Zonguldak'ın Devrek İlçesinde Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğüne bağlı olarak 5 engelli kadın vatandaşa yönelik 'Kardelen Umutevi' açıldı.

Daha önce Devrek Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürlüğünde bakım ve koruma altında olan 5 kadın engellinin 3'ünün atamaları farklı illerdeki Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve Orman Müdürlüğüne yapılmıştı. Engellilerin talebi ve menfaatlerini korumak adına ilgili bakanlıklarla yazışmalar yapılarak bu tayinleri Zonguldak İline bağlı Devrek İlçesi'ne yapılmıştır.

Bir süre Devrek Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürlüğünde kalan hafif zihinsel engelli kadınlar kamu zararı oluşmasını engellemek adına en kısa zamanda Devrek İlçesinde kiralanan bir apartman dairesinde yaşamaya başladılar. Devrek Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren bu apartman dairesine 'Kardelen Umutevi' ismi konuldu. Kardelen Umutevi'nde 3 engelli kamu personeli kadın haricinde koruma ve bakım altında bulunan 2 engelli kadın da bulunduğu belirtildi.

2 engelli kadının kuruluş yetkililerinin girişimiyle Devrek Öğretmenevinde istihdam edilerek çalışma hayatına alışmaları sağlanmaktadır. Kardelen Umutevi'nde kalan 2 engelli kadın için ise en kısa zamanda Form (A) Belgelerinin doldurularak kamu personeli olarak çalışmaya başlamaları planlanıyor.

Devrek Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Hasan Turgal ile Sosyolog Elif Hadidi'nin sorumluluğu ve gözetiminde hayatlarına devam eden engelli kadınlar komşuluk ilişkilerini öğreniyor, ev hayatına uyum sağlıyor ve çalışma hayatına devam ederek sosyal yaşama entegre oluyorlar. Zonguldak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü tarafından bizzat işleyişi takip edilen 'Kardelen Umutevi' bölge halkı tarafından da destek görüyor.

Devrek Kardelen Umutevi'nde kalan engelli kadınlar hayatlarından çok memnun olduklarını, birlikte dayanışma ve yardımlaşma içerisinde sosyal hayata tutunduklarını ve her ihtiyaç duyduklarında kurum yetkililerinin her zaman yanlarında olduğunu belirttiler.

Editör: Pusula Gazetesi