Yeni yılda kapatılacak santrallarla kritik randevu... Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, aralarında Kilimli ilçesi Çatalağzı Beldesi'nde bulunan ÇATES Termik Santralinin de bulunduğu 13 kömür santralının patron ve yöneticilerin, Ankara'ya davet etti. Görüşme, çarşamba günü saat 13.30'da gerçekleşecek. Kurum'un, 1 Ocak itibari ile kapatılması hemen hemen kesinleşen 4 ile 6 arasındaki santralda zehirlenecek süreçle ilgili bilgi vermesi bekleniyor. Zehirli gazları tutmaya yarayan baca gazı arıtma tesisi bulunan diğer santrallar, "geçici faaliyet belgesi" alacak; öngörülen koşullarda ve sürede eksiklerin tamamlayacak. Bu santrallar, elektrik üretmeye devam edecek.

İKİNCİ ZİRVE ÇEVRE'DE

Ankara, santrallarla kritik görüşmeye hazırlanıyor. Çevre Bakanı Kurum, bu kez

13 santralın patron ya da yöneticilerini görüşmeye davet etti. Bu kritik görüşme, 18 Aralık Çarşamba günü saat 13.30'da gerçekleşecek. Kurum'un, 1 Ocak itibari ile kapatılması hemen hemen kesinleşen 4 ile 6 arasındaki santralda izlenecek süreçle ilgili bilgi vermesi bekleniyor. Pek, diğer santrallarda nasıl bir yöntem izlenecek? Zehirli gazları tutmaya yarayan baca gazı arıtma tesisi bulunan santrallar, "geçici faaliyet belgesi" alacak. Santrallar başvuru yapmaya başladı. Bazıları da hazırlıklarını sürdürüyor. Bu santrallar, Çevre Bakanlığı'nın öngördüğü doğrultuda ve sürede çevre yatırımlarıyla ilgili eksiklerin tamamlayacak. Söz konusu tesisler, bu süre içinde elektrik üretmeye devam edecek.

KAPATILMASI BEKLENEN SANTRALLAR

Ankara'da enerji kulislerinde kapatılacağı konuşulan santralların ortak özelliği, "baca gazı arıtma tesislerinin" bulunmaması...Buna göre 4 ile 6 arasında santral kapatılacak. Bunların ikisi Kütahya'da, bir Sivas'ta, bir Manisa'da, bir de Kahramanmaraş'ta bulunuyor. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ÇATES Termik Santrali'nin de baca gazı arıtma tesisi olmadığı için, kapatılabileceği belirtiliyor.

Editör: Pusula Gazetesi