Alınan bilgiye göre, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) bünyesinde açılması için Bakanlar Kurulu kararının beklendiği Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda, rekreasyon bölümü açılarak halk sağlığına da hizmet verilmesi planlıyor.
Nemli bir iklime sahip olan Zonguldak´ta bel, boyun, diz ve omuz eklemleri kireçlenme vakalarının fazlalığı nedeniyle ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde çok sayıda ameliyata giren Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, bölümün açılmasıyla vatandaşların sağlıklı spor aktivitelerine yönlendirilmesini hedefliyor.
Rektör Açıkgöz, yaptığı açıklamada, yüksek okulun kurulması durumunda rekreasyon bölümünü açarak öğrenci almayı hedeflediklerini, programın fizik tedavinin halk sağlığı kısmını oluşturduğunu söyledi.
Teknolojik gelişmelere bağlı insanların hareket etme ihtiyacının azaldığının görüldüğünü, bunun da bazı sağlık problemlerini beraberinde getirilebildiğini anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu:
´´İnsanlar artık birçok şeyi daha az enerji harcayarak yerine getiriyor. Bu da çok sayıda çeşitli hastalıkların yanı sıra eklem hareket sınırlarının azalması ile kireçlenmelerin oluşumuna yol açıyor. Rekreasyon faaliyetlerinde spor ve beden hareketleri geniş yer tuttuğundan yavaş hareketlerden doğan sorunların çözümünü, sağlık ve zindelik sağlamaktadır. Şehrimizde ciddi kireçlenme hastaları var. Ameliyatlarını bizzat yaptığım vaka sayısı çok fazladır. Rekreasyon bölümü, insanları kireçlenmeden korunması için sağlıklı spor yapmaları için yönlendirecek. Hacettepe Üniversitesi ile çalışmalarımız var. Yüksekokul kurulduğu takdirde bölümü muhakkak açmayı düşünüyoruz.´´

-ENGEBELİ ŞEHİR TRAVMA NEDENİ-

Açıkgöz, üniversitede bölümün açılmasıyla bireylerin boş zamanlarında gönüllü olarak dinlendirici ve eğlendirici spor etkinliklerine katılmalarının sağlanabileceğine dikkati çeken Açıkgöz, şöyle dedi:
´´Kentin dağlık alanlardan oluşması nedeniyle sürekli merdiven çıkan insanlar, hareket ediyormuş gibi gözükse de travmaya çok açıklar. Engebeli coğrafi yapının neden olduğu burkulmalar ve incinmeler, nemli havanın da etkisiyle eklemlerde kireçlenmeye yol açıyor. Kıkırdaklar darbe aldığında kolaylıkla kireçlenebiliyor. Örneğin aynı darbeyi Ankara´da alsanız kireçlenme görülmesi daha uzun zaman alacakken, Zonguldak´ta bu kısa sürede gerçekleşiyor. Rekreasyon bölümünden mezun öğrencilerimiz hastanelerde doktorların da yanında görev yaparak, bu halk sağlığı probleminin aşılması için çalışacaklar.´´
Editör: Pusula Gazetesi