Lavuar Alanı Proje Yarışması&[#]8217;nda birinci olan proje üzerinde yapılan tartışmada ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Pek çok katılımcı mevcut projeyi hayal kırıklığı olarak yorumlarken, alanın tamamının yapılaşmadan kurtulmasını sivil toplum örgütlerinin ve Kent Konseyi&[#]8217;nin zaferi olarak nitelendirenler de oldu.


Projede alı veriş merkezi öne çıkarken, açık hava gösterileri için amfi, kente özgü meydan olmaması yerel kültürü simgeleyecek düzenlemelerin mevcut kulelerle sınırlı tutulması, otopark dışında trafiğe çözüm bulma-ması, estetiğin zayıf olması tepkiye neden oldu. Başkan Eşref projeye ilaveler yapılabileceğini dile getirdi.


Zonguldak&[#]8217;ta Lavuar Alanı&[#]8217;na yapılması için açılan yarışmada birinci olan proje ve diğer projelerin fikir sahipleri ile sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kolokyum toplantısı gerçekleştirildi.
Zonguldak Belediyesi tarafından 30 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazete´de ilan edilen "Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım, Mimarlık ve Peyzaj Düzenleme Proje Yarışması" sonuçlandı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi´nden Mimar-Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Gülşen Özaydın´ın jüri başkanlığını yaptığı jüride, Doç. Dr. Emre Mardan, Doç. Dr. Aysun Özköse, Doç. Dr. İclal Sema Dinçer, Yrd. Doç. Dr. Aslı Öğüt Erbil, Mehmet Nazım Özer ve Kemal Özgür yer aldı.
Yarışmanın sonuçlanması ile tüm yarışmacıların katıldığı kolokyum toplantısı gerçekleştirildi. Programa, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, yarışmacılar katıldı. Slayt gösterisi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, günün Zonguldak adına dönüm günü olduğunu vurguladı. Alana yapılacak olan projenin yıllarda alanda kalacağını dile getiren Başkan Eşref, şöyle dedi:
&[#]8220;Bugün Zonguldaklılar adına dönüm günüdür. Çünkü Zonguldak gibi kent meydanında 80 bin metrekarelik alan için yapılan bir yarışmanın tartışmasını yapıyoruz. Sonuç açıklandı ve kamuoyunun takdirine sunduk. Zonguldak&[#]8217;ın merkezi bir noktasında yüzyıllarca o proje orada yaşayacak. Kentiyle insanlarımız bütünleşecek. Buraya gelmesine gayret gösterenlere teşekkür ediyorum. Görev aldığım günden bu yana her ay, toplantılarda kararlar aldık. Bu alanı bu işe tahsis ettik. Burada olacakları önemsiyorum. Şehrin ihtiyacı olan minibüs terminali ve otopark ihtiyacı için projede önemli adım atıldı. Bugün de kolokyumdayız. Bütün projelerin hepsi de ayrı bir anlam taşıyor. Biz bunu kısa zamanda bitiririz. Mülkiyet sorununu da çözdük.&[#]8221;
Yarışmanın danışman jüri üyesi olan Zonguldak Valisi Erdal Ata ise emek gösteren mimarlara teşekkür etti. Temennisinin birinci olan projenin bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu anlatan Vali Ata &[#]8220;Yoğun emek sarf eden mimar arkadaşlara teşekkür ediyorum. Zonguldak&[#]8217;a ilk geldiğim yıllar oradaki yıkık binaları gördüm. Orası koruma altındadır. Doğrusu lavuar alanı yıkıldıktan sonra bir projenin de olmadığını söylediler. Kendim bir proje düşündüm. Ancak seçim oldu, başkanlarımız değişti. Türkiye genelinde mimarların katılımıyla bir proje yapılması gündeme geldi. Her eser birbirinden güzel. Temennimiz birinci olan eseri bir an önce hayata geçirmektir. Bunlar sonuçlandıktan sonra işin finans boyutu da var. Zonguldak, arsa bakımından fakir bir yerdir. Bina yapmakta zorlanıyoruz. Burada 65 bin metrekarelik bir boş alan orada bekliyor. Dışarıdan gelen vatandaşların da eğlenebileceği, vakit geçirebileceği bir yer olmasını temenni ediyorum&[#]8221; diye konuştu.
Ardından birinci olan ekibin başı Dr. Yüksek Peyzaj Mimar Oktan Nalbantoğlu, ekip elemanları Ufuk Ertem, Okan Can ve Tuba Akyol, ödüllerini Zonguldak Valisi Erdal Ata&[#]8217;dan aldı. Başkan Eşref de ikinci olan yarışmacılara ödüllerini verdi. Toplantı birinci olan projenin üzerinde tartışma yapılması ile devam etti.

Proje ne diyor?


Projeye göre Ulu Cami karşısındaki minibüs durakları kaldırılmayıp dere kenarından başlamak üzere demir yolu sınırına kadar kapanıyor. Burasının üzeri hem meydan hem de yürüyüş olarak kullanılıyor. Öte yandan Soğuksu istikametine geçen yolun her iki yanında 4 katlı alış veriş merkezi yükseliyor. Yol binanın içinden geçiyor. Bina köprü ayağında pazarcıların bulunduğu alana kadar uzanıyor ve lavuar alanına doğru dikey şekilde uzuyor. Buradan sağa ve sola yapılan inişler ile otoparklara giriş çıkış sağlanıyor. Mevcut atıl durumdaki bina iyileştirilerek kongre merkezi, tiyatro salonu gibi amaçlarla kullanılmak üzere yapılandırılıyor. Silolar ise yer altı sergi ve gezi alanları olarak tasarlanıyor. Siloların üzeri camla kapatılması planlanıyor. Kulelerin üzeri restoran veya izleme oturma alanı olarak düzenleniyor. Mevcut binanın terminale doğru olan yönünde ise nikah salonu ve benzer sergi salonları bulunuyor. Kozlu otobüs duraklarından iş merkezine köprü var. Proje yayaları üste çıkararak araç trafiğinin içinden çıkarma yönünde başarılı bulunsa da alanın düzenlenmesi ve yapılaşma yönünden geçerli not alamadı.

Proje yeni bir karmaşa doğurur


Toplantıda birinci olan proje üzerine farklı görüşler dikkat çekti. Pek çok katılımcı mevcut projeyi hayal kırıklığı olarak yorumlarken, alanın tamamının yapılaşmadan kurtulmasını sivil toplum örgütlerinin ve Kent Konseyi&[#]8217;nin zaferi olarak nitelendirenler de oldu. Bazı katılımcılar ise şartnamede yazılanların dışında müdahalelerde bulunan eserin birinci olmasının nedenlerini sordukları Jüri Başkanı ve üyelerinden tatmin edici cevap alamadılar. Eleştiriler üzerine jüri yüzlerin asıldığı toplantıda Belediye Başkanı İsmail Eşref esprileriyle olayı toparladı. CHP Belediye Meclis Üyeleri ile Belediye çalışanlarının ve Kent Konseyi Üyeleri&[#]8217;nin ağırlıkta olduğu toplantıya Zonguldaklıların katılmayarak düşüncelerini aktarmamaları da eleştiri konusu oldu.
Projede ikinci olan eser sahiplerinin yanı sıra diğer eser sahiplerinden pek çoğunun da tepkisi de projenin bu haliyle trafik karmaşasını çözemeyeceği yönünde oldu.
Katılımcılardan Ece Bakioğlu&[#]8217;nun mevcut projenin yerine değişmiş bir proje endişesi taşıdığını ifade etmesi üzerine jüri başkanı ve üyeleri süreci izleyip denetleyeceklerini ifade ettiler.
Editör: Pusula Gazetesi