Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney yaptığı açıklamada, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği&[#]8217;nin bal evleri oluşturulmasına yönelik çalışması olduğunu, kentte de projeyi hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.


Yerel yöneticilerle görüşmeler yaparak kendilerine merkez ve ilçelerde yer tahsisi istediklerini anlatan Güney, şöyle konuştu:


´´Rize´nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası´nda üretilen dünyaca ünlü baldan, kestane balımız daha zengin içeriğe sahiptir. Sofralık olmayan balımızın, tıpta arı ürünleriyle tedavi yöntemlerinde kullanılabilecek özellikleri mevcuttur. Cilde güzellik kattığı için ´gençlik iksiri´ şeklinde adlandırdığımız balımızın, üreticilerini desteklemek için bal evleri oluşturacağız. Bize tahsis edilecek yerlere büfelerimizi koyarak tüketiciye birinci elden mal vereceğiz. Şu anda kestane balı diye satılan ürünlerin birçoğunun tahlilini yapsanız başka ürünler çıkacaktır. Bal evlerinde ise üreticinin kendi ürününü analizlerini yaptırarak paketleyip satacağız.´´


Bal evlerinde satılan ürünlerde, üreticinin vatandaşlık numarasının yer alacağını anlatan Güney, ´´Vatandaş aldığı malı kimin ürettiğini bilecek. Kestane balını arayanlar, üreticiye ulaşmakta zorluk çekmeyecekler. Bu da arı yetiştiricisi sayısını artıracaktır´´ dedi.


DOLUM YAPTIRILACAK


Birlik Başkanı Güney, daha önceki yıllarda planladıkları dolum tesisi projesini, maddi imkansızlıklardan hayata geçiremediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:


´´Çevre illerdeki tesislerle anlaşarak ürünlerimizin dolumunu yaptıracağız. Karadeniz Teknik Üniversitesi&[#]8217;nin araştırmasına göre antioksidan özelliği bulunan kestane balımızı ZAYBİR markası altında ülke geneline de pazarlayacağız. Kentte yaklaşık 60 bin kovandan yıllık 600 ton civarında balın satılmasını planlıyoruz. Balı yurt içinin yanı sıra ABD ve AB ülkelerine de satmayı hedefliyoruz. Böylece, bölgemizde kişisel girişimlerle ballarını satan üreticilerin ürünlerini tek elden değerlendirebileceğiz.´´


UYGULAMALI EĞİTİM İSTASYONU


ZAYBİR olarak arı yetiştiricilerine yönelik Uygulamalı Eğitim İstasyonu oluşturmayı amaçladıklarına işaret eden Güney, şunları söyledi:


´´İstasyonun, Türkiye´de henüz örneği yok. Arıcılar buraya gelecekler ve 10 günlük süreyle ana arı, arı sütü, polen, propolis üretimi ve arı bakımını uygulamalı öğrenecekler. Çağıracağımız bilim insanları da, koloni yönetimi, arı hastalıkları, arı ürünleri ve insan sağlığına yararları konusunda bilgiler aktaracak. Yetiştiricilerimiz daha bilinçli şekilde arıcılıkla uğraşabilecekler.´´


Güney, Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı Eğitim Fakültesi&[#]8217;ndeki üniversite öğrencilerine ve Karadeniz Bölge Komutanlığı&[#]8217;ndaki askerlere yönelik arıcılık kurslarının devam ettiğini, 10 günlük teori eğitimini tamamlayanlara arı kovanlarının kurumu ve alınacak tedbirleri uygulamalı anlattığını kaydetti.


KAYBOLAN ARI YOK


ZAYBİR Başkanı Güney, bölgede koloni ya da arı kayıplarının yaşanmadığını belirterek, şöyle dedi:


´´Arıların en önemli özelliği bitki döllemesidir. O yüzden arılar yok olursa insanlığın sonunun geleceği belirtiliyor. Bazı ülkelerde görülen arı kayıpları bizim bölgemizde yaşanmadı. Şu anda ABD´de arılı kovan fiyatı 150 dolardır, ama tarla sahibi her çiftçi ektiği ürünün çeşidine göre kovan koymak zorundadır.


Fakat, çiftçilikle uğraşan kişi kovan satın alamaz. Arıcılardan bunu temin etmek zorunluluğu var. 300 dolar civarında 1 kovana kira ödemesi gerekiyor. Yılda sadece kovan kirasıyla bin doların üzerinde para kazanılıyor. Bitkileri arılar dışında dölleyemezsiniz. Soframıza gelen ürünler arılar sayesindedir. Bu mantıkla arıcılığa bakıldığında herkes arıcının önünde saygıyla eğilmelidir.´´

Editör: Pusula Gazetesi