Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü´nü kutladı. Ziraat Odaları olarak çiftçilerin hak ve çıkarlarını koruma, komisyonlarda temsil etmekle görevli olduklarını belirten Türkoğlu, &[#]8220;Bilindiği gibi her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu´nun (IFAD) 1984 yılında Hindistan´da yapılan genel kurulda alınan bir kararla başlamıştır. IFAD 1946 yılında çiftçilerin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuş, uluslararası bir organizasyondur. IFAD 80 ülkeden Ziraat Odası Birlikleri ile 115 çiftçi kuruluşunun üye olduğu ve tüm dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil eden bir kuruluştur. Ülkemizde de bu hak ve çıkarları koruma görevi Ziraat Odalarına düşmektedir.4 milyon çiftçimizin hak ve çıkarlarını koruma ve komisyonlarda temsil etmek de odamızın görevlerindendir&[#]8221; dedi.
BÜYÜK BAŞ HAYVANCILIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ülkede et fiyatlarının yükselmesinde küçük işletmelerin besi hayvancılığı üretimini bırakmasının etkiliği olduğunu belirten Türkoğlu, &[#]8220;Son zamanlarda ülkemizdeki et fiyatlarının kilosunun 25-30 TL´ye kadar yükselmesi tüketici halkımızı sıkıntılara sokmuştur. Et fiyatlarının yükselme sebebinin küçük işletmelerin besi hayvancılığı üretimini bırakmasından kaynaklandığı görülmektedir. Hükümetimiz hayvancılığa büyük destek vermesine rağmen bazı yanlış uygulamalar büyük baş hayvan yetiştiriciliğini frenlemektedir. Ülkemizdeki yanlış uygulamaların önüne geçebilmek için Ziraat Bankası´nın en az 10 baş süt ineği için vermiş olduğu krediyi 2 baş süt ineği seviyesine indirmesi ve besi hayvancılığındaki kesim yaşına kota getirilerek et primi desteği verilmesi ile mümkün olacaktır&[#]8221; diye konuştu.
Devletin verdiği fındık desteği ile Karadeniz çiftçisinin yüzünün güldüğünü belirten Türkoğlu, &[#]8220;Karadeniz çiftçisinin bu sene yüzü gülmüştür. Devletimizin vermiş olduğu fındık desteği ile sadece Alaplı´ya 12 milyon TL girmiştir. Ülkemizdeki tüm fındık üreticisine 700 milyon TL fındık desteği verilmiştir. Piyasalarda fındık fiyatları 4 TL´ den aşağıya düşmemiş ve üreticiye dönüm başına 150 TL verilen devlet desteği ile bu fiyat daha da yükselmiştir. Buna rağmen alan bazlı fındık desteğindeki katı uygulamaların yumuşatılması gerekmektedir. 1. sınıf, 2. sınıf ve eğimi yüzde 6´nın altındaki arazi sahiplerinin bu destekten yararlanamaması, çiftçilerimiz arasında bir ayrımcılık yaratmaktadır. Bu destekten yararlanamayan çiftçilerin arazi miktarı da 600 dekardır. Aynı zamanda babası ve annesi ölmüş çiftçilerimiz de intikal işlemlerini yaptıramadığı için bu destekten yararlanamamaktadır. Yine tapulama esnasında verasete iştirak diye kayıt yapılan tapularda bulunan iştirakçilerden birinin ölümü halinde diğer iştirakçiler mazot, gübre, fındık desteği ve kredi desteklerinden yararlanamamaktadır&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi