ABD Büyükelçiliği İç Siyasi İlişkiler Şefi ve Çalışma Ateşesi Laura H. De Otalvaro, Zonguldak&[#]8217;a gelerek bir takım ziyaretlerde bulundu. AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar da kendisine yapılan ziyaretle ilgili olarak, &[#]8220;Muhtemelen bir nevi nabız yokluyorlar&[#]8221; dedi.
ABD Büyükelçiliği İç Siyasi İlişkiler Şefi ve Çalışma Ateşesi Laura H. De Otalvaro, beraberindeki yardımcısı ile birlikte Zonguldak Valisi Erdal Ata&[#]8217;yı makamında ziyaret etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, ziyaret yaklaşık bir saat sürdü.
Ardından AK Parti Zonguldak İl Başkanı&[#]8217;nı ziyaret eden Otalvaro, gazetecilerin fotoğraf çektiği sırada, ziyaretin basına açık olup olmayacağını sordu. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Uçar, &[#]8220;Amerikan büyükelçiliğimizden ziyaretçimiz her yıl olduğu gibi bu yılda seçim dönemlerinde siyaset partilerini, sanayi odalarını, belediyeleri ve valilikleri ziyaret eder. Bir takım konularla ilgili fikir alışverişinde bulunuyor. Açıkçası ülkelerin diplomatik ilişkileri ile siyasi ve ekonomik gelişmelerini takip etmeleri gerekir. Bu çalışmalardan bir tanesi de budur. Zonguldak&[#]8217;taki maden kazası olsun, Filyos Vadi Projesi olsun gelişmelerde buna benzer siyasi ve ekonomik gelişmeler olsun bir değerlendirmeler yapıldı. Bununla ilgili bir takım bilgiler aldılar. Fikirlerini paylaştılar. Onlara bazı sorularımız oldu&[#]8221; dedi.

AB SÜRECİ
Ziyarette Türkiye&[#]8217;nin Avrupa Birliği&[#]8217;ne girmesi süreci ile ilgili de görüşleri aktaran Başkan Hamdi Uçar, Türkiye&[#]8217;nin coğrafi konum gereği AB&[#]8217;de olması gerektiğinin vurgulandığını belirtti. ABD büyükelçilik yetkililerinin bu tür ziyaretlerle Türkiye&[#]8217;deki gelişmeleri değerlendirdiğini ifade eden Hamdi Uçar, şöyle konuştu:
&[#]8220;AB süreci ile ilgili konumu görüştük. Siyasi anlamda durum nedir onunla ilgili fikir alışverişi oldu. Genel hatlarıyla ABD büyükelçiliğindeki yetkililer Türkiye&[#]8217;deki gelişmeleri değerlendiriyorlar. Muhtemelen bir nevi nabız yokluyorlar. Kendi ülkelerinde konumlarını aşmışlar ve diğer ülkelerdeki gelişmeleri de yakından takip ediyorlar. Diğer ülkelerdeki sosyal ve ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Artık günümüz dünyasında küresel yapının içinde yer alan ülkeler yalnızca ülkelerindeki olaylara bağlı kalarak gelişmelerini sürdüremiyorlar. Eğer dünya ile bütünleşmiş olmuşsanız diğer ülkelerle de fikir alışverişi gerekir. Çünkü biri gelişirken diğer geri kalırsa o durumdan rahatsız olunur. Ziyarette AB içinde mutlaka olmamız gerektiğini söylediler. Hem Berlin&[#]8217;de hem Paris&[#]8217;te yapılan ziyaretlerde alınan sonuçlarda bunun gerektiğini söylediler. Hem coğrafi konum hem de ülkenin içinde bulunduğu konum itibariyle Türkiye&[#]8217;nin AB&[#]8217;de bulunması gerektiğini dile getirdiler.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi