Zonguldak'ın Çaycuma İlçesinde Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 'Silajlık Mısır Hasadı Tarla Günü' etkinliği düzenlendi.

Vali Erdoğan Bektaş'ın katılımıyla ilçeye bağlı Akpınar Köyü'nde gerçekleşen etkinlikte yem bitkileri hasadının mevcut hayvan yemi ihtiyacını karşılamadığı vurgulandı.

Çaycuma Tarım ve Orman İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş konuşmasında ilçedeki faaliyetler hakkında bilgi verirken; "Çaycuma ilçemiz Zonguldak ilimizde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin en yogun olduğu ilçedir. İlçemizin konumu itibarı ile çok çeşitli bitkilerin yetişmesine ortam hazırlayan bir iklimi ve coğrafyası mevcuttur.

Hayvancılığın olmazsa olmazı olan ve büyükbaş hayvancılıkta en büyük gider olan yem giderlerinin önemli bir kısmını hatta tamamını işletme içinden karşılamak önemlidir. Çünkü hayvancılıkta yem temininde dışa bağımlı olmak büyük bir risk olduğundan yemi kendi üretimi ile karşılamak gerekir. Bu şekilde hayvancılık giderlerini azaltarak yapılan yetiştiricilikte kar elde etmekten bahsedebiliriz. İlçe Müdürlüğü olarak bizler ve ayrıca üreticilerimiz bunun bilinci ile kaba yem üretimine ağırlık vermekteyiz. Şu an etkinlik yaptığımız Silajlık Mısır Hasadı alanı da bu bağlamda değerlendirilen yerlerdendir.

Üzerinde bulunduğumuz tarla Filyos Projesi kapsamında kamulaştırılmış alan içinde kalmaktadır. Bu alanda modern metotların tüm alanı uygulanabilmektedir. Arazilerde bütünlük sağlanarak 40-50 hatta 200-300 dekarlık büyük parsellerde gelişmiş alet ve ekipmanlarla tarım yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak da elde edilen ürün kalite ve miktarı üst seviyelere ulaşmaktadır. Bu alanda başta silajlık mısır olmak üzere, buğday, dane mısır, yonca reygras-İtalyan çimi, arpa, yulaf, yazlık kışlık sebzelerin üretimi yapılmaktadır. En çok üretim silajlık mısır, arpa, yulaf ve yoncadır. Bu üretimlerde doğrudan hayvancılığa yem olarak yansımaktadır. Bu sadece kamulaştırma alanında üretilen yem bitkileri dahi ilçemizin ihtiyacının yanında çevre il ve ilçelere de satılmaktadır. Özellikle bugün göreceğimiz silaj balyaları ve yonca, yulaf otu balyaları satışı yapılan ürünlerdir. Bizler yıllardır çalışmalarımızda kendi ilçe ihtiyacının karşılanması için üretim çabasında iken bugün dışarıya ürün satan üreticilerimizin oluşmasında bize maddi ve manevi destek veren başta zatıaliniz olmak üzere İl Genel Meclisine ve değerli üyelerine İl Müdürlüğümüze şahsım, müdürlüğüm ve çiftçilerimiz adına sonsuz şükranlarımızı sunarım"şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Hasan Akçaalan ise mevcut hasadın ihtiyacı karşılamadığını ifade ederek ; "İlimiz 93 bin hektar tarım arazisi, 83 bin büyükbaş hayvan, 35 bin küçükbaş hayvan ile tarımsal faaliyetlerini sürdürmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesindeki en önemli unsur kaba yem ihtiyacını karşılamak ve bunları daha ileri seviyeye ulaştırmak. Bunu için ya hayvan varlığımızı artıracağız ya da mevcut hayvan varlığımızdan en kadara fazla verim alabilmenin yollarını deneyeceğiz. Bilimsel araştırmalara göre silajlık mısır en önde gelen besin olduğu belirtildi. İlimizde 17 bin ton silajlık mısır hasadı, 41 bin ton yonca hasadı mevcuttur. Tüm hayvan varlığımızı hesapladığımızda bu hasatlar ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Son iki yılda Valiliğimiz katkıları ile 52 ton yonca dağıtımı ve 10 ton silajlık mısır dağıtımı gerçekleşmiştir"dedi.

Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun çiftçilerin emeğinin korunması gerektiğini söyleyerek; " Çiftçilerimizin de gelir seviyesini artırmamız gerekiyor. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyor, yapılacak hasadın ilçemize, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum"dedi.

Vali Erdoğan Bektaş Filyos Vadisinin bölgenin can damanı olduğunu söyleyerek; "En değerli arazilerimizi Filyos Nehrine borçluyuz. Burası bizim en önemli çıkış ve sanayi alanımız. Sanayi mi, tarım mı gibi çelişki gözükse de ikisini de başarmalıyız. Başka yolumuz yok. Hem sanayisiz hem tarımsız yapamayız. Tarım konusunda butik işletmeciler öne çıkıyor. Çıkışlar arıyoruz. Silajlık mısırı yeri olan ekiyor, satıyor. Bu konuda enerjimiz bu bölgede çok. Silajlık mısır tabii ki çok geniş alanlarda yapılması gereken bir iş. Bizlerde yardımcı oluyoruz. Çiftçimizin ellerine kollarına sağlık. Ödeneklerin kazanılmasında katkısı olan meclis üyelerimize, il ve ilçe müdürlerimize teşekkür ediyorum"diye konuştu. Program sonunda İlçe Müftüsü Ayhan Ermiş tarafından bereket duası gerçekleştirildi. Mısır hasadından sonra etkinlik sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi