Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nde (ZKÜ), mezun olan 4 bin 425 öğrenci kep giydi. Baretlerle yürüyen öğrencilerin; &[#]8220;Yüz karası değil kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası&[#]8221; pankartı alkış aldı. İlk kez Zonguldak&[#]8217;a gelen öğrenci yakınları Zonguldak&[#]8217;a olan hayranlıklarını dile getirirlerken, gördükleri olumsuz görüntülerle de hayal kırıklığı yaşadılar.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi&[#]8217;nde (ZKÜ), 2009-2010 eğitim öğretim yılında mezun olan 4 bin 425 öğrenci kep giydi. Karaelmas Kemal Köksal Stadı&[#]8217;nda yapılan mezuniyet törenine Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Zonguldak Belediye Başkanı CHP&[#]8217;li İsmail Eşref, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Öğrencilerin geçiş töreninde ise özellikle aileleri büyük bir coşku yaşadı. Öğrencilerin taşıdığı ve Orhan Veli&[#]8217;nin yazdığı &[#]8220;Yüz karası değil kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası. Maden şehitlerimizi saygıyla anıyoruz&[#]8221; yazılı döviz büyük alkış aldı. Devrek Meslek Yüksek Okulu&[#]8217;nda öğrenim görürken bıçaklanarak öldürülen üniversite öğrencisi Mahmut Aslan&[#]8217;ın arkadaşları, &[#]8220;Seni Unutmayacağız&[#]8221; yazılı pankartla yürüdüler.
Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunmasının ardından, üniversitede ilk üçe giren öğrencilere ödül verildi. Rektör Bektaş Açıkgöz, yaptığı konuşmasında &[#]8220;Bizim ülkemiz çok değerlidir. Türkiye Cumhuriyeti çok değerlidir. Bizim ülkemizin sınırları başkaları tarafından cetvelle çizilmemiştir. Ülkemizin her karışında şehitlerimizin kanı vardır. Ülkemizin insanı, kadını-erkeği, doğulusu-batılısı, kuzeylisi-güneylisi Atatürk&[#]8217;ümüze inanmış ve Cumhuriyet devrimlerini yaparak çağdaş dünyada yerini almıştır&[#]8221; dedi.
Konuşmaların ardından diplomalarını alan öğrenciler, 10.Yıl Marşı eşliğinde keplerini havaya atarak mezun olmanın sevincini yaşadılar. Törende ayrıca İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi&[#]8217;nde öğrenim gören kardeşler 26 yaşındaki Fatih Özdemir ile 24 yaşındaki Mukaddes Özdemir, 5 yıl birlikte aynı sınıfta okuduktan sonra birlikte diploma alarak mezun olmanın sevincini yaşadılar. Fatih Özdemir, ZKÜ&[#]8217;yü kardeşiyle birlikte tercih yaptıklarını belirterek, &[#]8220;Kardeşimle aynı puanları aldık. Aynı kentte ve üniversitede okumak istedik. Şimdi mezun oluyoruz. Bundan sonra amacımız biran önce iş bulup hayata atılmak. Ancak, aynı işyerinde çalışmak istemiyoruz&[#]8221; şeklinde konuştu.
Hayranlık ve hayal kırıklığı bir arada
Diploma töreni nedeniyle öğrencilerin yakınları ve ailelerinden pek çoğu Zonguldak&[#]8217;a akın etti. Diploma töreni öncesi ve sonrası kenti gezen velilerden pek çoğu hayranlıklarını ifade ederken sitemlerini de dile getirdiler.
Zonguldak&[#]8217;ın sahil boyunca gezerek bol bol fotoğraf çeken, Gökgöl Mağarası&[#]8217;nı gezen konuklar özellikle gün batımının gerçekleştiği saatlerde bol bol fotoğraf çektiler. İlk kez Zonguldak&[#]8217;a gelen pek çok kişi kentin sokaklarının yeterince temiz olmadığından yakınırken bazıları da trafik nedeniyle törene yetişmekte zorlandıklarını söylediler.
Zonguldak&[#]8217;ın güzelliklerine hayran kaldıklarını belirten pek çok öğrenci yakını; &[#]8220;Zonguldak çok güzel bir kent. Yeşilin ve denizin bu kadar iç içe olduğu başka bir memleket var mıdır bilmiyoruz. İlk fırsatta yeniden gelmek isteriz&[#]8221; şeklinde konuştu. Zonguldak&[#]8217;a gelenlerin en büyük şikayeti ise Zonguldak kent merkezinden geçen derenin kirli ve bakımsız hali oldu. Derenin çok pis bir görüntü ortaya koyduğunu belirten konuklar şaşkınlıklarını gizleyemediler. Konukların hayal kırıklığına uğradığı ikinci bir konu ise törenin şehir stadında yapılması oldu.
Törenlerin neden üniversite bünyesinde bir alanda değil de stadyumda yapıldığını merak eden aileler bunun başörtü yasağına bağlı geliştiğini öğrendiklerinde hayal kırıklığı yaşadılar. Öğrenci yakınları çocuklarının okullarını dışardan görmek zorunda kaldı. Diploma töreni nedeniyle Zonguldak&[#]8217;a gelen çok sayıda öğrenci yakını çocuklarının evlerinde veya otellerde konaklarken balık restoranları ve kafeteryalar de bu hareketlilikten nasiplendi.
Editör: Pusula Gazetesi