Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nevaz Küçükekşi ve beraberindeki heyet İl Müftüsü İsmail Bayrak&8217;ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nevaz Küçükekşi&8217;ye dernek üyeleri Uzman Psikolog Doktor Ayşin Akdağ, Nilgün Kılıç, Şenol Dağlıoğlu ve Ulviye Sayın da eşlik etti. Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Küçükekşi, Müftü İsmail Bayrak&8217;dan hayvanlara sahip çıkılması konusunun Cuma namazlarında verilecek vaazlarda toplumun bilinçlendirilmesi için konu edilmesini istedi. Müftü Bayrak ise Kutlu Doğum Haftası kapsamında bazı camilerde bu konuya değindiğini belirterek, bundan sonraki dönemlerde de daha çok önem vereceklerini söyledi.




Hayvanların var oluş sebebi var


Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nevaz Küçükekşi, &8220;Hayvanlarda bu dünyada var olma ve hakları korunarak yaşama hakkına sahiptir. Bu konuda gerek Kuran-ı Kerim ve gerekse Peygamberimiz Hazreti Muhammed tarafından kıyamete kadar geçerli hükümler getirilmiştir. Bu hükümler bağlamında, hayvanların korunmasına ilişkin ayet ve hadislere Peygamber Efendimizin sahabesinin yaşam ve sözlerine de atıfta bulunarak, Kutlu Doğum Haftası boyunca, camilerde vaizlerde aşağıdaki mesajların yer almasını arzu etmekteyiz. Hayvanlarda Yüce Allahın yarattığı canlılardır. Hepsinin bir var oluş sebebi vardır. Onlara kötü muamelede bulunmak, taşlamak, dövmek, işkence etmek, bağlayıp güneş altında ve yağmur altında soğukta bırakmak günahtır&8221; dedi.




Hayvanları dövüştürerek para kazanmak günahtır


Nevaz Küçükekşi, &8220;Tıpkı insanlar gibi hisleri olan, canları yanan ve acı çeken hayvanları, saldırgan olarak yetiştirmek, başka insanlara zarar verir hale getirmek, onları birbiri ile dövüştürmek ve bundan para kazanmak günahtır. Horoz veya köpek dövüşleri hayvanlara acı vermesi açısından da üstlerinden kumar olarak para kazanılması da günahtır. Bunu sadece yapanlar değil seyredenler, bahis karşılığı para kazananlar da bu günahın ortağı olurlar. Her yerin beton olduğu günümüz şehirlerinde bu hayvanlar su ve yemek bulmakta çok zorlanıyorlar. Sıcakta susuzluktan ve açlıktan ölen hayvanların sayısı düşündüğümüzden daha fazla. Allah rızası için onlara özellikle sıcak günlerde bir kap su bir kap artık yemek koyalım. Bu hayvanlara bakan, besleyen insanlara, onların gönüllerindeki merhamet duygularından dolayı sevgi ve saygı duyalım&8221; diye konuştu.




Binlerce hayvan zehirden kurtarılacaktır


Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Küçükekşi, &8220;Hayvanları besleyen insanlara kötü davranmayalım, onlara hakaret etmeyelim. Vatandaşlarımız rahatsız oldukları kedi ve köpekleri zehirleme yoluna sıklıkla gitmektedirler. Zehirlenen hayvanlar ise saatlerce kıvranarak iç organları parçalanarak ölmektedirler. Bunun vebalinin büyük olduğu, hayvanların dağlanarak damgalanmasını dahi yasaklayan, hayvanlara acı ve ıstırap çektirilmemesi konusunda kıyamete kadar geçerli hükümler buyuran Hazreti Peygamberimizin sözlerinin de vaazlarda yer alması binlerce hayvanı zehirden kurtaracaktır. İnsanların çeşitli zevkleri için hayvanların yaradılış amaçlarının dışında kullanılmaması gerekir. Müftülük görevlilerinizin gerek yerel basında ve gerekse görsel medyada Kutlu Doğum Haftasına ilişkin mesajlarında hayvanların da haklarını dile getirmelerini arzu ediyoruz&8221; şeklinde konuştu. Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Küçükekşi, ayrıca hayvanlara yapılan şiddete karşı okullarda öğrencilere yönelik eğitim seminerleri planladıklarını söyledi.




Bütün canlılar saygıya değer


Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nevaz Küçükeşi&8217;nin konuşmalarına sonuna kadar katıldıklarını belirten ve desteklerini esirgemeyeceklerini söyleyen İl Müftüsü İsmail Bayrak, &8220;Öncelikle bütün canlıların huzur içerisinde yaşama hakları vardır. Onları ve bütün varlıkları yaratan Allah, onların canını alacak olan yine Allah&8217;tır. Onun dışında hiçbir insanın, hayvanın veya bir canlının hayatına kastetmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Ne dini açıdan ne de insanlık açısından bunu onaylamak imkânsızdır. Dolayısıyla bütün canlı varlıkların da saygıya değer olduğunu biliyoruz ve yüce dinimiz de o şekilde vurguluyor. Hatta İslam&8217;ın özü; Allaha saygı, Allah&8217;ın yarattığı bütün varlıklara da şefkat ve merhametle davranmaktır. Allaha saygı olduğu yerde yaratılmışların hepsine şefkat, merhamet, acıma duygusuyla davranıldığı yerde huzur olur&8221; dedi.




Hayvanların varlığı büyük nimettir


Müftü Bayrak, &8220;Yüce Allah kâinatı bir denge içerisinde yaratmıştır. Hayvanların varlığı bizim için büyük bir nimettir. Yok, olduğu yerde dengenin olmadığı yerde bir takım faktörler ortaya çıkıyor. Felaketler ortaya çıkıyor. Sevgi kişiden kişiye değişebilir ama sevmediğimiz yerde saygı göstermemiz gerekir. Hepimizin insani ve dini görevi olmalıdır. Şiddet, bütün canlı varlıklar için de hiç uygun olmayan bir konudur. Allah&8217;ın yarattığı varlığı incitmek, onu öldürmek, onu aç susuz bırakmak veya gücünün olmadığı yükü onun sırtına yüklemek günahtır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed, özellikle hayvanlara şiddet uygulamayın, onları aç bırakmayın, susuz bırakmayın, tahammül edemeyecekleri yükü onlara yüklemeyin diye buyurur. Zaten dinimiz gereği de şiddet günahtır&8221; diye konuştu.




Konuya önem vereceğiz


Müftü Bayrak, &8220;Zaten dinimizin emrettiği, dinimize göre yapmadığımız çok noksanlarımız var. İslam&8217;ı ya anlamıyoruz, ya yanlış anlıyoruz, ya yanlış yorumluyoruz ya da tasdik etmiyoruz. Yani noksanımız buradadır. Dolayısıyla bütün havyalar, tabiatta bulunan bütün canlılar bir hikmet gayesiyle yaratılmıştır. Hepsinin birer gayesi ve vazifesi vardır. Onların da duygusu vardır, ifade ederler ama biz anlamayız. Çünkü Kuran-ı Kerim&8217;de bütün canlıların kendilerine has özellikleriyle Allah&8217;a ibadet ettiklerini ve birbirleriyle anlaştıkları ifade edilir. Onların hepsi insanoğluna emanettir. Bu emaneti de iyi taşıyıp, bizde sonraki nesillere de koruyup devretmek de bizim görevimizdir. Herkes bir şeyler yapmalı. Nevaz Hanım da hayvan hakları ve hayvanlara yardım konusunda üzerine düşen görevi en güzel gayreti yapmanın içerisindeler. Bu konuda ne gerekiyorsa yaparız. Kutlu Doğum Haftası programı kapsamında hayvanlar hakkında olan bu konuları az da olsa dile getirdik. Bundan sonraki dönemlerde de daha çok önem vererek devam edeceğiz&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi