Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Bartın&8217;da tarımla birlikte hayvancılığı da kalkındırmaya yönelik yeni projeler uygulayacaklarını belirterek, Bakliyat Paketleme Tesisi ve Damızlık Yetiştiricileri Birliği kurmak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü&8217;nün Bartın&8217;daki çiftçiler için yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgiler veren Alagöz, şu ana kadar Bartın&8217;a 12 adet tesis kazandırdıklarını belirten Müdür Alagöz, Bakliyat Paketleme Tesisi ve damızlık yetiştiricileri birliği kurmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ayrıca Amasra&8217;nın Kocaköy köyünde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulacağını belirten Müdür Alagöz, &8220;Her bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarımız var. Çalışmak bize şevk ve heyecan veriyor. Bartınlı insanlara hizmet etmek bizlere onur veriyor. Biz çalışmayı seven bir kurumuz ve çiftçilerimiz de burayı kendi evi gibi görüyor&8221; ifadesini kullandı.


Balıkçılara av yasağı uyarısı


Müdür Alagöz, 1 Mayıs itibariyle tatlı su balığı ve bazı deniz ürünlerinde uygulamaya geçilen av yasağı hakkında avcılara uyarılarda bulundu. Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz,&8221;Bu dönemler tatlı sularda yetişen balıkların yumurtlama dönemleridir. Tatlı su balıklarında yasak 1 Mayıs itibariyle başladı ve Eylül ayına kadar devam edecek. Tatlı sularımızdaki balıklardan özellikle sazan balığı üretimi yapılmakta bu nedenle 1 Eylül&8217;e kadar avlanmak yasak. Gerek paraşütle avlanmayla, gerek 5 kilogramı aşan olta avcılığı yasak. Bir de deniz de gerek gırgır avcılığı, gerekse trol avcılığı 1 Eylül&8217;e kadar yasaklanmış bulunuyor. Özellikle nesli tükenmekte olan kalkan balığı avcılığı da yasaklanmış durumdadır. Bu yasaklamalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı&8217;nın Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü&8217;nün 1380 sayılı Su Ürünleri adı altında kitapçık haline getirildi&8221; dedi.


Denetimler yoğun bir şekilde devam ediyor


Bu kitapçığı bütün balıkçılara dağıttıklarını belirten Müdür Alagöz, &8220;Ruhsat verdiğimiz bütün balıkçılara bu kitapçıklardan veriyoruz ve onların su ürünleri avı hakkında bilgilendirilmesini sağlıyoruz. Dolayısıyla balıkçılarımızın hepsi; gerek amatör balıkçıklar, gerekse tekne işi yaparak ağ atan balıkçılarımız bu yasakları iyi biliyorlar. Yapacakları en küçük bir hatada hangi cezai işlemlerle karşılaşacaklarını biliyorlar. Bu bakımdan bizim kontrol teknelerimiz ve Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı denizde yapılan gırgır ve trol balıkçılığı konusunda yoğun bir denetim içerisindeyiz. Gecenin saat kaçı olursa olsun sürekli denetimler yapılıyor&8221; diye konuştu.


Fındıkta 3,5 milyon TL destekleme yapıldı


Tarım İl Müdürlüğü&8217;nün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler veren Müdür Yusuf Alagöz, &8220;Özellikle belirtmek isterim ki; bu yıl itibariyle alan bazlı Bartınlı fındık üreticilerimize 3,5 milyon lira destekleme yaptık. Bu süre Mayıs ayı sonuna kadar uzatıldı. Beyanname alımları 31 Mayıs&8217;a kadar devam edecek. Fakat çiftçilerimiz bize 2009 yılı ÇKS kayıtlarına göre müracaat edebilecekler. Şu ana kadar çiftçilerimiz müracaatlarının karşılığı olarak 3,5 milyon lira destekleme aldı. Ayrıca şu anda 4-5 ekiple birlikte köylerimizde şap aşılaması yapmaktayız. Bu kampanyamız Mart ayının başlarında başladı ve Mayıs ayının 15&8217;in de sona erecek. Çalışmalarımızın sonlarına geldik. Mayıs ayının sonunda büyük ihtimalle 50 bin civarında büyükbaş hayvanın aşılama işini bitirmiş olacağız. Bir yandan kuduz aşılarını ve küpe işlemlerini tamamlarken, diğer yandan da sokak kedi ve köpeklerinin de aşılamalarını yapıyoruz&8221; şeklinde konuştu.


Kadın çiftçiler Samsun&8217;a gitti


Müdür Alagöz, &8220;Yürüttüğümüz çalışmalarda araçlarımız yetmediği için bakanlığımızın izniyle özel araçlar kiraladık. Bu araçlarımızla ekiplerimiz de gıda denetimlerini yapıyorlar. Gerek üretim yerlerine, gerekse toplum satış yerlerine yoğun bir şekilde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bartın&8217;da geçtiğimiz aylarda &8216;Kadın Çiftçiler Yarışıyor&8217; adlı bir program düzenlemiştik. Bu yarışmanın bölge finali Samsun ilinde olacak. Bartın&8217;da yapmış olduğumuz yarışmada dereceye giren kadın çiftçilerimiz Samsun&8217;daki bölge yarışmasına katılıyorlar. Geçtiğimiz günlerde 6 tane sözleşmeli mühendis arkadaşımız göreve başladı. Zafer köyü, Kızılelma, Hasankadı Beldesi, Kumluca ve Paşalılar gibi köy ve beldelerimizde bu arkadaşlarımız vatandaşlarımıza hizmet edecekler&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi