CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı&[#]8217;nın, TTK&[#]8217;nin tek metolojik kömür kaynağı olması ve stratejik önemi nedeniyle sübvansiyonun devam etmesi yönündeki görüşünü hatırlatarak, hazine müsteşarlığının tersi bir görüş belirtmesinin ne anlama geldiğini sordu. Köktürk, soru önergesinde şunları söyledi:
&[#]8220;Fosil yakıtlara yönelik (kömür ve benzeri) sağlanan doğrudan hazine kaynaklı finansal desteklerin (subsidies) kaldırılmasına yönelik olarak ilk toplantı Eylül 2009&[#]8217;da G 20 Liderler Zirvesi&[#]8217;nde, önce üye ülkelerde olmak üzere bu desteklerin miktarlarının tespit edilmesine yönelik olarak alınan bir kararla başlamıştır. Bu çalışmalar ve sonuçların alınarak değerlendirilmesi gibi kararlar, WTO, UNCTAD, OECD gibi uluslar arası finans kuruluşlarının sekretaryalarınca yapılması kararlaştırılmıştır.
Bu süreç içerisinde son olarak, ülkelerin, hazineden doğrudan destek sağladıkları nitelikteki kuruluşlara desteğin orta bir vadede tamamen kaldırılması G 20 ülkeleri Ekonomi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının görüşü olarak ortaya çıkmış ve bu görüş doğrultusunda ülkemizden de, gereken çalışmaların yapılarak görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir. Ülkemizde bu durumda bulunan öncelikli kurumun TTK olduğu bilinmektedir. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bürokrasisi; enerji verimliliğinin artırılmasına bağlı olarak, sübvansiyon ihtiyacının azaltılabileceği, ancak TTK&[#]8217;nın ise tek metolojik kömür kaynağı taşkömürü üretmesi nedeniyle stratejik bir konumda bulunması dolayısıyla bu statü içine alınmayarak özel bir statüde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden bir görüş sunmuştu.
Ancak Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığı&[#]8217;nın bürokratlarının bu yöndeki görüşüne rağmen, en son süreçte, &[#]8220;Hazine Müsteşarlığı&[#]8221;nın bu görüşe itibar etmeyerek, TTK&[#]8217;ya sağlanan sübvansiyonların da orta vadede tamamen kaldırılması görüş ve kararına vardığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır.
Editör: Pusula Gazetesi