MHP İl Başkanı Mustafa Korkutan, 30 madencinin hayatına neden olan grizu faciasıyla ilgili bilirkişi raporunun inandırıcı olmadığını belirterek, kimsenin bu rapora inanmadığını ve ihmalin yüzde 70&[#]8217;i TTK&[#]8217;da, yüzde 30&[#]8217;u da firmada olduğunu söyledi.
Asıl kabahatin TTK&[#]8217;da olduğunu vurgulayan Korkutan, gelişmelerle ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ın çıkıp kamuoyunu açıklayıcı bilgi vermesi gerektiğini ve TKK&[#]8217;nın toplumdan ve madenciden özür dilemesi gerektiğini söyledi.


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Mustafa Korkutan, Karadon&[#]8217;da meydana gelen grizu faciasında 30 madencinin yaşamını yitirmesine nedeniyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı&[#]8217;nın hazırladığı raporu değerlendirerek; &[#]8216;Kurumun bütün yükü ve bu kazanın sebebi iki kişinin sırtında mıdır? Bunun araştırılması gerekir&[#]8217; dedi. Korkutan, bilirkişi raporuna göre firmanın yüzde 70, TTK&[#]8217;nın da yüzde 30 oranında kusurlu bulunduğu yönündeki raporu da değerlendirerek, asıl TTK&[#]8217;nın yüzde 70, firmanın yüzde 30 kusurlu olduğunu belirterek, asıl kabahatin TTK&[#]8217;da olduğunu vurguladı.
Bu gelişmelerle ilgili TTK Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ın çıkıp kamuoyunu açıklayıcı bilgi vermesi gerektiğini ifade eden Korkutan, TKK&[#]8217;nın toplumdan ve madenciden özür dilemesi gerektiğini söyledi.

&[#]8216;Kimse bilirkişinin raporuna inanmıyor&[#]8217;
Bilirkişi tarafından açıklanan raporun doğru olmadığını belirten Korkutan şunları söyledi: &[#]8220;Bilirkişinin açıkladığı raporun doğru olduğu kanaatinde değilim. Bana göre toplumdaki genel inanışta bu şekilde. Toplumda bu rapora inanmıyor. Bize göre buradaki ihmalin yüzde 70&[#]8217;i TTK&[#]8217;da, yüzde 30&[#]8217;u da firmadadır. Bu açıkça ortadadır ve çalışanların yerinde olmadığı açıkça tespit edilmiştir. Yıllardır bu bölgede gaz ölçümlerinde, seviyenin yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Bunu o bölgede çalışan herkes söylemektedir. Burada da o taşeron firmayı oraya sokup sokmama yetkisi TTK&[#]8217;ya aittir. Dolayısıyla düzgün bir tespit yapılmadan o firmanın orada çalışmasını müsaade etmek bile TTK&[#]8217;nın sorumluluğu altındadır. Bu nedenle biz MHP olarak TTK&[#]8217;nın hazırlık işlerinin taşeron firmalarda olmasına sıcak bakmıyoruz.

&[#]8216;Bütün yükü taşerona atmak doğru değil&[#]8217;
Bununla birlikte son kazanın bütün yükünü taşeron firmaya atmak ve işten kurtulmaya çalışmanın da çok doğru bir davranış olmayacağını düşünüyorum. Olay olduktan sonra biz bölgeden hiç ayrılmadık. Orada olayı yaşayanları ve madencileri dinledik. Onların hepsinin ortak kanaati, bölgedeki asıl kabahatin TTK yetkililerinde olduğu yönündedir. Bu noktada kurum artık çıkıp orada ne olup bittiği konusunda raporlarla değil, gerçekçi bilgilerle kamuoyunu aydınlatmak mecburiyetindedir. Çin&[#]8217;den bir ekip gelmesi beklendiği söylenmektedir. Kuyuya düşmüş olabileceği söylenen iki tane madenci arkadaşımızın cenazesi henüz daha bulunmamıştır ve iki aile halen daha bekleyiş içinde.

&[#]8216;Çinli firma iflas etmiş&[#]8217;
TTK o cenazeleri kuyudan çıkartabilecek donanıma sahip değil midir? Çin&[#]8217;de bu işi yapan firmanın iflas ettiği söylenmektedir. Yani TTK daha önce vermiş olduğu işleri güçlü firmalara verilip verilmediğini tespit edebilecek durumda değil midir? Bu işler neden Çinli firmalara verilmiştir? Bir kuyuyu Çinli firmaya vurduruyorsunuz, işi bitirip gidiyor. İş bittikten sonra burada yapmış oldukları işle ilgili çıkacak arızaları kontrol edecek ekip bırakmaları gerekmez mi? Her iş yaptırdığınızda yaşanan sıkıntıda Çin&[#]8217;den bir heyet mi gelmesini bekleyeceksiniz? Çin hükümeti ben heyet göndermiyorum dediği zaman o cenazeleri oradan çıkarmayacak mısınız? Böyle bir saçmalık olmaz. Kurumun bu güne kadar bununla alakalı bir çözüm üretmesi gerekirdi. Kurum hiçbir yerden heyet beklemeden kendi yapısı içerisinde bir çözüm üretmeliydi. Ama bunu yapamadılar.

&[#]8216;TTK, madenciden özür dilemeli&[#]8217;
Bu konuda TTK&[#]8217;nın topluma ve madenciye bir özür borcu vardır. TTK Genel Müdürü özrün yanında çıkıp ne olduğuyla ilgili gelişmeler hakkında toplumu bilgilendirmeli. Teknikerin puantajına bakmaya, mühendisinde tuvalete gittiği yönünde iddialar var. Bu konuyu pek fazla bilmiyorum. Bununla ilgili basında çıkan haberleri takip ediyorum. Ama şuna da bilmek lazım. O iki kişinin oradan ayrılmış olması bu kazanın sebebi midir?
Kurumun bütün yükü ve bu kazanın sebebi iki kişinin sırtında mıdır? Buna bakmak lazım. Raporda böyle bir şey çıktı diye hemen o iki kişiyi suçlamak doğru olmaz. TTK, elinde fazlaca tekniker ve mühendis bulunduran bir kurumdur. Dolayısıyla gaz ölçümlerinin son bir haftada yüksek seyrettiği söylenmektedir.
Son bir haftadır yüksek seyreden mekan gazının bulunduğu ortamı bir kişinin sırtına bırakılması ne kadar doğrudur. Önce bunların araştırılması gerekir. Bu nedenle dediğim gibi TTK insanlara açıklayıcı bilgi vermesi gerekir&[#]8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi