Zonguldak ve ilçelerinde görülen İtalyan çekirgesinin popülasyonundaki artış, yapılan başarımlı bir mücadele ile istilaya dönüşmeden engellendi.
Zonguldak İl Tarım Müdürü Hacı Arap Şanlı, İtalyan çekirgesi popülasyonunda artış nedeniyle Nisan ayının ilk haftasında başlatılan çekirge mücadelesinin Temmuz ayının ilk haftasında tamamlandığını ifade etti. Zonguldak&[#]8217;ın Devrek ilçesinde 2 bin 100, Çaycuma ilçesinde 2 bin, Merkez ilçede 650, Ereğli ilçesinde 375 dönüm arazi üzerinde çekirge mücadelesinin yapıldığını belirten Zonguldak İl Tarım Müdür Hacı Arap Şanlı, &[#]8220;Çekirge gelişimindeki 1. nimf, 2. nimf ve 3. nifm devrelerini kapsayan ve Nisan ile Temmuz ayları arasında süren mücadele döneminde toplam 5 bin 125 dönüm arazi üzerinde etkin olarak kimyasal mücadele yapıldı. Nisan ayının ilk haftasından itibaren mücadelemizi geçen yıl çekirge görülen köylerde periyodik olarak yapılan incelemelerle başlattık. Teknik personellerimiz tarafından muhtemel çekirge çıkış alanları gün gün takip edilip, tespitleri yapıldı. Çekirgelerin gelişim evrelerini dönem dönem gözlendi. Yapılan arazi incelemelerinin ardından ise zararlı çekirgelere karşı, kimyasal mücadele ile yürüttük. Zararlı çekirgeler yumurtalarını bırakmadan, kültür bitkilerinin bulunduğu alanlara inmeden ve zarar vermeden popülasyonlarındaki artışın istilaya dönüşmesini önledik. Ciddi bir çalışma dönemi ile yüzde 90 oranında başarı sağladık&[#]8221; dedi.
Çekirgelerin 4. nifm ve ergenlik olarak bilinen son döneminde yapılacak kimyasal bir mücadelenin hiçbir şekilde etkisinin bulunmadığını vurgulayan Müdür Şanlı, Zonguldak&[#]8217;taki mücadelede çekirgelerin 4.nifm dönemine ulaşmadan tamamlandığını ifade etti.
Ayrıca Müdür, bu yıl yapılan etkin mücadelenin önümüzdeki yıllarda yaşabilecek çekirge istilasına karşı da büyük önem taşıdığını vurguladı.
Editör: Pusula Gazetesi