Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık rekoltesinin bu yıl düşük olacağını belirterek çiftçilere ödenen alan bazlı destek ödemelerinin eylül ayında yapılması gerektiğini söyledi.
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, çiftçilere ödenen alan bazlı destek ödemelerinin eylül ayında yapılması çağrısı yaptı. Rekoltenin bu yıl düşük olması sebebiyle fındık üreticilerin sıkıntı yaşayacağını belirten Türkoğlu, &[#]8220;Fındık rekoltesi bu yıl yüksek değil, üreticilerimiz fındığın değerini bulmasını istiyorsa, ürününü pazara ihtiyacı kadar çıkarmalı, hükümetimizde çiftçinin mağdur olmaması için, alan bazlı destek ödemelerini Eylül ayında ödemeli&[#]8221; dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği´nin önderliğinde yapılan fındık maliyeti toplantısında fındık maliyetinin kilogram başına 4 TL 39 kuruş olarak hesaplandığını belirten Türkoğlu, &[#]8220;Birliğimizin önderliğinde yapılan fındık maliyeti toplantısında 1 kilogram fındık maliyeti 4 TL 39 kuruş olarak hesaplandı. Hepimizde biliyoruz ki üreticilerimiz piyasaya olan borçlarından dolayı fındığını, hasat sonrası hemen elinden çıkarıp borçlarını ödemek istemektedirler. Bu nedenle üreticilerimize verilecek olan alan bazlı destek ödeme tarihlerinde de bir düzenleme yapılmalıdır. Verilecek olan alan bazlı desteğin yüzde 50´si üreticilerimizin paraya en çok ihtiyacı olduğu hasat sonrası olan eylül ayında, diğer yarısı ise yetiştirme dönemi başı olan Şubat ve Mart aylarında verilmesi üreticilerimizin sıkıntısına çare olacaktır. Bu şekilde yapılacak olan destek ödemeleri hem yerini bulacak, hem de fındık fiyatlarının piyasada istikrarlı bir şekilde seyretmesine katkı sağlayacaktır&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi