Bir hafta önce Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü´nün Karadon Müessese Müdürlüğü´nden ilk patlama ihbarı geldiğinde ilk akla gelen onlardı. 1992 grizu faciasının ardından ilk kez böyle bir felaket haberiyle sarsılan hastaneler bu faciaya ne kadar hazırdı? İl sağlık Müdürü Murat İlikhan, 112 Şube Müdürü Barış Fidan, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Kazım Sarıcı, Hastane Müdür Yardımcısı Yaşar Karaman ve hastane çalışanları, 112 çalışanları koordineli bir çabanın içine girdiler ve çok başarılı bir sınav verdiler.
İhbarın 25 dakikasında 112 Ambulanslarından 2 si Karadon´a ulaştı ve ilk yaralıları alarak Atatürk Devlet Hastanesi´ne hareket etti.
Bu arada Hastane Başhekimi Kazım Sarıcı, Başhekim yardımcıları, Hastane Müdür Yardımcısı Yaşar Karaman koordineli bir çalışma yaparak bir aksaklık olmaması için çaba gösterdiler. Patlamayı haber alanların ilk koştuğu yer hastane oldu. Hastanenin güvenlik görevlileri hastaneye gelenlerin trafiği düzenlemek, hekimler ilk müdahaleleri yapmak için çaba gösterdi. İlk 11 kişi işçi hastaneye akın ettiğinde bilgileri hızlı bir şekilde toplanıp kayıt altına alınırken geriden gelebilecek daha fazla yaralı için Atatürk Devlet Hastanesi´nin bir katı daha önce yapılan tatbikat planlarında olduğu gibi boşaltıldı. Acil servise hekim takviyesi yapılarak olası bir yığılma için hazır tutuldu. Ameliyathane ekipleri görevlerinin başında ekipler halinde hazır bulundular.


200 - 300 KİŞİ DE OLABİLİRDİ


Patlamanın ardından ilk gelen bilgilere göre kaç kişinin ocakta kaldığı belli değildi. Öncelikle olayın elektrik kablosunun patlamasından ötürü yaşandığı belirtildi. Sonrasında durumun daha ciddi olduğu ve işçilerin mahsur kaldığı bilgisi geldi. Maden ocağında bulunanlar sade özel sektör işçileri değildi. Gelen bilgiler arasında içeride TTK işçilerinin de olduğu belirtilerek mahsur kalan işçilerin sayısının 200-300´ü bulabileceği bilgisi geldi.
Bu durumda bu ihtimal de göz önünde bulundurularak hastaneler arası koordinasyon sağlandı. Böylesi bir durumda ne kadar yaralının hangi hastaneye sevk edileceği, ölülerin nerelerde toplanacağı üzerine çalışma yapıldı.


112 EKİPLERİ 500 KİŞİYE MÜDEHALE ETTİ


Olayın ilk meydana geldiği andan itibaren Sağlık ekiplerinin önemi ve koordineli çalışması çok başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. İl sağlık Müdürü Murat İlikhan´ın yönetiminde Gelik ve Karadon´da çalışan 112 görevlileri cenazelerin çıkmasıyla birlikte evlere dağıldılar. İlk 25. dakikada 2 112 ambulansı Karadon´a ulaştı. İlk 1 saat içinde olay bölgesine ulaşan tam donanımlı ambulans sayısı 16 oldu. Olay süresinde 20 acil yardım ve 4 nakil ambulansı her an olay bölgesinde hazır tutuldu. 112´nin 65 personeli gecelerini gündüzlerini uykusuz geçirerek çalıştılar. 112 Şube Müdürü Barış Fidan kontrolünde çalışan ekiplerin her sorunuyla tek tek ilgilenerek onları zinde tutmaya çalıştı. Ekip arasında dayanışma ve paylaşma görülmeye değerdi. Ocak önünde bir çok işçi yakını fenalık geçirdi ve müdahale yapıldı. Bu arada diğer noktalarda ki ambulansların konumları yeniden düzenlenerek olabilecek başka olaylar da unutulmadı. Olay bölgesinde Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi ile koordineli olarak çalışan 112 operasyonu mobil komuta aracından yönlendirdi. Hala iki ekip Karadon ve Gelik bölgesinde tutuluyor. Ölen işçilerin yakınlarına müdahale için bazı noktalarda ekipler hazır tutuluyor. Bir hafta içinde madencilerin yakınları, kurtarma işçileriyle birlikte acil müdahale edilen kişi sayısı 500´e ulaştı.


2 HELİKOPTER 1 UÇAK


Patlama haberinin duyulmasının ardından Sağlık Bakanlığı´da harekete geçerek Zonguldak´a iki helikopter ile uçak ambulans gönderdi. Zonguldak´tan ayrılmayan ekipler işçilere ulaşılamaması üzerine daha sonraki günlerde Zonguldak´tan ayrıldılar.


SARICI TATBİKAT YAPTIRMIŞ


Atatürk Hastanesi Başhekimi Kazım Sarıcı´nın faciadan bir hafta önce muhtemel bir senaryo üzerine tatbikat yaptırdığı ortaya çıktı. Bu tatbikatın faydası çalışma organizasyonuna ve disiplinine başarıyla yansıtıldı.
Planlamada yaralı gelenler, kaybedilenler ve sosyal görevler açısından durum paylaştırıldı. Acil hizmetler ve yaralılar için Başhekim Muavini Dr.Yalçın Erdoğan, Sosyal durumlar ve sağlık dışı alan organizasyonu, vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi ve devlet büyüklerinin çalışma alanlarının düzenlenmesi için Başhekim Muavini Dr. Gürkan Gedik, kaybedilenler, otopsi ve cenaze nakilleri içinde Başhekim Muavini Dr.Toygar Keskin ekip başı oldular.
Bir hafta sonra gerçeğe dönüşen senaryonun acil hizmetler tarafı çok gerçekleşmedi. Acil servise gelen hastaların genel durumları kötü değildi.
Hastane çalışanları senaryonun kalan kısmını ise tamamıyla tecrübe etmiş oldular, eksikliklerini gördüler. Senaryoda otopsi alanlarının oluşturulmasından,basının yerleşkesine,halkın tutulacağı alandan güvenlik seviyelerine, cenaze işlemlerinden nakil işlemlerine kadar her ayrıntı üzerinde tek tek konuşuldu ve cenazelerin madenden çıkarılmasıyla birlikte planlandığı gibi uygulandı.
Kolektif çalışmanın gerektiği organizasyonlarda her unsurun tek başına projenin tamamı kadar önemli görülerek ekipler arası koordinasyonun düzgün sağlanması başarıyla sağlandı.
Editör: Pusula Gazetesi