP olarak kesinlikle karşıyız&[#]8217; dedi.


&[#]8216;Enerjiye ihtiyacımız var&[#]8217;


CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal ve beraberindekiler Eren Enerji&[#]8217;nin Yatırımlardan Sorumlu Teknik Koordinatör Ali İhsan Aras&[#]8217;ı da ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Koçal burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: &[#]8220;Eren Holding&[#]8217;in bölgemizde yapmaya çalıştığı Elektrik Termik Santraliyle ilgili arkadaşlardan bilgi aldık. Arkadaşlar hemen hemen her sorunumuza yanıt verdiler. Tabi ki diğer taraf da ifade etiğimiz gibi ülkemizin enerjiye ihtiyacı vardır. Bir ülkenin kalkınabilmesi için ekonomisinin göçlü olması gerekir. Göçlü ekonomide güçlü enerjiden geçiyor. Enerjiye ihtiyacımız vardır. Tabi ki enerjinin yenilebilir enerji olması hepimizin arzusudur. Bu bölgede yapılan Eren Holding&[#]8217;in yaptığı termik elektrik santrali dünya standartlarına uygun, olabildiğince dünya standartlarının çerçevesinde çalışmalarının sürdüğünü gördük. 1360 Mw elektrik üretim kapasitesi olacak bu santralin 160 bölümü hizmete alınmış durumda. Elektrik elektrofiltre ile ilgili gerekli önlemlerin alındığını arkadaşlar ifade ettiler. Bize çevreye her hangi bir sıkıntı vermediğini anlattılar.


&[#]8216;Eren Avrupa standartlarına uygun&[#]8217;


Geçtiğimiz günlerde buradaki bacalardan çıkan dumanın deneme amaçlı olduğun, hizmete alındığında baca gazının mutlaka filtre edileceğini ve dünya ve Avrupa standartlarına uygun hale getirileceğini ifade ettiler. Biz bu söylenenlerin bu bölgede yaşanan insanlar olarak takipçisi olacağımızı da ifade etmek istiyoruz. Eren Enerji büyük ve güçlü bir yatırım. Ülkemiz, bölgemize ekonomimize katkı verecek olan bir yatırım. Ancak başka yapılması gereken hususların olduğunu da yetkili arkadaşlara ifade ettik. Onlarda bizim söylediklerimizi önemsediklerini söylediler. Bundan sonraki süreçte buradaki gelişmeleri ve çalışmaları yakinen takip edeceğiz. Bölge ve ülke menfaatine olabilecek her konuda ilgili firmayı biz destekliyoruz.



&[#]8216;Deniz suyu ucuz ısı için kullanılabilir&[#]8217;

Burada denizden alınan bir su var. Denizden alınan suyun tekrar sıcak su olarak deşarj meselesi var. Bu suyu aslında bölgenin ısınmasıyla ilgili kullanabilme imkanı vardır. Bu konuda arkadaşlarımızın görüşlerine başvurduk ve onlarda bizimle aynı duyguları paylaştıklarını ifade ettiler. Bu projenin gerçekleşmesi çok büyük rakamlarla ifade edilen bir projede değildir. Mevcut iktidardan bu imkanın değerlendirilmesini talep ediyoruz. Çünkü çok daha ucuza ısınma imkanı sağlanabileceği gibi çevremizin kirlenmemesi acısından da, daha temiz bir çevre açısından da bu suyun kullanılması çok büyük önem arz ediyor.&[#]8221;


Eren Enerji&[#]8217;nin Yatırımlardan Sorumlu Teknik Koordinatör Ali İhsan Aras da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aras konuşmasında; &[#]8220;Üç üniteden oluşan santralin birinci 160 Mw ünitesi şu anda tam kapasiteyle çalışmaktadır. İkinci ünite iki ay içinde ve üçüncü ünitede 2011 Mart ayında hizmete geçecek. Limanımız da yılsonuna kadar tamamlanacak. Bir buçuk ay sonrada limanın yarısı kullanıma açılacak&[#]8221; dedi. Yatırımlar Koordinatörü Ali İhsan, 160 mw santralin Fransızlara satılmadığını işletme hakkının verildiğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi