Aile baskısı ve disiplini olmadan, yeni insanlar tanıma ve eğlenme fikri herkesi mutlu eder. Ancak çocukların yurtta kalması, anne baba cephesinden aynı mutluluk ve heyecanla karşılanmaz. Çocuğunuz ister lise, isterse üniversiteye başlıyor olsun, kız çocuklarını yurtlara emanet ederken bazı hususlara ekstra dikkat etmelisiniz.

Kız Çocuklarını Görev Dağılımına Hazırlayın

Kıyamadığınız, gözünüzden sakındığınız kızınıza evde bugüne dek hiç iş yaptırmamış olabilirsiniz. Hatta abartıp, yatağını bile anne babası olarak hala siz topluyor olabilirsiniz. Ancak yurt ortamının komün bir yaşam alanına sahip olduğunu unutmamalı ve kızınıza da hatırlatmalısınız. Çok şanslı olmadıkça yurt odasında tek başına kalması çok düşük bir ihtimaldir. Odayı arkadaşlarıyla paylaşacağı düşünüldüğünde kız çocuklarının görev dağılımında üstüne düşeni yapması gerekir. Bu görevler arasında periyodik şekilde odayı temizlemek olduğu gibi, çöpü dökmek de yer alabilir. Odadaki herkes tarafından belirlenen ortak görevlerin her birine, her öğrencinin ayak uydurması gerekmektedir.

Kız Çocuklarını Olası Risklere Karşı Uyarın

Kız Yurtları ortamı eğlenceli olduğu kadar aynı zamanda birçok tehlikeyi de bünyesinde barındırabilir. Dünya'nın her yerinden gelen farklı kültür ve karakterdeki insanların bir arada yaşamaya alışması gerektiğini bilmelisiniz. Kültürel farklılıklara bağlı karakter özellikleri, çok sayıda kişinin bulunduğu yurt ortamında herkes tarafından aynı algılanmayacaktır. Kızınızı kendisine kaba olarak gelen insanların sadece farklı olduğu konusunda düşünmeye itebilirsiniz. Bunun yanı sıra, hırsızlığa, şiddete, ruhsal ya da fiziksel tacize eğilimi olan sorunlu kişiler de kızınızla aynı yurdu paylaşabilir. Kız çocuklarını olası risklere karşı uyararak kendilerini korumalarını ve kötü insanlardan ötürü zarar görmemelerini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzu yurda emanet ederken karşısına ne tür insanların çıkacağını kontrol edemezsiniz, ancak kızınızın kendini savunabileceğini bilebilirsiniz.

Çocuğunuzun Kendini Yalnız Hissetmesine Engel Olun

Yaşları kaç olursa olsun, kız çocukları erkeklere kıyasla ailelerinden ayrılma konusunda daha duygusal olmaya meyillidirler. Her ne kadar özgür olma, yalnız kalma fikri kızınızı cezbetse de sizden ayrılacak olmak duygusal olarak zorlayacaktır. Hem kızınıza psikolojik olarak destek olmak hem de yurt çevresini ve imkanlarını yakından görmek için ilk gün yurda kızınızla gidebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa, ilk gün birlikte gitmek çocuğunuzun kendini yalnız hissetmesine engel olduğu gibi sizin de içinizin rahat etmesini sağlayacaktır. Hem böylece gittiğinizde olduğu kadarıyla yurttaki diğer arkadaşlarıyla da tanışabilir, kızınızın karışacağı çevre hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Anne baba olarak, kız çocuklarını yurtlara emanet etmeden önce ufak tefek tehlikeler ve sorumluluklar konusunda çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Çocuğunuzdan ayrılacağınız için üzülüyor, onun için endişeleniyorsanız, fırsat buldukça yanında olmak hem size iyi gelecek hem de kızınızın kendini yalnız hissetmemesine yardım edecektir.

[*][*][*]

Ankara'daki kız yurtlarına bu adresten, İstanbul'daki kız yurtlarına bu adresten, İzmir'in yurtlarına ise şu adresten ulaşabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi