Birinci derece deprem ve sel bölgesi Bartın&8217;da afet konusunda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından vatandaşlara yönelik olarak okullarda düzenlenen eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına katılım olmaması üzüntü yarattı. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nurhan Doğruöz, 23 Haziran tarihinde başlatılan ve 15 okulda yapılması planlanan eğitimlere vatandaşların ilgisiz kaldığını söyledi. Belediye hoparlöründen yapılan anonslarla ve mahalle muhtarlarına yazılan yazılarla vatandaşları afet eğitimlerinin nerelerde ve hangi saatlerde yapılacağı konusunda bilgilendirmelerine rağmen eğitimlerde henüz ciddiye alınacak kadar bir katılımın olmamasından yakınan İl Afet Müdürü Nurhan Doğruöz, eğitim konusunda başka planlar yaptıklarını belirtti.


Yeni projeler düşünüyorum


Nurhan Doğruöz, &8220;Ben ileriki dönemlerde &8216;Evde Eğitim&8217; diye bir uygulama başlatmayı düşünüyorum. Açıkçası bu benim kendi fikrim ve daha Sayın Valim ile paylaşmadım. Emniyet Müdürlüğü nasıl bir kahvehanede akşamları toplanıp da bir seminer eğitimi yapıyorsa, halkla iç içe olmak amacıyla, aynı şekilde bizde bu şekilde bir uygulama yapmayı düşünüyoruz. Bunu da zorunlu tutacağım. Her mahalle muhtarı en az 30 kişi bulmak şartıyla ya bir kahvehanede ya da uygun görülen bir alanda bu eğitimleri gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Bu şekilde bir yerden başlamak gerektiğini düşünerek çalışma yapmayı planlıyorum. Çünkü bu eğitimlerimize çok ilgisiz kalındı. İlerleyen zamandaki planlarım bunlar. En azından teftiş dönemini geçireceğimiz dönemden sonra bu şekilde bir planlama yapmayı kesinlikle düşünüyorum&8221; ifadesini kullandı.



Katılımcı sayısına bakmaksızın eğitim veriyoruz


Müdür Doğruöz, &8220;Ben her gidilen eğitim sonrasında o okulda eğitim olduğunu veya olmadığını, okul müdüründen bize ibraz eden bir yazı alınmasını talep ediyorum. Çünkü sonradan bu eğitimlerle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Bugün Köksal Toptan Lisesi&8217;nde yapılacak olan eğitime katılım olmamış. Fatih İlköğretim Okulu&8217;nda da 4 kişi katılmış. Katılımcı sayısı kaç olursa olsun vatandaşlarımıza eğitim veriyoruz. Eğitimlerimiz en az 45 dakika sürüyor. Zaten katılımcılar bir saatten sonra anlatılanları algılamakta zorluk çekiyorlar. O yüzden eğitimlerimizi çok fazla uzatmıyoruz. Eğitimler uzun süreli olursa vermeye çalıştığınız bilgiler çokta kalıcı olmuyor. O yüzden en azından kişilerin afet anında ne yapmaları gerektiği, nasıl davranmaları gerektiği ve ilimizin nasıl bir hassasiyette olduğunun anlatılması açısından bir 1 saati bile çok önemsiyoruz&8221; diye konuştu.



Vatandaşlarımız fedakârlık etmeli


İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nurhan Doğruöz, &8220;Eğitimlerimiz 2 Temmuz&8217;da sona eriyor. Sayın Valimiz ile de bu konuyu konuştuk. Kendisi eğitimleri vatandaşlara nasıl duyurduğumuzu sordu. Bende kendilerine bu konuda açıklamalarımı yaptım. İnanın vatandaşların bu eğitimlere ilgisizliği bu konu hakkında çok şey bildikleriyle ilgili değil. Bilindiği gibi küçücükte bir afet durumu olsa insanlar nerede devlet diye ayaklanmayı biliyorlar ama kendilerinden fedakârlık edipte bir şeyler öğrenme gayreti göstermiyorlar. Yani gün içerisinde bir saati çok lüzumsuz şeylere ayırabiliyoruz ama nedense bir şeyler öğrenmek adına kendimizi bu tür şeylere yönlendiremiyoruz. Yani bu insanın kendisiyle alakalı bir sorun&8221; ifadesine yer verdi.



Muhtarlarımız daha duyarlı olmalı


Müdür Doğruöz, &8220;Muhtarlarımız da çalışmıyor. Açıkçası bu konuda ben muhtarlar konusunda çok dertliyim. Bu eğitimlere muhtarlar azaları ile birlikte katılabilirlerdi. Muhtarlar da ilgisiz. Sizin muhtarınız ilgisizse ve mahallesinde bu konuyu yeterince duyurmuyorsa vatandaş ne yapsın. Ben bu konuda muhtarlarımızı birinci derece hatalı görüyorum. Onların da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hepsini seviyoruz, hepsi bizim büyüğümüz, saygı duyuyoruz ama her mahalle muhtarı kendi mahallesini aydınlatmak adına eğitimlere katılmak gayretini gösterseydi en az bizim eğitimlerimizde okullarda 10 vatandaşımıza eğitim vermiş olurduk. Toplam 15 okulda bu eğitimleri vermeyi planlıyoruz. En azında 150 vatandaşımıza ulaşmış olacaktık ki bu bizim için küçükte olsa iyi bir rakamdır&8221; şeklinde konuştu.


Kamudan eğitimlere büyük katılım oluyor


Müdür Nurhan Doğruöz, &8220;Biz bu sene eğitim anlamında çok şey yaptık. Yani kamu kurumlarında görevli personellerimizin tümünü eğittik. Seferberlik, sivil savunma, deprem konusunda ve daha birçok konuda eğitimlerimiz oldu. Binamızda kamu kurumlarında çalışan tüm personellere eğitim verdik ama halkın katılımını sağlayamadık. Neden? Kamu kurumunda çalışanlara kurum amiri eğitime gideceksin dediği zaman bir zorlayıcı unsur oluyor. Yani personel zaten isteyerek geliyor ama istemeden de olsa bir zorlayıcı niteliği var. Eğitimlere katılıyor ama halkın böyle bir zorunluluğu olmadığı için zorlayamıyoruz. Vatandaşların ayağına kadar gittiğimiz halde katılımı sağlayamamış olmak bizim için çok üzücü. Umarım halkımız bu konuda bilinçlenir. Çünkü biz eğitimlerimize devam edeceğiz. Dediğim eğitimler hakkında bazı planlarımız var. Bu planları da hayata geçirmeyi düşünüyorum&8221; dedi.



Vatandaşlarımız eğitimleri küçümsemesinler


İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nurhan Doğruöz, &8220;Vatandaşlarımız hiçbir eğitimi küçümsemesinler. Eğitimlerde hayatlarında uygulayabilecekleri, hayata geçirebilecekleri çok iyi bilgiler veriyoruz. Bu anlamda onlar da çocuklarına bunları anlatabilmek adına eğitimlere katılmalılar. Çünkü bilginin kötüsü yoktur. İnsan hayatta her gün yeni bir şey öğreniyor. O yüzden vatandaşlarımız eğitimlerimize katılsınlar, bizlere yardımcı olsunlar. Ev hanımlarımızda bu eğitimlere katılabilir. Mesela Sayın Belediye Başkanımız mahallelerde vatandaşların sorunlarını ve düşüncelerini değerlendiren çalışmalar yapıyorlar. Bizde site yönetimlerinden bu şekilde bir şey talep ederek en azında o sitede oturanlardan birazına bile ulaşsak bizim için bir kazançtır. Bunları bir aylık bir zaman sonrasında değerlendirmeyi düşünüyorum. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi