Zonguldak İl Özel İdaresi'nin Bakka ile birlikte gerçekleştirdiği Manolya Park Projesi'nin çay bahçesine dönüştürülmesine tepkiler sürüyor. Pusula okurundan gelen mektupta çarpıcı ayrıntılar ve sorular var.

Bu mektubu sizlerle paylaşıyoruz:

"Zonguldak Merkezde, terminal karşısında, BAKKA destekleriyle balıkçı çekeklerinin yıkılarak Manolya Park yapıldığı görülmektedir. Toplam alanın 22 dönüm olduğu ve buradaki zeminin Hazineye ait, ancak kullanım hakkının protokol ile Özel İdareye verildiği, bildiğimiz kadarı ile buradaki inşaat işlerini Devletin yaptırdığını duymaktayız. Güzel bir faaliyet olmuştur, ancak burasının doğu tarafındaki tek katlı bina ile batı tarafındaki çay bahçesi kısımının İl Özel İdaresi tarafından kiraya verildiği hazineye de hasılat payı verildiği öğrenilmiştir. Bahis konusu manolya park şehrin en iyi mevkiinde ve terminal gibi yaz kış her zaman çok sayıda insanın gelme, gitme ve bekleme amacıyla akın ettiği, kolayca ulaşabileceği bir konumdadır.
İnternet sitenizi devamlı olarak takip etmekle birlikte burası ile ilgili olarak gazetenizde bazı haber ve yorumlar çıktığını internet sitenizden takip etmekteyiz bu konuda duyarlı olmanız biz
vatandaşları memnun etmektedir.
Öncelikle bu kiralama işlemi, çay bahçesi olarak kiralama yapılan yer kaç metrekare üzerinden hesaplanarak kiralanmıştır, bizim duyumlarımıza göre sadece çay kazanının olduğu yer olan 14-15 metrekarelik büfe alanı için kira bedeli hesaplanmış, bu müstecirin orada kullandığı büfe alanının da üzerinde bulunduğu yaklaşık 600 m2 lik beton zemin, onun yanındaki anayol kenarındaki ağaçlık ve gölgelik kısım ile denizin kenarındaki masa sandalye konulan yaklaşık 800 m2 lik alan bu kira hesabını dışında tutulmuş ve müstecire masa sandalye konularak işgali olarak kullanmasına göz yumulmuştur. Bu ağaçlı, gölgelik alana ve deniz kenarına müstecir tarafından masa ve sandalye konularak işgal edilmiş alana, özel idarenin kendisi halkın ücretsiz olarak kullanması için yeteri kadar ağaç veya benzeri malzemeden yapılmış masalar, banklar veya kamelyalar yapamaz mıydı, böyle olsaydı bu çok daha iyi kamu hizmeti olmaz mıydı tabi ki olurdu, il Özel idaresi tarafından, Oradaki tüm yararlı alanlar ilgili müstecirin işgaline bırakılmıştır, halkın devletin parasıyla yapılan bu manolya park şu andaki müstecire sanki özel yapılmış, sanki onun kendi malı imiş gibi, bırakılmış, bu tür yerlerden ücretsiz olarak yararlanması gereken halk müstecirin kar hırsına terk edilmiştir, bu müstecirden resmi kiralama alanı dışındaki yerlere masa sandalye koyarak işgal etmesine ve halkın kullanmasına engel olmasına karşılık işgaliye parası alınmakta mıdır ? Alınıyorsa ne kadar ecrimisil, işgaliye parası alınmaktadır, hem böyle devlete ait alanlarda mevzuatta asıl olan kiralama yapılmasıdır, işgale izin verilmesi değildir. İl Özel İdare Kurumu, madem bu yerleri fazladan müstecire kullandıracaktı o zaman kurum kullanılan tüm alan için kiralama ihalesi yapmalıdır. Müstecirin resmi kiralama alanı kroki üzerinde ve m2 olarak halka açıklanmalı, vatandaş hangi alanın serbestçe yararlanabileceği alan olduğunu öğrenebilmeli ve yararlanabilmelidir. Kıyı kanuna göre halkın kıyılardan ücretsiz olarak yararlanması engellenemez. Buradaki gibi hazinenin hüküm ve tasarrufu altındaki deniz kıyısındaki alanların Hazine taşınmazlarının idaresi hakkındaki yönetmeliğin ekindeki, il Özel İdarelerine veya belediyelere kullanmak veya kiralama yapılabilmesi ile ilgili olarak devretmesine ilişkin protokol hükümleri dikkate alınmayarak işgallere göz yumulmaktadır. Bu parkta denize yakın olan alanda özel idare tarafından çok az sayıda beton üzerine konulan sırt yaslanılamayan ağaç oturma yerleri müstecirin masaları ve sandalyeleri tarafından kullanılamayacak şekilde etrafı daraltılmıştır.

İl Özel idaresi gayrimenkullerinin kiralanması, hazine taşınmazları gibi, 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılmaktadır, eğer yıllık ihale muhammen bedeli toplamı bu kanunun 51/a) maddesinde belirtilen sınırın altında (2018 için Bütçe Kanunu İ cetvelinde yıllık muhammen bedel 37150 TL aylık ise 3095 TL) ise bu maddenin sadece, (g) bendine uyan yerlerin (Kamu binaları içindeki çay ocağı ve büfelerin kiralanması gibi)kiralanması pazarlık suretiyle kiralanabilmekte, ama Manolya Parkın durumu 51/g maddesine uymadığından yıllık muhammen bedeli 51/a maddesindeki limitin altında olsa bile pazarlıkla değil 2886 sayılı Kanun 35/c maddesine göre açık teklif usulüyle yani ilan yapılarak kanunun açık artırma usulü ile ve birden çok kişinin katılımının sağlanarak, kiralama ihalesi yapılması gereklidir. (300 no.lu milli emlak genel tebliği Madde: (X) İHALE USULU başlıklı bendin, ilk hükümleri ile son paragrafı hükümü)
Vatandaşlar olarak bizlerde, bu kiralama işi pazarlıkla mı oldu, yoksa açık veya kapalı teklif usulüne göre mi oldu diye kafamızda soru işaretleri bulunmaktadır. Pazarlık usulü kiralamada kiralama işlemi 2886 Sayılı kanun 50. Maddede belirtildiği gibi belli şartlara tabi olmayıp, ilan edilmeden (2886 sayılı Kanun 17/5. Madde) bir kişiyle dahi görüşülerek yapılabilmekte ama açık ihale usulünde kurumun ilan panolarında, (2888 sayılı Kanun Madde 17,18) mahallindeki gazetelerde ve muhammen bedel sınırın üstündeyse ülke çapındaki gazetelerde ilan edilme mecburiyeti vardır, bu ilanlardan herhangi biri yapılmışımdır?, rekabet şartları oluşturulmuş mudur?, ihale konuları halka duyurulmuş mudur? Yoksa rekabet şartları oluşturulmadan kolay bir şekilde mevzuata uyulmadan kiralamamı yapılmıştır. Aylık ve yıllık olarak kaç TL ye kiralama yapılmıştır, kaç yıllığına kiralama, yapılmıştır. Ayrıca, bu parkın doğu tarafındaki restoran cafe gibi yapılan daha genişçe tek katlı bina kiralaması yukarıda belirttiğimiz hangi kiralama usulüne ve kaç yıllığına kaç TL ye kiralanmıştır rekabet şartları oluşturulmuş mudur, mevzuata uyulmuş mudur?
Yukarıda tüm belirttiğimiz konuların buradan yararlanmak isteyen bizler ve tüm vatandaşların aklında soru işaretli şekilde olduğunu düşünmekteyim. Sizlerin bu konuda ilgili kurumlardan bilgi alarak ve araştırarak halka açıklamanız, halkı aydınlatmanız, vatandaşların parkın hangi alanından, hangi imkanlarla yararlanabileceği, hem de yapılan kiralama işlemlerinin mevzuata tam olarak uyulup uyulmadan yapıldığından, kamu zararı olup olmadığının, var ise ne kadar olduğu, tereddütleri olan vatandaşları aydınlatmak, bilgilendirmek açısından büyük bir hizmet yapmış olacağını düşünerek ve sizin bu konudaki gayretleri halkımızdan esirgemeyeceğiz düşünceleriyle şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunar, İyi günler dilerim."

Editör: Pusula Gazetesi