17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesi -540 kodundaki maden ocağında meydana gelen grizu faciasında 28 işçi hayatını kaybetmiş, 2 madenci de bulanamamıştı. 2 maden işçisini arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, Zonguldak İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Türk Psikologlar Derneği, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi psikolog, çocuk gelişim ve sosyal hizmet uzmanları tarafından, ölen ve kayıp madenci ailelerine
yönelik psikoterapi ve ekonomik analiz çalışmaları başlatılmıştı.
Psikologlar ailelerin psikolojik durumlarını test ederken, sosyal gelişim uzmanları da ekonomik durumlarıyla ilgili tespitlerde bulunuyor. Henüz ulaşılamayan maden işçisi Engin Düzcük´ün evinde ailesi ile yapılan görüşmelerde ise Alzheimer hastalığı olduğu belirlenen 65 yaşındaki anne Behiye Düzcük´e özürlü bakım yardımı bağlanabileceği tespit edildi. Gerekli işlemler için aile rapor almaya yönlendirilirken, Behiye Düzcük´e her ay 522 TL özürlü bakım yardımı yapılacağı belirtildi.
Zonguldak´ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova Beldesi Belediye Başkanı Adil Düzlü, Behiye Düzcük´e bakım yardımı bağlanması için daha önce de bir girişimde bulunduklarını kaydetti. Son yasal düzenlemelerle birlikte Alzheimer hastalığı bulunan Behiye Düzcük´ün bakım yardımından yararlanabildiğini ifade eden Başkan Düzlü, "Behiye Düzcük´ün Alzheimer hastası olması nedeniyle daha önce yaptığımız girişimlerde netice alamamıştık. Son yasal düzenlemelerle birlikte bu yardımın bağlanabilmesi mümkün hale gelmiş.
Zaten aile uzun süredir bu sıkıntıyı yaşıyordu. Psikoterapi görüşmeleri nedeniyle gelen uzman ekipler tarafından da ailenin ekonomik durumu ile ilgili gerekli tespitler yapılmış. Aile, yardım aylığının bağlanabilmesi için gerekli raporların alımı konusunda yönlendirilmiş" dedi. Ailelerin ekonomik ve psikososyal analizlerinin birkaç ay süreceği kaydedildi.
Daha önce ölen ve kayıp olan tüm madencilerin ailelerine Afet Fonu´ndan 10´ar bin TL ve Türk-İş Sendikası tarafından da 5´er bin TL´lik yardım yapılmıştı.
Öte yandan göçüğü kaldırma çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Başkan Düzlü, göçük altında bulunamamaları halinde işçilerin cenazelerinin patlamanın meydana geldiği kuyunun -540 kodundan altında bulunan ve -720 koduna kadar devam eden kafes boşluğunda aranacağını kaydetti. Başkan Düzlü, kuyu boşluğundaki aramaların ise burada yapılacak onarım ve bakım çalışmalarına göre sürdürüleceğini ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi