Zonguldak Barosu Başkanlığı, ülke genelinde 40 ilin baro başkanlığıyla ortak açıklama yaparak Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 30 Ağustos'ta ulaşımın ücretsiz olması tartışmaları için AKP'li Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "O zaman ormancılık gününde de tatil yapalım" ifadelerini kullanmış ve tartışmalara neden olmuştu.

Zonguldak Baro Başkanı Özer Eroğlu, basın açıklamasında şunları söyledi;

"Basına yansıyan şekliyle üç gün önce Bursa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Kurban Bayramında taşımanın ücretsiz olması talebiyle verilen önerge sonrası bir önergede 30 Ağustos'ta da ücretsiz olması yönünde verilmiştir. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ikinci önerge verilmesi üzerine 'ikisi aynı mı 30 Ağustos herkesin ortak değeri değil ormancılar günü gibi bir şey' şeklinde değerlendirme yapıp önergeye karşı çıkmıştır. İhanet söylemi olan bu yaklaşımı biz Baro Başkanları olarak reddediyoruz. Hiç kimse hele hele yönetici konumunda olanlar milli ve manevi değerlerimizi reddedemez. Bu devlete bayrağa cumhuriyete karşı bir tavır olup ihanettir. 30 ağustos emperyalizme karşı kazanılmış bırakınız Türk Milletini insanlığın bir bayramıdır. 30 Ağustos 26 Ağustos 1071 de Alparslan'la adım attığımız Anadolu'da yok olmaktan kurtulduğumuz 1699 Karlofça'dan bu yana ilk defa toprak kazandığımız topraklarımızı geri aldığımız günü temsil eder. 30 Ağustos meydan muharebesi büyük önder Mustafa Kemal tarafından Zafertepe'den bizzat yönetilmiştir. Büyük taarruz 26 Ağustosta başlayıp 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu ile son bulmuş ve büyük önderimize bu savaş münasebetiyle gazi unvanı verilmiştir. Bugün oturulan mevki ve makamlar varsa bu ve benzeri zaferlere borçlu olduğumuzu bilmek ve şehitler huzurunda ihtiramla eğilmek gerekir. Küstahlıkla, makam şımarıklığıyla dökülen kanları şehitleri emek verenleri aşağılayıp itibarsızlaştırarak değil. Bu aşağılama,itibarsızlaştırma zihniyetini, söylemini nefretle kınıyor Bursa Büyükşehir Belediye başkanı Alinur Aktaş'ı istifaya davet ediyoruz."

Ortak basın açıklamasına katılan iller şöyle;

Gaziantep Barosu İstanbul Barosu Burdur Barosu Aydın Barosu

Amasya Barosu Balıkesir Barosu Kırklareli Barosu Trabzon Barosu

Ankara Barosu Mersin Barosu Bolu Barosu Adana Barosu

Sivas Barosu Tekirdağ Barosu Yalova Barosu Düzce Barosu

Sinop Barosu Bilecik Barosu Eskişehir Barosu Niğde Barosu

Manisa Barosu Denizli Barosu Kırıkkale Barosu Malatya Barosu

Iğdır Barosu Gümüşhane Barosu Kocaeli Barosu Muğla Barosu

Çanakkale Barosu Tokat Barosu Elazığ Barosu Kastamonu Barosu

Hakkari Barosu Isparta Barosu İzmir Barosu Uşak Barosu

Giresun Barosu Zonguldak Barosu Edirne Barosu

Editör: Pusula Gazetesi