Çatalağzı Termik Santrali´ne (ÇATES) yönelik özelleştirilme süreciyle ilgili belirsizlik devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde grup olarak satışı gündeme gelen ÇATES´le ilgili farklı görüşler ileri sürülürken satılması durumunda Zonguldaklı iş adamlarında kalması fikri öne çıkıyor. Bu fikri destekleyenlerden biri de iş dünyasının deneyimli ismi, Yurtbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay oldu. Yurtbay ÇATES´in özelleştirilmesi durumunda kendisinin de oluşturulacak konsorsiyumda yer alabileceğini söyledi. Pusula´nın sorularını yanıtlayan Yurtbay; "Herkes gibi benim gönlümde özelleşmemesi, devlette kalması var. Mutlaka özelleşecekse kömür üreticileri ve sanayicilerden bir ekip kurularak bu ekibin alması. Biz bu ekipte oluruz. Sanırım Çanakçılar´da olur. Demir Madencilik olur, diğer madencilik şirketleri olur. Rakamlar öyle çok yüksek değil. 80 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.



Filyos Ateş Tuğla´nın alınmasına karşı çıktım

Yurtbay; İşadamı İsmail Recai Şanlı´nın geçtiğimiz günlerde Pusula´da yer alan açıklamasında; "Ben olsam Filyos Ateş Tuğla Fabrikasını Zeki Yurtbay´a istihdam yaratma karşılığında bedelsiz verebilirdim" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şu yorumda bulundu; "Biz Filyos Ateş Tuğla Fabrikasıyla hiç ilgilenmedik. Filyos Ateş Tuğla´nın alınmasına karşı çıkmıştım. Teknolojisi eski bir fabrikaydı. ÇATES dolayısıyla enerji cazip bir iş. Satışa çıktığı zaman detaylı şekilde araştırılır. Teknolojik ömrü ve neler yapılabileceğine bakılır. Sonra daha sağlıklı bir karar verilebilir" dedi.


Siyasi iradeyi gösterebilecek var mı?

Deneyimli iş adamı Zeki Yurtbay kalkınma projelerinde siyasi iradenin her zaman önemli olduğunun altını çizerek ÇATES´in satılması sürecinde de siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu belirtti. ÇATES´in öncelikle devlette kalması gerektiği yönündeki görüşünü yineleyen Yurtbay; "Ama görünen o ki satışına kesin gözüyle bakılıyor. Devlet burasını gözden çıkarmış. Bu durumda yapılacak tek şey, burasının Zonguldak´ta kalmasının yolunu bulmak. Grup olarak değil de tek olarak satışının sağlanması durumunda Zonguldaklı iş adamlarımız alabilirler. Öncelikle tek olarak satışının sağlanabilmesi için siyasi irade lazım. Bilemiyorum bu siyasi irade var mı?" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi