Alaplı´da bin 77 kilometre yol kat ederek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden fındık toplamaya gelen mevsimlik işçiler derme çatma çadırlarda konaklamaya çalışıyor.
Fındık toplama sezonunun açılmasıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden birçok işçi fındık toplamak için Alaplı´ya geliyor. İşçilerin bazıları yatılı olarak bahçe sahiplerinin gösterdiği yerlerde bazıları ise, dere kenarlarında kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda konaklıyor. Şanlıurfa´dan her yıl fındık toplamak amacıyla bölgeye işçi getiren Ramazan Arık (35), hemen hemen her dönemde konaklama sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Alaplı bölgesine çalışmak üzere 30 işçi getirdiğini belirten Arık, ´´Bu işçilerimiz gündüz köylerde fındık toplayacak, gece ise kendi imkanlarımızla kurduğumuz derme çatma naylon ve bez çadırlarda konaklayacaklar. Sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayacak hiç bir şey yok&[#]8221; dedi.
Yemeği işverenin vermesi durumunda günlüğü 20, kendilerine ait olması durumunda ise 22 liraya çalıştıklarını anlatan Arık, &[#]8220;Bu yıl açıklanan işçi yevmiye ücreti bizi hayal kırıklığına uğrattı. Çoluk çocuk demeden rızkımızı kazanmak için binlerce kilometre uzaklıktan gurbet ele geldik. Bu fiyatla çalışırsak memlekete aç döneriz&[#]8221; diye konuştu.
Fındık işçisi Sadiye Akgeyik (45) ise, ilk kez Alaplı´ya ailesi ile birlikte fındık toplamaya geldiğini ifade ederek, &[#]8220;Bu yıl hem fındık az hem de yevmiye düşük. Konaklama yerimizin şartları da çok kötü. Önceki yıl Samsun´da fındık toplamıştık. Valilik fındık işçileri için tuvaleti, banyosu, suyu ve elektriği olan özel barınma yerleri yapmıştı. Bu olumsuz koşullara rağmen çalışmaya mecburuz. İl il dolaşarak mevsimlik işlerden kazandığımız parayla geçimimiz sağlamaya çalıyoruz. Ramazan da yaklaştı. Burada yaşamımız daha da zor olacak. Tüm yetkililerden ilgi bekliyoruz&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi