CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Madenci Anıtında yapılan mitingde Zonguldaklıların Anayasa referandumu&[#]8217;nda &[#]8216;Hayır&[#]8217; diyeceklerine inandığını belirterek Zonguldaklıların ülkeyi Ak Parti&[#]8217;den kurtarmak için ele geçen fırsatın iyi değerlendirilmesini istedi.
Başbakan Erdoğan&[#]8217;ın; &[#]8216;Aynaya baksın&[#]8217; sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu; &[#]8220;Aynada işçi, memur, esnaf Kemal&[#]8217;i görüyorum&[#]8221; dedi. Grizu faciası sonrasında 30 maden işçisinin ölümünü cinayet olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu; &[#]8220;Taşeronlaşmayı sona erdireceğiz&[#]8221; şeklinde konuştu.


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Cumartesi günü Zonguldak ve ilçelerinde referandum paketine neden &[#]8216;hayır&[#]8217; dediklerini anlatarak halkı uyardı. Alaplı ve Ereğli mitinglerinin ardından Zonguldak Madenci Anıtı&[#]8217;nda halka seslenen Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın eleştirilerine verdiği yanıtlar ön plandaydı. Erdoğan&[#]8217;ın Erzurum mitinginde sarf ettiği, "CHP´nin genel başkanı freni patlamış kamyon gibi" sözünü hatırlatan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan yetki istedi. Zonguldaklılardan ´hayır´ sözü isteyen Kılıçdaroğlu, "Sandık geliyor. AK Parti darbesine ´hayır´ diyeceğiz. Mücadelemizi önce 12 Eylülde yapacağız. Sonra sıra başbakanlığa geliyor. İsterseniz cebini değil, halkı düşünen bir başbakan olarak Zonguldak´a tekrar geleceğim. Zonguldak, emeğin başkentidir. Kara elmasın başkentidir. Zonguldak´ta ekmek kazanmak, alın teri dökmek o kadar kolay değil. Denizin yüzlerce metre altında çalışacaksın. Yüzündeki kara, alnındaki akla birleşecek. Siyasete girerken halka hep doğruları söylemeye söz verdim. Hep doğruları söyleyeceğiz. Kimseye iftara atmayacağıma da söz verdim" dedi.

Anayasa Değişikliği
Anayasa değişikliğinden sonra dava açan memurun kendi cebinden avukat parası ödemeye mahkum olacağını öne süren Genel Başkan Kılıçdaroğlu, " Kanun getirdiler memurlara. Memura ne kadar aylık veriyorsun? Bunu bize ´demokrasi´ diye yutturuyorlar. Sendikanız aracılığı ile yargıya başvurmanızı anayasaya hüküm koyarak kaldırıyorlar. Recep Bey, beni hor görecek ya ´Memur Kemal´ diyor. Ben memurluktan şeref duydum. Yüzümün akıyla görev yaptım. Hiç kimse arkamdan bir şey söylemedi. Recep Bey, ´Aynaya baksın´ demiş. Sabahleyin kalktım, ´Bir aynaya bakayım´ dedim. Aynada memur Kemal´i, esnaf Kemal´i, emekli Kemal´i, çiftçi Kemal´i ve vatandaş Kemal´i gördüm. Ama ben de izah ediyorum. Recep Bey´de bir aynaya baksın kimleri görecek? Aynaya baktığında kalpazanları görecek, hayali ihracatçıları, ihaleye fesat sokanları görecek. Şimdi, diyorlar ki, ´Anayasayı getiriyoruz, memurların toplu sözleşme hakkını getiriyoruz.´ Burası emeğin başkentidir. Bir yerde toplu sözleşme varsa grev hakkı da vardır. Memur kardeşlerime soruyorum. Toplu sözleşmeye oturacaksınız. Yeni Anayasa´yı anlatıyorum. Anlaşamadınız. Hakem Kurulu´na gidecek. Hakem Kurulu´nda Recep Beyler var. Hepsi memur gariban adamlar. Recep Bey ne derse onu uygulayacaklar. Uzlaşma olmayınca yargıya başvurma hakkı yok. Anayasa hükmü haline getiriyorlar. Bunun sonucu yarın, ´Protez parası, ilaç parası, bunları makaslıyoruz´ diyecekler. Bizim hedefimiz bu diyecekler. Yargıya başvurma hakkınız yok&[#]8221; dedi.

30 işçi cinayete kurban gitti
CHP Grup Başkan Vekili olduğu dönemde maden ocaklarında taşeronlaşma olmaması için kanun teklifi verdiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Başbakan´ın aldığı maaşı kendine az gelebilir. Başbakan taksi, dolmuş, uçak parası verir mi? Çocukları ABD´de okudu, masraf oldu mu? Zonguldak Meydanı´ndan bütün emekliler adına, sen taksi, dolmuş, metro, otobüs, uçak, helikopter parası vermezsin. Sen 10 bin lirayla geçinemiyorsun da emekli nasıl geçinsin? Beklediğiniz İntibak Yasası´nı da çıkaracağız. Çünkü biz rantın değil, halkın iktidarıyız. Başbakan, benim buraya Genel Başkan olarak ikinci gelişim. Daha önce maden şehitleri nedeniyle buraya gelmiştik. Otobüsümüzün müziği de çalmamıştı. Başbakan madencilikteki ölümleri kader olarak söylemişti.
Bugün madenlerde şehit olan en çok işçi Türkiye´de var. Diğer yerlerde kader olmayan bir olay neden Türkiye´de kaderdi. Rapor açıklandı. Raporda yaşamını yitiren hiçbir işçinin kusuru yok. Kusur başkalarındadır. Bu bir cinayettir. Sorumluları hesap vermelidir. Madem burası emeğin başkentidir, taşeronlaşmaya son vereceğiz. Her şey İş Kanunu´na bağlı olarak işleyecek.
CHP´de grup başkan vekili iken kanun teklifi vermiştim. ´Taşeronda çalışan işçiler kadroya alınacak, hiç kimse taşeron çalışmayacak´ diye. İnşallah bunu yaşama geçireceğiz" dedi. Genel seçimlerde iktidar olacaklarını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben size söylüyorum. Anayasa´da bir düzenleme getiriyorlar. Memur sürgün olduğu zaman sendikası dava açardı. Memur cebinden para harcamazdı. Artık memur dava açınca parasını kendi verecek. Bütün memur kardeşlerime söylüyorum. Bu Anayasa özgürlükleri engelleyen bir değişikliktir. Tek amacı Recep Bey´i yolsuzluklardan kurtarmaktır. ´Hayır´ deyip Recep Bey´i hesap vereceği yere göndereceğiz. Beraber yaşayacağımız bir Türkiye´yi, işsizliğin ve yoksulluğun olmadığı bir Türkiye´yi, sosyal adaletin geliştiği bir Türkiye´yi, üniversite öğrencilerinde yurt sorununu çözen bir Türkiye´yi hep beraber yapacağız. Seçimlerde haramilerin iktidarını al aşağı edeceğiz. Sarı sendikalara bir şey demiyorum. Onlar zaten kendilerini biliyorlar. Ama işçinin, memurun hakkını koruyacak sendikalara sesleniyorum. Kul hakkı yiyenleri asla affetmeyeceğiz. Onlardan hesap soracağım. Zonguldak´a yetki istemeye geldim. Herkesin kardeşçe yaşayabileceği bir Türkiye´yi hep birlikte kuralım."
CHP Lideri, konuşmasının ardından mitinge katılan vatandaşlara karanfil dağıtarak vedalaştı.
Editör: Pusula Gazetesi