Ak Parti Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç; &8220;Anayasa Değişikliği görüşmelerinde kimin neyi savunduğu net bir şekilde ortaya çıkmıştır. CHP-MHP-BDP Demokrasi karşıtlığında birleşmiş, milletimize çıkacak yüzleri kalmamıştır, CHP-MHP-BDP ittifakı karşısında milletimiz kazanmıştır&8221; dedi.


Milletvekili Tunç, Türkiye&8217;nin demokratikleşmesine, değişime karşı olanların Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;nde ittifak yaptıklarını ancak sonuçta, statükonun kaybettiğini belirterek, &8220;Artık Türkiye&8217;nin önü açılmıştır. TBMM&8217;de Anayasa Değişiklik teklifinin kabul edilmesiyle Milletimiz büyük bir sevinç yaşamış, demokrasi karşıtları, çeteler. Mafyalar ise üzülmüştür, Millet düşmanları, Ergenekoncular kahrolmuştur&8221; diye konuştu.



Önemli eserler kazandırdık



Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti&8217;nin iktidara geldiği günden itibaren 7,5 yıl içerisinde millete verdiği sözleri tek tek yerine getirmenin gayreti içerisinde olduğunu belirterek; &8220;Ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma, bayındırlık hizmetlerinden adalet hizmetlerine, dış politikadan sosyal politikalara her alanda ülkemize hayal bile edilemeyecek eserler kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz&8221; dedi. Geçmişte ülkemizi uçurumun kenarına getirenlerin türlü türlü iftiralarına karalamalarına kimsenin itibar etmediğini belirten Milletvekili Tunç; &8220;Anayasa değişiklikleri milletimizin büyük bir ekseriyetinin kabul oyuyla yürürlüğe girecek ve Türkiye artık dünyanın çağdaş demokrasileri arasında yerini alacak&8221; dedi.



Milletin cevabı referandumda



CHP-MHP ve BDP&8217;nin üçünün bir arada TBMM&8217;de Anayasa değişikliğine birlikte karşı çıkmasının sorgulanması gerektiğini belirten Tunç; &8220;Bunun sebebi çok açık, bu partilerin üçü de hukukun üstünlüğünün hakim olmasından rahatsız olmaktadırlar, milletimizin daha fazla demokrasiye layık olmadığını savunmaktadırlar. Çetelere, mafyalara, Ergenekon&8217;a dokunulmasından rahatsız olmaktadırlar. İşte onun için Yargının bağımsız olmasından rahatsızlar, işte onun için bozuk hukuk düzeninin devam etmesini istiyorlar, ama artık çok geç, bizler emaneti milletimize teslim ediyoruz. Milletimiz referandumda öyle bir cevap verecek ki, artık kimse Türkiye&8217;yi geriye götürmeyi aklının ucundan bile geçiremeyecek&8221; dedi.



Hukuk devleti güçleniyor



Tunç, Anayasa değişikliğinin milletin menfaati için yapıldığını söyledi. Tunç, yapılan değişikliklerle kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, özürlülerin, şehit ailesi ve gazilerimizin ve toplumun bazı kesimlerinin, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak daha iyi korunması ve gözetilmesi, kişisel verilerin korunması, vatandaşlarımızın yurt dışına çıkmalarının sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerin daraltılması gibi yenilikler getirdiğini ifade etti.


Çocuk haklarının anayasal temele kavuşturulması, her türlü istismara karşı çocukların korunması, sendikal haklar ile grev hakkında öngörülen bazı sınırlamaların kaldırılması, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkının tanınması, Bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkının getirilmesi, Yüksek Askerî Şûra kararlarının yargı denetimine açılmasının sağlandığını da söyledi.



Yapılan değişiklikleri sıraladı



Tunç, &8220;Memur ve diğer kamu görevlilerine disiplin cezası olarak verilen uyarma ve kınama cezalarının da yargı denetimine açılması, Askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının tamamen önlenmesi, Anayasa Mahkemesinin çağdaş ve ileri demokrasilerde olduğu şekliyle yeniden yapılandırılması da değişiklikler arasındadır&8221; dedi. Tunç &8220;Diğer değişikler de Anayasa Mahkemesi üye sayısının artırılması, mahkeme üyelerinin belirli bir süre için bu göreve seçilmesi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının getirilmesi, Askerî Yargıtay&8217;ın bağımsızlığının güçlendirilmesi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun demokratik, şeffaf ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulmasına yöneliktir&8221; ifadesini kullandı.



Daha demokratik Anayasa



Hâkim ve savcıların da haklarında kararlar alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda temsili, Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete istişarî nitelikte görüş bildirmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konseyin anayasal dayanağa kavuşturulmasının da sağlandığını belirten Tunç, &8220;Demokratik hayata yapılan kabul edilemez müdahalelerde görev alanların cezaî, malî ve hukukî sorumluluklarını kaldıran geçici 15 inci maddenin ilgası yönündeki değişiklikler Anayasamızı daha demokratik bir Anayasa haline getirecektir, Demokratik Hukuk Devletini güçlendirecektir&8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi