Türk Büro-Sen Bartın İl Temsilcisi Faruk Demirkıran, iktidar yandaşlarının bir yolunu bulup, KPSS sınavına girmeden memur kadrolarına atandıklarını söyledi. Demirkıran dün yaptığı açıklamada devlet memuru olabilmek için 800 bini aşkın lisans mezununun 10-11 Temmuz 2010 günü KPSS sınavına gireceklerini belirterek, &8220;Ayrıca lise ve ön lisan mezunu 2 milyon 454 bin kişi de Eylül ayına KPSS sınavına katılacak. 2010 yılında memur olabilmek için ter dökecek kişi sayısı 3 milyon 254 bin. Bu sınavlarda başarılı olabilmek için binlerce insanımız kurslara giderek para harcıyor. İmkanı olamayanlar ise gece-gündüz ders çalışıp, gayret sarf ediyor. Bu süreçte siyasi iktidarın yandaşları bir yolunu bulup, KPSS sınavına girmeden, hiçbir sıkıntı yaşamadan memur kadrolarına atanıyorlar. Yapılan usulsüz atamalar ve yandaş kayırmacılığıyla kadrolaşmada rekor kıran AKP&8217;nin KPSS sınavını hiçe sayarak yaptığı istihdamlar sınava girecek adayların umutlarını kırıyor&8221; dedi.



Başbakanlıkta aile boyu istihdam



Türk Büro-Sen Bartın Temsilcisi Faruk Demirkıran, AKP iktidarının 8 yılında Başbakanlık İstisnai Kadrosu&8217;nda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 60-61 maddelerine istinaden (müşavirlik ve basın halkla ilişkiler müşavirliği, özel kalem) 113 kişinin işe alındığını belirtti. Demirkıran &8220;Alınan bu kişilerin için yine KPSS sınavında başarılı olmak değil, hükümet kanadıyla akrabalık ilişkileri ön koşul olarak arar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&8217;ın yeğeni Ali Erdoğan, AKP Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek&8217;in yakını Muhammed Berdibek Başbakanlıktaki aile boyu istihdamdan nasibini alan isimler arasında. Başbakanlık İstisnai Kadrosu&8217;nda istihdam edilenler için KPSS sınavının yanı sıra Ankara&8217;da ikamet ediyor olmaları şartı dahi aranmadı. Mustafa Kamacı, Nurettin Ertemel, Zekiye Aslıhan Kuşoğlu ve M. Oğuz Kuşoğlu İstanbul&8217;dan; Gürsel Dönmez Almanya&8217;dan Ankara siyasetini takip ediyor ve kamu görevlisi olarak hizmet veriyor&8221; diye konuştu.



İstisnai kadro ile açıktan atama



Demirkıran &8220;Ayrıca sadece Başbakanlıkta değil, bütün bakanlıklarda, valiliklerde ve özellikle büyükşehir belediye başkanlıklarında istisnai kadro ile açıktan atama yapılmaktadır. Bugüne kadar bakanlıkların, valilerin ve büyükşehir belediye başkanlıklarının doldur-boşalt anlayışlarıyla aldıkları ve sınavsız memur yaptıkları kişi sayısı bini aşmıştır. Özellikle bakanlar özel kalem müdürlüklerine dışarıda aldıkları kişileri, birkaç ay sonra başka kurumlara nakil ederek yeniden eleman istihdam etmekte ve böylece doldur-boşalt sistemi ile yüzlerce yandaş sınavsız memur kadrolarına atanmaktadır. AKP&8217;nin istisnai kadrosundaki kul hakkı yemem boyutu bununla da sınırlı kalmıyor. Başbakanlık kadrosuna istihdam edilerek, maaşını devletten alan bu kişiler, AKP Genel Merkezinde ve değişik yerlerde görevlendirilerek çalıştırılıyor&8221; şeklinde konuştu.



Diyanet İşlerine sınavsız atamalar


Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü: Bakanlar Kurulu kararıyla (2008/14254 sayı) KPSS şartı aramadan 450 kuran kursu öğrencisi kadroya geçirildi. Ayrıca aynı kanun hükmünde kararnameyle 160 adet imam hatibe sınavsız kadro verildi. Kadro verilenlerin arasında 50 yaş sınırında ve ilkokul mezunları da bulunuyor. Bilindiği gibi her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı&8217;nda KPSS ile binlerce personel alınıyor. Şu anda kamu kurumlarında personel doluluk oranı yüzde 93 ile en yüksek seviyede olan kurum Diyanet İşleri Başkanlığı&8217;dır. Binlerce imam hatip ilahiyat mezunu, KPSS sınavları sonucunda Diyanet İşleri Başkanlığı&8217;nda göreve başlarken, bu ayrımcılığı yaratan Bakanlar Kurulu kararının ne maksatla çıkarıldığı gayet açıktır. Bir vatandaşın KPSS sınavlarına girebilmesi için en az lise mezunu ve 35 yaş sınırı şartı aranmaktayken, siyasi iktidar kendi yandaşlarını istihdam edebilmek için bu yola başvurmuştur. Halen binlerce İlahiyat ve İmam Hatip Lisesi mezunu devlette işe girmek için KPSS sınavına hazırlanırken, bu ayrımcılığı hangi hak anlayışı içinde yaptıklarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.



Toplu Konut İdaresi mi?


Toplu kadrolaşma idaresi mi?


Kamu kurumlarının istihdam oranlarına bakıldığında; yüzde 90,49 oranıyla en yüksek dolu kadroya sahip olan kurumlar arası olan TOKİ&8217;de ise yine yandaş istihdamının yoğunlaştığı görülüyor. 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun ek iadesinde verilen istisnai sözleşmeli istihdamı kötüye kullanarak hiçbir kriter göz önünde bulundurulmadan ve KPSS şartı aranmadan memur kadrolarına atamalar yapıldı. Tamamı da siyasi iktidarın ve yöneticilerin akrabalarından oluşmaktadır. İşte bazı örnekler; AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Fırat&8217;ın kızı Neval Fırat Çekiç, AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır&8217;ın oğlu Ö. Faruk Karabayır, AKP Diyarbakır eski Milletvekili Nurettin Dilek&8217;in kızı Ruken Dilek, AKP Rize eski Milletvekili Abdulkadir Kart&8217;ın kardeşi Hasan Kart, AKP Batman eski Milletvekili M. Ali Suçin&8217;in yeğeni ve damadı Sabahattin Suçin, AKP Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş&8217;ın oğlu, yeğeni ve eşleri TOKİ&8217;de akrabalık ilişkileri göz önünde bulundurularak istihdam edildi.



TBMM&8217;de babadan oğula iş imkânı


Bülent Arınç&8217;ın TBMM Başkanlığı yaptığı dönemde emekliliği gelen meclis çalışanlarının çocukları işe alınarak emeklilik işlemleri yapıldı. Cumhuriyet kurulduğundan beri ülkemizde babadan oğula iş hiçbir iktidar döneminde olmamıştır. Bu ayrımcılık AKP iktidarı tarafından gerçekleştirilmiştir. Böylece TBMM&8217;ne 347 personel alımı gerçekleştirildi. 322 personel kendi isteğiyle emekli oldu. Emekli olan personellerin 195&8217;inin çocuğu ise geçici personel statüsü ile işe alındı. TBMM&8217;de yaşanan babadan oğula saltanat, gensoru önergelerine de konu olmuştur.

Editör: Pusula Gazetesi