Genel Maden İşçileri Sendikası&[#]8217;nın her ay yaptığı, Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Nisan 2010&[#]8217;da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,63 oranında arttı. Buna göre Nisan ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 4,24 TL artışla 735,20 TL oldu. 2010 Nisan ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki 4 aylık artış yüzde 3,33, yıllık artış oranı yüzde 3,35 seviyesinde gerçekleşti. Nisan 2009&[#]8217;da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,14 oranında gerilemiş, yıllık artış 2.17 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu. Süt ve süt ürünleri grubunda, pastörize süt yüzde 2,5, yoğurt yüzde 3.5, taze kaşar yüzde 23 geriledi. Bu grupta sadece tam yağlı beyaz peynir yüzde 12 arttı. Et ürünlerinde, kırmızı et ürünlerinde ortalama yüzde 4 oranında artış tespit edildi. Tavuk fiyatlarında nisan ayında değişim olmadı. Sakatat grubu ürünlerde yüzde 12 oranında artış yaşandı. Balık mevsiminin bitmesi nedeniyle tezgahlarda genellikle suni yolla yetiştirilen balık cinsleri yer aldı. Balık fiyatlarında ortalama yüzde 12 artış oldu. Bakliyat grubunda fiyatlar nisan ayında da hareketli geçti. Kuru fasulye dışındaki tüm ürünlerde artış tespit edildi. Kuru fasulyede bir önceki aya göre değişim olmazken, nohut yüzde 7,5, barbunya yüzde 3, yeşil mercimek yüzde 12 oranında arttı. Tahıllar grubunda nisan ayında önemli düşüşler gözlendi. En fazla düşüş yüzde 29 oranıyla makarna da tespit edildi. Bulgur yüzde 16, un yüzde 8 gerilerken, pirinç fiyatlarında değişim olmadı. Nisan 2010&[#]8217;da sebze ve meyve grubunda önemli düşüşler tespit edildi. Bakla yüzde 20, bezelye yüzde 18, dolmalık biber yüzde 52, yeşilbiber yüzde 46, taze fasulye yüzde 46, havuç yüzde 22, patlıcan yüzde 49 oranında geriledi. Önceki ayların zam şampiyonu kuru soğan ve patates ve domateste bu ay değişim olmadı. Meyve grubunda çilek yüzde 25, elma yüzde 11 gerilerken muz yüzde 7 arttı. Çağla, erik ve malta eriği gibi tezgahlara yeni gelen ürünler hesaplamaya alınmadı. Yağlar grubunda, tereyağı bir önceki aya göre yüzde 8 gerilerken, margarin yüzde 5, ayçiçeği yağı yüzde 3 arttı. Kahvaltılık zeytinde yeşil zeytin yüzde 2 oranında gerilerken sele siyah zeytin fiyatı yüzde 3 arttı. Şekerli ürünler grubunda kristal toz şeker yüzde 4, kahvaltılık bal yüzde 3, vişne reçeli yüzde 4 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Baharat grubunda tüm ürünlerde ortalama yüzde 3 artış tespit edildi. Salça ve konserve ürünlerde yüzde 2 gerileme tespit edildi. Çaylar grubunda değişim olmadı. Nisan 2010&[#]8217;da, ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 12,12 TL artış ile bin 936 TL oldu.
Editör: Pusula Gazetesi