Türkiye&8217;nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi İl Çalıştayları Bartın toplantısı yapıldı. Halk Eğitim Merkezi&8217;nde yapılan toplantıya Vali İsa Küçük, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, Türk Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, TASAM Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, TASAM Stratejik Öngörü Dergisi Bilim Kurulu üyesi Emekli Büyükelçi Ümit Pamir, TASAM idari personelleri, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Toplantıda katılımcılardan Bartın&8217;ın 2023 yılında nasıl bir stratejik vizyona sahip olması gerektiğine dair görüşler alınırken, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) yetkilileri tarafından bilgiler verildi.



Proje, düşünce kuruluşudur


Toplantı&8217;nın açılış konuşması yapan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Bartın&8217;da yapılan toplantıya yüksek katılımdan dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti. Bir gün önce Bartın&8217;a geldiklerini belirten TASAM Başkanı Şensoy, toplantıyla ilgili olarak Bartın basınının gazetelerinde geniş yer ayırmış olmasından dolayı Bartın basınına ayrıca teşekkür etti. Şensoy, &8220;TASAM dünyada ve dünya siyasetinde etkin olan 4 temel kıtada faaliyet göstermeye çalışan ayrıca kimlik temelinde İslam ülkeleri ve Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yapan, bütün Avrupa&8217;dan besledikleri ülke içinde Türkiye&8217;nin Stratejik Planı 2023 Projesi çerçevesinde paylaşmaya çalışan bir düşüce kuruluşudur&8221; dedi.


Projeyi anlattı


Türk Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy; &8220;Bu proje yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Temel hedefi, devlet ve millet olmanın gereği olan 6 ana parametrede uluslar arası ilişkiler, uluslar arası güvenlik, iç siyaset, ekonomi, eğitim, bilim teknoloji ve kültür olarak belirlenen 6 ana parametrede önümüzdeki 15 yılı yani Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılını miras kabul ederek, Türkiye ve dünya nasıl şekillenmekte olduğunu görüyor. Tahminlerde ve öngörülerde bulunuyor. Bilimsel tespitlerden, bilim adamlarının görüşlerinden ortak aklıyla oluşturmaya çalışılıyor. Burada temel etken, özellikle 11 Eylül 2001&8217;den sonra şekillenen çok kutuplu dünya sistematiği içinde &8216;Biz bölgemizde nasıl bir bölgesel etkili bir güç olabiliriz ve belirli konularda söz söyleyen nasıl temel aktör olabiliriz&8217; diye bunun yolunu açmaya çalışıyor ve buna katkıda bulunmaya çalışıyoruz&8221; diye konuştu.


Bartın&8217;ın çalışmalara erken başlaması sevindirici


Toplantıda makro gösterimler yapılacağını belirten TASAM Başkanı Şensoy, &8220;Makroyu görmeden mikro planlama yapılamaz. Yani &8216;Ülke nereye gidiyor, bölge nereye gidiyor, dünya nereye gidiyor&8217; görmeden çok küçük ölçekli bir köyün bile planlaması yapılamaz. Tarımla uğraşılan bir köyde bile doğru ve olumlu bir karar alabilmek için dünya trendlerini görmemiz gerekir. Bu anlamda bizim hedefimiz makro göstergeleri arz etmeye çalışarak yerel inisiyatifi harekete geçirmek ve bütçe yılıyla sınırlı olmayan ortak paylaşılmış bir gelecek inşa etmek. Gelecek için çalışmalarımızda küçük büyük bütün kurumlarımızı yerel lokal ve kurumsal ölçekle teşvik etmek. Bizden sonra Rusya&8217;da benzer bir proje yaptı ve onlar 2020 yılı için bir belge çıkardılar. Fakat böyle bir uygulama yapmadılar. Bu projenin özelliği, karşılık görüş belirterek bir sinerji yaratarak katkıda bulunmaktır. Bartın&8217;ın yerel gazetelerinden ve Vali Bey&8217;den aldığım bilgilere göre, Bartın&8217;ın 2023 projesi için 2006 yılında çalışmalara başlamış olduğunu öğrenmekten çok büyük mutluluk duyuyorum&8221; ifadesini kullandı.


Bartın&8217;ın ilk hedefi turizm


TASAM Başkanı Süleyman Şensoy&8217;un ardından söz alan Vali İsa Küçük de, Bartın&8217;ın 2006 yılından bu yana yürüttüğü 2023 projesi çalışmaları ve ilimizin sosyal, kültürel, fiziki ve ekonomik yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Vali Küçük, &8220;2006 yılında başladığımız çalışmalar kapsamında Bartın&8217;da bulunan vatandaşlara &8216;Bartın&8217;ı 2023 yılında nasıl görmek istersiniz?&8217; diye sorular sorduk ve bu cevaplara yönelik toplantılar yaparak, 13 noktada hayallerimizi gündeme taşıdık. Bunlardan birincisi turizm ağırlığına vurgun yapıyordu. Çalışmalarda ortaya çıkan hedefler, doğu tarafında Çakraz, Amasra merkezli, batı tarafında ise Mugada merkezli bir turizm merkezi ilan edilmesi emretmişti. 2008 yılında yapılan çalışmalarda bu envanterler hazırlandı ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunuldu, incelenmesine devam ediliyor. Ayrıca yat limanı ve gezi iskelesi yapılması planlandı&8221; dedi.


Arkeolojik kazılar bu yıl yapılacak


Vali Küçük, &8220;Ülke ve il olarak turizm açısından bundan faydalanılabileceği düşünüldü. Çalışmalar yapıldı ve Amasra Büyük Limanı&8217;nda ihale edilecek aşamaya getirildi. Çalışmalar arkeolojik kazıları gündeme taşıdı. Deniz, kum ve güneş turizmi Bartın&8217;ımızda da var. Bunun yeterli olmadığını bütün kamuoyu biliyor. Turizm anlayışı içerisinde ilimizin özellikle tarihi ve kültür özelliklerinin öne çıkarılması önemliydi. Bir yıl gecikme oldu ve bu yıl önümüzdeki günlerde Sayın Rektörümüzün de katkılarıyla Tarih ve Coğrafya Fakültemizle Arkeoloji Uzmanlarıyla bir ön çalışma başlatıyoruz. 2010 yılında bu çalışmamızı da tamamlamış olacağız. Yer altı zenginlikleri ve yerüstü doğal zenginliklerimizin çıkartılması çok önemliydi. Gerek madencilik faaliyetleri, gerekse yerüstünde orman ve ormana bağlı diğer ürünlerin ülke ekonomisindeki yeri önemlidir. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor&8221; diye konuştu.


Durumumuz çok iyi değil


Demir-çelik sanayinde de çalışmalar yapıldığını belirten Vali Küçük, Bartın&8217;a büyük bir yatırım yapıldığını söyleyerek, demir çelik olarak yıllık 100 milyon dolarlık bir ihracat kapasitemiz olduğunu ifade etti. Limanının bulunan il olarak üstünlüğünün olduğunu ifade eden Vali Küçük, daha fazla demir-çelik sanayi üretmek gerektiğini belirtti. Vali Küçük, &8220;Gelişen ve değişen şartlar içerisinde bir noktaya değinmek istiyorum. Şüphesiz bunlardan birisi turizmdir. 2009 yılında son olarak Ulusal Rekabet Kurumu&8217;nun yayınladığı İllerin Rekabet Edilebilir Kriterliği sıralamasında durumumuzun çok iyi olmadığını kabul etmemiz lazım ama genç bir il olarak hedeflerimizde daha iyi olduğumuzu ve çalıştığımızı da belirtmek isterim. Turizm üzerinde daha çok durmalıyız. Artık turizm sadece deniz, güneş ve sahil değil, arkeoloji, orman, spor, kültür varlıkları, gençlik hepsini ilave etmemiz lazım&8221; şeklinde konuştu.


Filyos ilimiz açısından önemli


Vali Küçük, &8220;Sınır ticareti geçmişteki işlevine uygun olarak, Karadeniz&8217;in kuzey kıyılarıyla olan sınır ticaretini Bartın ve Amasra limanı önceliğinde geliştirmeli ve hukuki altyapının izin verdiği bu çalışmaya özellikle ticaret erbabımızın daha dikkatli destek vermesinde ve üzerinde durmasında yarar görüyorum. Son olarak Filyos Vadisi bütün Türkiye&8217;nin Karadeniz kıyısındaki en önemli projelerinden birisidir. Burada büyük bir sanayi bölgesinin limanların, termik santrallerin Filyos bölgesinde gelişmesini ön görüyoruz. Burada ortaya çıkacak sanayi ve bu sanayide çalışacak insan gücünün ihtiyaç duyduğu kentleşme, konut, sağlık ve eğitim gibi alanları Bartınlılar olarak şimdiden vizyon çalışmasını yapmamız lazım. Filyos bize daha yakın ve Zonguldak&8217;tan bizi etkileyecektir. Okul, sağlık ve konut alanları orada çalışıp yaşayan nüfusun ihtiyacını ancak Bartın karşılayabilir&8221; ifadesini kullandı.


İkinci üniversite kurulmalı


Bartın Üniversitesine de değinen Vali Küçük, &8220;Üniversitemiz Bartın&8217;ımız açısından çok önemlidir. Bartın tüm iller arasında yaş ortalamasında yaşlı bir nüfustur. En genç il 17 yaş ortalamasıyla Şırnak&8217;tır. Üniversite, Bartın&8217;ın yaşlı nüfusunu da gençleştirecektir ve biraz daha gençleştirmek için birikmiş sermaye birikimimizden de hareketle, acaba Bartın&8217;da bir vakıf üniversitesi kurulsa ne olur? Kurabiliriz. Ankara ve İstanbul&8217;a çok uzak değiliz. Hem akademik kadroların birbirini desteklemesi, hem de Bartın&8217;ı geleceğe götürecek önemli bir gençlik nüfusu açısından, gençlerin dinamizmini Bartın&8217;ın ekonomisine, sosyal hayatına, kültür hayatına dahil edilmesini önemsiyorum. Yeni dünyanın gerektirdiği gibi değişik bölümler açılabilir&8221; dedi.


AB bizim kapımızda beklesin


Vali Küçük konuşmasında son olarak &8220;Nasıl bir Türkiye istiyoruz? Türkiye 2023 yılında nerede olmalı? Cumhuriyetimizin 100. yılında biz Cumhuriyet kuşaklarının başta Büyük Önder Atatürk ve ülkemizi kurtaran onun arkadaşlarına bu kuşağın verebileceği en büyük hediye, Avrupa Birliği (AB) kapısında bekleyen bir Türkiye değil, AB&8217;yi kapımızda bekleten bir Türkiye olmak diye düşünüyorum&8221; dedi. Vali Küçük, bu sözlerinin ardından salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı. Alkışlarla çok mutlu olduğunu belirten Vali Küçük, bunun bir hayal olmadığını söyleyerek, bunun büyük bir iddia olduğunu söyledi. Tarihte yaşanan toprak kayıplarından ve daha sonra geri kazanılan topraklarla Atatürk&8217;ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile örnek veren Vali İsa Küçük, önümüzde 13 yıl olduğunu ve bunu başarabileceğimizi belirtti. Vali Küçük, &8220;Hedefi gerçekleştirmek için durmadan çalışmalıyız. Bunun için durmadan çalışmalıyız&8221; diye konuştu.


Bilgilendirmeler yapıldı


Toplantıda, daha sonra 1. oturum görüşmelerine geçildi. Oturumda Uluslar arası ilişkiler konusunda TASAM Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, Uluslar arası Güvenlik konusunda TASAM Stratejik Öngörü Dergisi Bilim Kurulu üyesi Emekli Büyükelçi Ümit Pamir ve İç Siyaset konusunda TASAM direktörü Doktor Engin Selçuk tarafından katılımcılara bilgi verildi. İkinci oturumda da Ekonomi konusunda TASAM Stratejik Öngörü Dergisi Yayın Kurulu üyesi Profesör Doktor Hasan Selçuk ve Işık Üniversitesi, İktisat Bölüm başkanı Profesör Doktor Sema Kalaycıoğlu, Eğitim Bilim Teknolojisi konusunda TASAM Stratejik Öngörü Dergisi Yayın Kurulu üyesi Profesör Doktor Vural Altın ve Doktor Necmi Daday, Kültür konusunda ise TASAM Başkan Danışmanı Profesör Doktor Rahmi Karakuş, projeksiyonunda Bartın Üniversitesi&8217;nin Bartın İline katkısı konulu Üniversite sunumunun ardından, İl Tarım Müdürlüğü de Bartın&8217;da tarım konusunda açıklamalarda bulunacak. Ticaret ve Sanayi Odası&8217;nın yapacağı bilgilendirmenin ardından son olarak Bartın Genç İşadamları Derneği tarafından Genç İşadamlarının bakışı konulu sunum gerçekleştirildi.
Editör: Pusula Gazetesi