Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya partisinin üniversite öğrencilerinin sorunlarına yönelik olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;ne sunduğu grup önerisi ile ilgili söz alarak konuşma yaptı. Konuşmasında, üniversite öğrencileri ve eğitim alanında yaşanan zorluklara dikkat çeken Milletvekili Yalçınkaya hükümetin eğitim alanında daha rekabetçi bir ortam hazırlanması için önlemler alması gerektiğini söyledi. Milletvekili Yalçınkaya; &8220;Bir ülkenin kalkınmasının iki temel koşulu vardır. Bunlar eğitimli nüfus ve teknolojik gelişmedir. Bu anlamda nitelikli insan yetiştirme görevi verilen üniversitelerimiz ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesinin bel kemiğidir. Her yıl üniversiteye girmek amacıyla sınavlara başvuran yaklaşık 1,5 Milyon gencimizden sadece 500 Bini bir programa yerleştirilmekte geriye kalan 1 Milyonu ise yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılmaktadır&8221; dedi.


Öğrenciler zorluklarla karşılaşıyor


Üniversite öğrencilerinin öğrenim hayatlarında zorluklarla karşılaştıklarını kaydeden Milletvekili Yalçınkaya; &8220;Hâlbuki Anayasamızın 42&8217;nci maddesi; devlete; halkın eğitim ve öğrenim ihtiyaçlarını karşılamayı en başta gelen ödev olarak vermiş ve kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını açıkça belirtmiştir. Yükseköğrenimde yıllardır çözüm bekleyen birçok sorunun olduğu bilinmektedir. Şu andaki sistem, artık tamamen paralı eğitime dönük, devletin eğitimden yavaş, yavaş elini çekmeye başladığı ve parası olmayanın eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakıldığı bir sisteme dönüşmüştür. Türkiye de aileler çocuklarının üniversiteye hazırlık masrafları için her yıl yaklaşık 3 milyar TL para harcamaktadır. Milyarlar harcayarak ve birçok sınavdan geçerek üniversiteye yerleşmeye hak kazanan öğrencilerimiz, eğitimleri sırasında birçok sorunla baş başa kalmaktadır. Bu sorunların başında; ekonomik problemler, Eğitim-Öğretim problemleri, Sosyo-kültürel ve psikolojik problemler gelmektedir&8221; diye konuştu.


Araştırmalar gerçekleri gösteriyor


Araştırmaların öğrencilerin durumlarını ortaya serdiğini ifade eden Milletvekili Rıza Yalçınkaya; &8220;Yükseköğretim öğrencilerinin içinde bulundukları bu sorunlarla eğitimlerini sürdürmeye çalışmaları onların başarılarının önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle; devletin üniversite öğrencilerinin sorunlarını artık tam anlamıyla tespit etmesi ve gerekli önlemleri alması zorunludur. Yaşadığı şehrin dışındaki bir üniversiteye giden öğrencinin, üniversiteye ilk adım maliyeti; harç ücreti, kayıt parası, yol, yurt, yemek, ders araç gereçleri, fotokopi, kitap masrafı derken, çok büyük rakamları bulmaktadır. Bu tutar yurda yerleşemeyen öğrenciler için daha da artmaktadır. Yapılan araştırmalar, öğrencilerin yarısının ayda 250 TL.&8217;den az bir gelirle geçinmeye çalıştığını, yetersiz beslendiklerini ve kötü koşullarda barındıklarını ortaya koymuştur&8221; şeklinde konuştu.


Burslar yetersiz kalıyor


Öğrencilere sağlanan bursların yetersiz olduğunu belirten Milletvekili Yalçınkaya; &8220;Yoksul ailelerden gelen, maddi imkânsızlıklar içerisinde olan öğrencilerimiz son derece yetersiz 180 TL burs parasıyla geçinmek zorunda kalmakta ve yarı aç yarı tok bir şekilde okullarına ve yaşama tutunmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde devlet tarafından öğrencilere sağlanan burslar yetersizdir. Öğrencilerimizin yurt problemleri çözümlenememiştir. Harçların yüksek olması da, öğrencilerimizin en büyük problemlerinin başında gelmektedir. Hükümet üniversite öğrencilerinin bu problemlerinin çözümü konusunda her eğitim, öğretim yılı başında birçok vaatlerde bulunmakta, fakat bu vaatlerini çok çabuk unutarak yerine getirmemektedir. Eğitim sorumluluğunu omuzun da taşımak istemeyen hükümet Anayasal görevini unutarak çözümü paralı eğitimde bulmakta ve eğitimde özelleştirmeye doğru hızla ilerlemektedir&8221; ifadesini kullandı.


Mevcut durum acı bir tablodur


CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya konuşmasına şöyle devam etti: &8220;Bu durum çok üzücü ve ülkemiz adına çok acı bir tablodur. Hükümetin eğitime verdiği önem bütçesiyle, istatistik&8217;i verileriyle, araştırma raporları ve öğrenci problemleriyle maalesef artık utanılacak bir duruma gelmiştir. 2006-2007 eğitim yılında Kredi ve Yurtlar Kurumuna, barınma imkânlarından yararlanmak için 197 bin 938 öğrenci müracaat ederken, Kredi ve Yurtlar Kurumunun boş yatak sayısı 88 bin 830 olup öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanma oranı yüzde 45 olmuştur. Kalacak yurt bulamayan öğrencilerimiz cemaat ve tarikatların yurtlarına mahkûm edilmekte adeta onların kucağına bırakılmaktadır.


Bu üzücü durum devletimizin bir ayıbıdır.


Devletin hiç kaynağı yok mu?


Devletimizin yurt yapmaya harcayacak hiç kaynağı yok mudur? 2002-2010 arasında devletin 35 Milyar TL kaynağı TOKİ ye aktarılmıştır. TOKİ ye aktarılan bu kaynağın onda biri üniversitelerin yurt sorununun çözümü için harcanmış olsa idi bugün ülkemizde yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimizin barınma sorunu tamamen çözülmüş olurdu. Maalesef ülkemizde; devletin sorumluluğunda olması gereken eğitimin yükü, öğrencinin ve ailelerin sırtındadır. Öğrencilerimize devlet tarafından aylık 180 TL öğrenim kredisi verilirken yine devlete ait yurtlarda aylık en az 90 TL yatak ücreti ve 120 TL yemek ücreti alınmaktadır. Yani verilen krediden 30 TL fazlası öğrenciden alınmaktadır. Yatak ücreti 2002 yılında yaklaşık aylık 25 TL iken AKP hükümeti bu ücreti yüzde 300&8217;den fazla artırarak 90 TL yapmıştır. Bu ülkede enflasyon son 7 yıl içerisinde yüzde 300&8217;ün üzerinde artmış mıdır? Nedir bu vicdansızlık.


Barınma ücretsiz karşılanmalı


Hâlbuki olması gereken, öğrencilerin barınma ve yemek ihtiyaçlarının devlet tarafından ücretsiz karşılanmasıdır. Yurtlarda yemek ve yatak ücretsiz olsaydı şu an için yurtlarda kalan 230 bin öğrenci için bunun devlete bir yıllık maliyeti toplamda yaklaşık 484 Milyon TL olurdu. Devlet, gençlerimiz için bu parayı ödese ne olur? Makro ekonomideki bütün dengeler alt üst mü olur? Ülkenin mali denge mi bozulur? Eğer 484 milyon TL&8217;lik harcama mali dengeleri bozuyorsa, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından tespit edildiği üzere, 2004 yılında İstanbul ve İzmir&8217;deki devlete ait 7 arsanın, TOKİ tarafından gerçek değerinin en az 773 Milyon TL altında bir değere özel şirketlere verildiğinde mali dengeler bozulmadı mı?


Korkmayın, mali denge bozulmaz


Sadece Oymapınar barajının satışı ile bu gençlerimize kıyamadığınız 464 Milyon TL&8217;nin 7-8 katını bir tek Şirkete aktarmadınız mı? O zaman mali dengeler bozulmadı mı? Tekel&8217;in bir fabrikasını satarken devleti 700 Milyon TL zarar ettirmediniz mi? Bunlar gibi yüzlerce örnek var. Değerli arkadaşlar, korkmayın, gençlerimizin yüksek öğrenim sorunlarını çözmek amacıyla harcayacağınız 484 Milyon TL ile kamu mali dengesi bozulmaz. Yurtlarda her şey ücretsiz olsa da gene bu devlete hiçbir şey olmaz. Ülkemizin asıl mali dengesini bozan halkımızın bir vampir gibi kanını emen göz yumulan yolsuzluklardır. Bu ülkede yolsuzluklar sonucu üç beş firmaya aktarılan milyarca TL&8217;lik kaynağın yüzde birini 230 bin genç için harcasaydınız, bu öğrencilerin ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntılar sona erebilirdi. Öğrencilerin hayatında çok şey değişirdi.


Öğrencilerin sorunları çözülmeli


Böylelikle, öğrencilerimizden ve onların ailelerinden alacağınız hayır duaları ile bu ülkeye ve bu ülkenin güzel insanlarına karşı işlemiş olduğunuz günahlardan, bir ölçüde belki de kurtulmuş olurdunuz. Türkiye de 94&8217;ü devlet, 45&8217;i vakıf olmak üzere toplam 139 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde yaklaşık 3 milyon öğrenci eğitim görmektedir. Bu öğrencilerimizin sorunlarının çözümü için bütçeden eğitime ayrılan pay muhakkak artırılmalı, kredi ve burs paraları günün şartlarına göre yeniden belirlenmelidir. Yoksul, başarılı öğrencilerin eğitim giderlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Devlet yurt sayılarını artırmalı, öğrencilerin beslenme sağlık, ulaşım, harç ve saire ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Devlet tüm çocuklarımıza ve gençlerimize uluslararası ortamda rekabet edebilecekleri kalitede eğitim fırsatlarını sunmalıdır. Yaklaşık 3 milyon üniversite öğrencimizin, yani geleceğimizin güvencesi gençlerimizin sorunlarının çözümüne yönelik gündelik siyasi çıkarlardan uzak politikalar ortaya konularak bu konuya yeterli kaynak aktarılmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum&8221;




Editör: Pusula Gazetesi