-ÖZEL İÇERİK-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Vali Erdoğan Bektaş'ın 'yeni havaalanı arayışı' fikrine katılmadığını ve bunu bir 'israf' olarak değerlendirdi.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, mevcut havaalanın yeterli olmadığını ve Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir havaalanı olmadığını belirterek "Bize yeni bir havaalanı lazım, yeni havaalanı arayışlarımızı sürdürmemiz lazım" açıklamasını yapmıştı. Vali Bektaş, aynı zamanda yeni havaalanı için yer olarak Perşembe Beldesi'nin uygun olduğunu söylemişti.

Milletvekili Ünal Demirtaş, mevcut havaalanı için bir yatırım yapmanın daha mantıklı olacağını belirterek "Mevcut havaalanının pisti uzatılarak ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Benim kişisel kanaatim Filyos Projesi hayata geçtiğinde mevcut havaalanı işimizi görür. Günde bir sefer olacağına iki sefer konulur" dedi.

"SAYIN VALİMİZ BİR YATIRIM YAPILMASINI İSTİYORSA YOLLAR İÇİN KAYNAK AKTARIMINA DESTEK OLSUN"

Demirtaş, Vali Bektaş'ın yeni havaalanı arayışı fikri ile ilgili şöyle konuştu;

"Zonguldak Havaalanı yapımı uzun yıllar süren bir havaalanıydı, aşama aşama etapları bitirildi. Uzun uğraşlardan sonra iç hatları ve dış hatları açıldı. Şu an benim gördüğüm kadarıyla yolcu potansiyelini karşılayabiliyor. Uçakların doluluk oranına baktığımızda bu potansiyelin karşılandığını görüyoruz. ILS diye bir cihazın takılması gerekiyordu, 700 bin euro'luk bir cihazdı, uzun yıllar bu cihaz takılmadığı için havaalanı aktif olarak faaliyete geçemedi. Şimdi bu cihaz da takıldı, dolayısıyla hem iç hem dış hatlardan da talebi karşılıyor. Burada ne yapılabilir ilave olarak; pist artırılabilir. Bu artırıldığında da yeni bir yatırıma gerek yok. Çünkü Türkiye'nin kaynakları kıt, biz kıt kaynaklarla israf yapacak bir durumda değiliz. İstanbul'da Atatürk Havalimanı yolcu potansiyelini çok rahat karşılayabilecek bir durumdayken, küçük bir yatırımla kapasitesinin artırılma durumu varken Atatürk Havalimanı kapatıldı, yeni bir havalimanı açıldı. Ne oldu? Büyük bir israf var. Türkiye'nin kaynaklarını bu şekilde israf edecek yatırımlardan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Sayın Valimiz bunu iyi niyetle söylemiş olabilir, bir şey demiyorum. Yatırım neticede Zonguldak'a yapılacak, Perşembe de Zonguldak'ın sınırları içerisinde ama Sayın Valimiz bir yatırım yapılmasını istiyorsa öncelikli olarak mevcut yolların tamamlanması için kaynak aktarımına destek olsun. Kaynak aktarmamız gereken yerler neresi; Ereğli-Devrek yolunun 1 yılın içerisinde bitirilmesi gerekiyor. Ereğli-Devrek yolu tamamlanırsa özellikle Ereğli, Alaplı Bölgesi de bu havaalanından aktif olarak faydalanır diye düşünüyorum. Bu vesileyle yolcu artışı olabilir. İkincisi ise; tüneller tam anlamıyla bitmedi, Ankara- Zonguldak yolu, İstanbul Zonguldak yolunda hala tamamlanması gereken yerler var. Dolayısıyla bu altyapı tamamlanmadan yeni bir havaalanına bence ihtiyaç yok. Eğer yapılırsa da bu israftır. Türkiye'nin israfa tahammülü yok."

"FİLYOS PROJESİ HAYATA GEÇTİĞİNDE MEVCUT HAVAALANI İŞİMİZİ GÖRÜR"

Filyos Projesi için yeni bir havaalanı ihtiyacı olmadığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu;

"Benim kişisel kanaatim Filyos Projesi hayata geçtiğinde mevcut havaalanı işimizi görür. Günde bir sefer olacağına iki sefer konulur. Zaten uçakların kapasitesi belli, buraya tutup da 300 kişilik bir uçak koyamazsınız. Buraya inen uçaklar 130-140 kişilik uçaklar. Orta kapasitede uçaklar, eğer varsa bir ihtiyaç iki sefer koyarsınız, yine bu sağlanır. Sayın Valimizle havaalanının açılışını beraber yapmıştık. Sayın Valimiz bu havaalanının ne gibi zorluklarla açıldığını bilmeyebilir. İç ve dış hatların açıldığında geçmişi tam anlamıyla bilemeyebilir. Açılış Sayın Valimize nasip oldu. Milletvekili olduğum günden beri havaalanının açılması için mücadele eden bir milletvekiliyim. Ulaştırma Bakanı ile görüştüm, Türk Hava Yolları'na mektuplar yazdım. Soru önergeleri verdim, diğer milletvekili arkadaşlarımız da uğraştı. Sadece ben uğraştım demiyorum. Herkesin çorbada bir tuzu olmuştur, valilerin, milletvekillerinin, Avrupa Zonguldaklılar Derneği'nin, kolektif Zonguldaklıların mücadelesiyle havaalanı aktif hale getirilmiştir. Sayın Valimiz havaalanının geçmişini bilemediği için belki bu görüşleri açıklamıştır. Perşembe'de yeni bir havaalanı yapılması fikri bana göre israftır."

"MEVCUT HAVAALANININ PİSTİ UZATILARAK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİRİZ"

Zonguldak Havaalanı'nın güvenli bir havaalanı olduğunu belirten Demirtaş "Yeni havaalanı yerine mevcut havaalanının kapasitesinin genişletilebilmesi için yatırım programına alınması daha doğru olur diye düşünüyorum. Türk Hava Yolları güvenli olmayan uçuşa izin vermiyor. İstanbul'dan düzenli uçuşlar yapılıyor. Dolayısıyla bizim Çaycuma Havaalanı güvenli hale gelmiştir. Ayrıca buraya ILS cihazı takılmadan Ulaştırma Bakanı resmi olarak bana vermiş olduğu cevapta; uçakların inip kalkmasında bir sakınca yoktur demişti. Bunların hepsini göz önünde tuttuğunuzda yeni bir havaalanı israftır. Mevcut havaalanının pisti uzatılarak ihtiyacımızı karşılayabiliriz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi