Avatar filminde mutluluğu yakalayanların üzerine konan ve üç bin yılda bir açan udumbara isimli çiçeğin 17.´si Türkiye´de bulundu.
Üç bin yılda bir açan udumbara adlı çiçek, Avatar filminde mutluluğu yakalayanların üzerine konan bir figür olarak kullanılmıştı. Avatar filminden sonra yeniden gündeme gelen çiçek geçen yıl Çin´de ortaya çıkmıştı. Dünyada şimdiye kadar sadece 16 tane tespit edilen çiçek son olarak Türkiye´de görüldü. Udumbara, Budizm´in efsanelerinde yer alan dünyanın en nadir görülen çiçeği, 2009 yılında Çin´de şans eseri ortaya çıkmış ve Çinliler efsanelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merakla beklemeye
başlamıştı.
Udumbara çiçeği, bu yıl Zonguldak´ın Kozlu beldesinde ortaya çıktı. Şimdiye kadar dünyada sadece 16 tanesi tespit edilen çicek, 16 yaşındaki Hüseyin Aksu isimli lise son son sınıf öğrencisi tarafından banyo şofbeninin üzerinde bulundu. Yetkililer nadir rastlanan çiçeğin sadece bir milimetre çapında olduğunu belirtti. Bulunan çiçek, asya falcılık kültüründe kehanete işaret eden yan yana dizilmiş yumurtalara benziyor.
Avatar filminde gördüğü çiçeği internette araştıran Aksu, araştırmasından bir hafta sonra inşaat ve tadilat için yerinden sökülen şofbende gördü. Annesi Hatice Aksu´nun örümcek ağı zannettiğini belirten Aksu, yapıtğı uyarı ile annesinin çiçeğe zarar vermesini engelledi.Çiçeğin fotoğraflarını çekerek, facebookta bulunan ´çiçekçim´ isimli grupla paylaşan Aksu, fotoğraflarını inceleyen grubun sahibi Erol Ünsal´ın da 3 bin yılda bir bulunan udumbara çiçeği olduğunu teyit etmesi üzerine çiçeği ve üzerinde
bulunduğu şofbeni korumaya aldı. Nasıl bakılacağı konusunda hiçbir şey bilmediğini belirten Aksu, "Çiçeği satmayı düşünmüyorum. Çünkü dünyada bir porshe arabasını, parası olan yüzlerce zenginde bulunabilir ama yaşayan yetmiş milyon insandan sadece 15-20 kez tespit edilen udumbara çiçeğe sahibim" diye konuştu.
UDUMBARA EFSANESİ
Budistlerin inandığı bir efsaneye göre, Youtan Poluo olarak bilinen Udumbara çiceği, 3 bin yılda bir çiçek veriyor. Udumbara´nın en eski Hint bölgesinin en eski dili Sanskritçe´deki anlamı "cenntten gelen hayır çiçeği" olarak biliniyor.
Ağaçların dallarında parazit olarak yetişen Udumbara çiçeği, üzerinde yaşadığı ağacın meyvesi içinde yetiştiği için gözle fark edilmesi imkansız oluyor. Üç bin yılda bir açtığı düşünülen ve gözlerden uzak yetişen udumbara çiçeği, bu nedenle Budist efsanesinde çok nadir olayların sembolü olarak kabul ediliyor. Budizm´in üç ana kolundan biri olan Mahayana´nın Lotus Sutra metninde ve en eski Budist Okulu Theravada´da bahsi geçen udumbara, görülme ihtimali belki de en nadir olan çiçek. Bu yüzden, ortaya
çıktığı zamanlarda bir kralın doğacağına ait inanış bile var.
ELEŞTİRİLER DE VAR
Her ne kadar 3 bin yılda bir açtığına inanılsa da, insanlık tarihinde bu inanışı gerçeğe dönüştürecek bir bilgi bulunmuyor. İşte bu yüzden, bazıları udumbara çiçeğinin düşünüldüğü kadar nadir olmadığına inanıyor. Diğer yandan boyutu bir kaç milimetreyi geçmeyen udumbara çiçeğini tespit etmek normal şartlarda da kolay değil.
Editör: Pusula Gazetesi