Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkan Vekili Kerem Akgündüz´ün, kırsal kalkınma projelerine 2007-2013 yılları arasında Avrupa Birliği´nden (AB) 874 milyon Euro hibe geleceğini açıklamasının ardından tartışmalar başladı. Hibe alacak olan 42 ilin arasında Zonguldak´ın olmaması da Zonguldak´ta tarım ile uğraşan vatandaşların tepkisini çekti. Zonguldak´ın en çok tarım ve hayvancılığın olduğu ilçe olan Çaycuma ilçesinde de vatandaşlar bu olaya tepki gösterdi. Zonguldak´ta kurulu bulunan Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma, Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, AB hibe desteğinden Zonguldak´ın yaralandırılmamasından dolayı tepkili olduklarını söyledi. Zonguldak´ın ve Çaycuma ilçesinin tarım ve hayvancılığın geliştirmesi gereken yerler arasında olduğunu belirten Çiloğlu, &[#]8220;Zonguldak ili, özellikle Çaycuma ilçesi tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi gereken yerlerdir. Köylerimizde arazilerimiz boş durmakta, insanlarımız ise iş olmadığı için başka illere göç etmektedir. AB´nin tarım ve hayvancılığa hibe desteği projesinde Zonguldak ilinin yer almamasına büyük üzüntü duyduk. Zonguldak bu hibe desteğini fazlasıyla hak etmekteydi. Zonguldak´ta tarım ve hayvancılığa destek verilmesi her kesimce beklenmekteyken ayağımıza gelen şansı da kaybetmiş durumdayız. Bölgemizde süt işletmeciliği yapılmakta, arazilerimiz müsait, mevcut potansiyel de varken bu destekten Zonguldak´ın yaralandırılmamasına tepkiliyiz. Bu hibe ilimize de verilmiş olsaydı eğer tersine göç olabilirdi. Diğer illerimizde yaşayan vatandaşlarımız baba ocağına dönebilirlerdi&[#]8221; dedi.
&[#]8220;ARICILIKTAN, SERACILIK VE TURİZME KADAR BİR ÇOK ÜRİTİCİYE DESTEK VAR&[#]8221;
Başkan Çiloğlu hibe kapsamında bir çok alanda üreticiye destek verileceğini belirterek, &[#]8220;Bu kapsamda arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili faaliyetlere, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm, ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara da yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Örgütlenmeler geliştirilecek. Üretici grupları teşvik edilecek. Bu tür grupların kuruluş masrafları da hibe destekleriyle karşılanacak&[#]8221; diye konuştu.
Avrupa Birliği tarafından verilecek destekte ilk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat´taki projelerin destekleneceği belirtildi. 2011-2013 yılları arısında ise, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak´ın desteğe dahil edileceği kaydedildi.
Editör: Pusula Gazetesi