Zonguldak hiç alışık olmadığı bir eylemle tanıştı. Gasp suçundan ötürü yaklaşık 4,5 yıl hüküm giyen ve 3 aydır cezaevinde bulunan Kudret Koçaklı&[#]8217;nın intiharını şüpheli bulan ailesi ve Roman vatandaşlar ellerinde Türk Bayrakları eylem yaptılar.


Beycuma beldesindeki M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, gasp hükümlüsü Kudret Koçaklı&[#]8217;nın (15) iki gün önce mahkumlar tarafından avluda bulunan basketbol potasının demirine iple asılı bulunmasının ardından, gencin intihar ettiğine inanmayan yakınları kent merkezinde toplandı.
Gazipaşa Caddesi´nde Türk bayraklarıyla yürüyen, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı roman vatandaşlar, slogan atarak valiliğin önüne geldi.


Çevredeki vatandaşların meraklı bakışları altında ilerleyen ve yolu kapatan eylemci vatandaşlar zaman zaman polisin uyarısı karşısında sert tepki gösterdiler.


Zaman zaman artan tansiyon nedeniyle polis takviye kuvvet gelinceye kadar müdahale etmedi.


Valilik makamına çıkmak istediklerinde dış merdivenlerde Çevik Kuvvet Polisi&[#]8217;nin barikat kurduğunu gören grup, yolda toplanarak araçların geçişine izin vermedi. Dağılmalarını söyleyen polis ekipleriyle tartışan grupta yer alan Kudret Koçaklı&[#]8217;nın babası Çetin Koçaklı baygınlık geçirdi. Çetin Koçaklı yakınları tarafından başına su dökülerek sakinleştirildi.
Kudret Koçaklı&[#]8217;nın cezaevinde öldürüldüğünü iddia eden Roman vatandaşlar, polisin yolu trafiğe açmaları konusunda uyarıda bulunmasının ardından Zonguldak Adliyesine doğru yürümeye başladı. Grubun önünü, yaklaşık 200 metre sonra, ellerinde gaz tabancaları bulunan çevik kuvvet ekibi kesti. Polisle tartışan gruptakilerin geçişlerine izin verilmedi.


Zonguldak Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Güney de olay yerine gelerek tarafları sakinleştirmeye çalıştı.
Polisin, Vali Erdal Ata´nın seçilecek temsilciyle görüşeceğini bildirmesi üzerine Roman vatandaşlar dağıldı.
Kudret Koçaklı&[#]8217;nın yakınları, gazetecilere, intihar olayına inanmadıklarını, kendilerine hiçbir yetkilinin açıklama yapmadığı belirterek, gencin cezaevinde öldürüldüğünü iddia etti.
Yaklaşık 4,5 yıl hüküm giydiği ve 3 aydır cezaevinde olduğu öğrenilen Kudret Koçaklı&[#]8217;nın cesedi, iki gün önce cezaevinin avlusundaki basketbol potasının demirine iple asılı bulunmuş, gencin intihar ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.



ANNE YETER KOÇAKLI OĞLU İLE SON GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI



Oğlunun intihar ettiği haberi üzerine yıkılan aile intihar olayına inanmadıkları için Kudret Koçaklı&[#]8217;nın cesedini almak istemedi. Soruşturmanın devam edeceği şeklinde ki güvence üzerine aile çocuklarını alarak evlerine götürdüler. Önceki gün cenazenin, toprağa verilmek üzere evden çıkarılacağı sırada Çetin Koçaklı sinir krizi geçirdi. Yeter Koçaklı ise, oğlu Emrah Koçaklı ve kızı Yeşim Gezer ile oğlunun tabutunun başında gözyaşı döktü. Cenaze, öğle namazından önce evin önünde yapılan duanın ardından Asri Mezarlığı´na götürülerek gözyaşları arasında toprağa verildi.
Anne Yeter Koçaklı, en son geçtiğimiz perşembe günü cezaevinde görüştüğü oğlunun gardiyanlardan şikayet ettiğini ileri sürdü. Anne Koçaklı iddialarını dün de dile getirerek; "Oğlum bana, ´Gardiyandan şikayetim var. Dövüyor beni anne´ dedi. Çocuğumu dövüyormuş. ´Benim yaşımı büyüt, başka koğuşa aldır beni´ dedi. Ben de bir şey olmayacağını söyledim. Böyle olacağını bilmiyordum. Oğlumu sağlam verdim, ölüsünü aldım. Sorumlulardan şikayetçiyim, hakkımızı arayacağız. Valimiz ilgilensin. oğlumuzun katilleri bulunsun. Benim 15 yaşındaki oğlum neden durup dururken intihar etsin" dedi.
Aile Cumhuriyet Başsavcılığı&[#]8217;nın olayla ilgili inceleme yapmasını istedi. 2003´te, eşini küçük yaşta kaçırmaktan 3 ay 15 gün aynı cezaevinde yattığını belirten 24 yaşındaki Emrah Koçaklı ise, "Ben de dayak yedim orada. Gardiyan sopayla dövdü. Kardeşime tuvalet temizlettiriyorlarmış, her türlü eziyeti yapıyorlarmış. Parasını da elinden alıyorlarmış" diye konuştu.



BAŞSAVCI: "OLAY TİPİK BİR İNTİHAR VAKASI"



Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, 15 yaşındaki Kudret Koçaklı´nın intiharıyla ilgili, Taraf Gazetesi´nde bugün yayınlanan, "Çocuk mahkumu potaya astılar" başlıklı haber üzerine bir basın açıklaması yaptı. Başsavcı Özbakır, nüfusa küçük yazıldığını açıkladığı Kudret Koçaklı´nın evli ve 1 çocuk sahibi olduğunu, gasp ve yağma suçundan ceza aldığını, ayrıca hırsızlıktan da davalarının olduğunu söyledi. Taraf Gazetesi´ndeki haberin gerçeği yansıtmadığını belirten Başsavcı Özbakır, "Böyle bir şey olamaz. Türkiye´nin bugünkü şartlarında, bugünkü ortamda böyle bir haberi maalesef üzüntüyle karşılıyorum. Böyle bir şeyin olması cezaevinde mümkün değil" dedi. Kudret Koçaklı´nın, koğuşta birlikte kaldığı 6 çocuk mahkumdan 2´isi uzaktan akrabası 3´ünün Roman olduğunu belirten Özbakır, "Onlardan aldığımız beyanlara göre, çocuğu sabah bahçede potaya asılı olarak kendileri bulmuş. Hatta kendisi ip aldırmış cezaevinin kantininden. Ve o gün kendisini potaya asmış. Maalesef biz de üzüldük. Olay tipik bir intihar vakasıdır. Vatandaşlarımızdan da sakin olmalarını talep ediyoruz" diye konuştu. Başsavcı Özbakır, olayla ilgili başlatılan soruşturmanın sürdürüldüğünü, Taraf Gazetesi´nin haberiyle ilgili de hukuki incelemenin yapılacağını söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi