CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde dul ve yetimlere yapılan yardımlarla ekonomik durumu kötü olduğu ve iş bulamadığı için öğrenim kredilerini geri ödeyemeyenlerin durumunu sordu. Köktürk, Başbakan&[#]8217;ın bu soruna çözüm bulunmasını istedi.


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk&[#]8217;ün son soru önergesi dul, yetim ve dar gelirli vatandaşlara sağlanan sağlık ve diğer hizmetler ile, üniversitelerden mezun olmuş ama öğrenim kredisini geri ödeyemeyenlerle ilgili oldu. Köktürk, Başbakan Erdoğan&[#]8217;ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergede ülkenin ekonomik tablosunda bu kişilere genel bütçe içinde yüzde 1 oranında bir oran ayrılmasının ne anlama geldiğini de sordu.
Köktürk soru önergesine gerekçe olarak şunları söyledi;
Bütçenin yaklaşık dörtte birinin faize gitmesinden rahatsızlık duymayan, verginin nasıl ve nerelerde harcandığını açıklayamayan, örtülü ödeneklerin ve sorumsuz harcamalarının hesabını veremeyen AKP hükümeti, konu &[#]8216;kemer sıkma ve bütçeden kesinti&[#]8217; olunca, öncelikle akıllarına çalışanların maaşları, sosyal hakları, hastane giderleri, ilaç paraları ve &[#]8216;sosyal devletin&[#]8217; gereği olarak dula, yetime ve yoksula yapılan harcamaları gelmektedir.
Ülkenin Anayasası&[#]8217;nda &[#]8220;Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir&[#]8221; denilmesine karşın; 2008 yılı itibarıyla, sayıları en az 20 milyonu bulan yaşlı, yetim, engelli, yoksul, muhtaç öğrencinin milli gelirden aldığı pay, bilim çevrelerinin ve ülkenin güvenilir ekonomistlerinin açıklamalarına göre yüzde 1&[#]8217;i bile bulmadığıdır.(Mustafa Sönmez, Cumhuriyet, 06.02.2010)


İşte o sorular:
1-Devletin &[#]8220;sosyal yardım dağıtımı&[#]8221;nı organize eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü il ve ilçe teşkilatları aracılığı ile 2009 yılında; muhtaç kişilere, hangi ihtiyaçları (aile, sağlık, eğitim, engelli yardımları ile sıcak yemek ve doğal afet harcamaları) için ne kadar bir harcamada bulunmuştur?
2-2009 yılı itibarıyla kaç yükseköğrenim öğrencisi Yurtkur´dan burs almıştır? Bu öğrencilerimize yapılan aylık ödeme miktarı nedir?
3-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2009 yılında kaç ilk ve ortaöğrenim öğrencisine burs verilmiştir? Bu öğrencilerimize yapılan aylık yardım miktarı nedir?
4-SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) 2009 yılında kaç kişiye maddi yardımda bulunmuştur? Kişi başına yapılan aylık yardım miktarı nedir?
5-Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2009 yılında kaç yetim ve engelli yurttaşımıza maaş yardımında bulunmuştur? Bu yurttaşlarımıza yapılan kişi başı yıllık yardım miktarı nedir?
6-2009 yılında &[#]8216;devlet hastanelerinde&[#]8217; yardıma muhtaç kaç yurttaşımıza tedavi hizmeti verilmiştir? Bu tedavi yardımlarının toplam miktarı nedir?
7-&[#]8216;Sosyal Devletin&[#]8217;, yaşlı aylığı, öğrenci bursu, tedavi, sıcak yemek, giyecek yardımı vb. olarak yaptığı harcamalar toplamının, 2009 yılı milli gelirine oranı hükümetinizce hesaplanmış mıdır? Hesaplanmış ise, sosyal devletin milli gelirden aldığı pay nedir?
8-Yurtkur&[#]8217;dan aldığı yüksek öğrenim burs kredisini ödeyemediği için ihtarname gönderilen veya takibe konulan kişi sayısı ve kredi miktarı ne kadardır?
Üniversite bitirdiği halde iş bulamayan ancak aldığı bursu geriye ödemesi istenen yüksek öğrenim mezunu sayısı nedir?
9-Zaten ailelerin ekonomik durum kötü olduğu için öğrenim bursu alan, üniversiteden mezun olmasına karşın iş bulamayan yüksek öğrenim mezunlarının aldıkları krediyi nasıl geriye ödeyecekleri düşünülmekte midir?
10-Yukarıdaki soruda belirttiğimiz konudaki yüksek öğrenim mezunlarıyla ilgili öğrenim kredisi borçlarını iş bulduktan sonra geriye ödemelerine yönelik olarak yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?
Editör: Pusula Gazetesi