Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan 'çakar lamba' kullanımında yeni dönem 1 Kasım'da başlıyor. Kamu ve mahalli idarelerde üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanlarının araçlarında çakar lamba kullanması yasaklandı. Belediye başkanları, rektörler, kaymakamlar da çakar lamba kullanamayacak. Trafikte tepkilere de yol açan çakar lamba kullanımında yeni dönem uygulamaları 1 Kasım itibari ile başlıyor.

Uygulama kapsamında yapılan düzenlemede ilk değişiklik Emniyet Müdürlüğü tarafından yapıldı. Emniyet, düzenleme kapsamında çakar lambaları yer alan bazı araçlarında değişikliğe gitti. Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, yeni uygulama öncesi düzenleme çalışmalarına kendi araçlarından başladıklarını sosyal medya hesabından paylaşarak duyurdu.

YENİ ÇAKAR PROTOKOLÜ İSE ŞI ŞEKİLDE

[*]Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye, polis/Jandarma, AFAD, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçlarında ışıklı uyarı işareti takılabilecek.

[*]Geçiş üstünlüğü olan araçlar, 'ambulans, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar, organ ve doku nakil araçları, itfaiye araçları, orman yangınlarıyla mücadele araçları, güvenlik, asayiş ve trafik hizmetlerinde kullanılan zabıta araçları, yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar' olarak belirlendi.

[*]Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, sadece görev halindeyken bu hakka sahip olacak. Ancak bu hakkı, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartı ile kullanabilecekler. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması yasaklandı.

Editör: Pusula Gazetesi