Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Ar-Ge Robot ekibi Türkiye´de bir ilke imza attı. Öğrencilerden Özgür Abalı, Ahmet Yılmaz ve Umut Aydın ilk kez bir eğitim robotu yaptı. Öğretmenleri Bahadır Kaya öncülüğünde 3 aylık çalışmalarını tamamlayan öğrenciler ´Eğitimci´ isimli sesli ve görüntülü uyarı veren robot üretti.
Özellikle ana okulu ve ilköğretim okulu öğrencilerinin su tasarrufunda bulunmaları amacıyla böyle bir robot ürettiklerini ifade eden öğrenciler, robotun özelliklerini anlattı. Robotun istenilen her dile rahatlıkla çevrilebileceğini dile getiren takım kaptanı Özgür Abalı, "Suyu tasarruflu kullandırma alışkanlığını kazandırmak için eğitim robotu ürettik. Eğitimci ismini verdiğimiz robotumuz ses, simge ve ışıklar olarak kullanıcısı ile eğitime geçiyor. Aynı zamanda ışıkların nerede kullanılacağı bilgisini
veriyor. Toplam kalite bizim hayatımızı değiştirdi. Biz de dünyayı değiştirmek istedik. Bu değişim üzerinde somut adımlar atmak istedik. Türkiye´nin ilk ve tek eğitim robotunu ürettik. Robotun içinde, bünyesinde bulundurduğu mikro denetleyici sayesinde sensörden gelen bilgileri işliyor. Kullanıcının kullandığı su miktarına göre 0.1 hassasiyetle ölçüm yapıyor. Yaptığı ölçümü LCD ekran ile ölçüyor. Robotumuz normal kullanımda aynada görülen çizgi film karakteri beliriyor."
TRAFİK LAMBALARI
Özgür Abalı, minik öğrencilerin lavabo sayesinde trafik lambalarının amacını da öğrendiğini söyledi. Suyun normal kullanıldığı zaman yeşil ışık fazla kullanıldığı zaman sarı, çok fazla kullanıldığı zaman kırmızı ışığın yandığını söyleyen Abalı, kırmızı ışık yandığında sensör sayesinde suyun kapandığını dile getirdi. Lavaboda yeşil ışık yandığında sevinen çizgi film karakteri belirdiğini anlatan Abalı, sözlerine şöyle devam etti: "Su fazla açıldığında sarı ışık yanıyor ve çizgi film karakteri somurtuyor.
Işık kırmızı yandığında çizgi film karakterinin kızgın ifadesi aynada beliriyor. Bu sürede sesli olarak da uyarılar veriliyor. Bunu ana okul ve ilköğretim çağındaki öğrenciler için yaptık. Robot kısmı duvara saklandığı için öğrencilerin kablolara ulaşma imkanı olmuyor. Elektrik çarpması olayı da imkansız oluyor."
HAYALLERİNİ SINIRLAMADIK
Okul Müdür Yardımcısı ve Kafile Başkanı Tolunay Demirci de proje hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin hayallerini sınırlamadıklarını dile getiren Demirci, ürettikleri robotun patentini de alacaklarını ifade etti. Robot için birçok yerden sipariş alındığını söyleyen Demirci, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an bu robot Türkiye´nin ilk ve tek eğitim robotu olarak ortaya çıkıyor. Biz teknik olarak öğrencilerimizin yeterli olduğunu biliyoruz. Ama fırsat verilmesi gerekiyordu. Biz öğrencilerin hayallerini
sınırlamadık. Onları herhangi bir şekilde baskı altına almadık. Kendi rahat özgür iradelerini fikirlerini yerine getirmelerini istedik. Onlarda bize Türkiye´nin ilk ve tek robotunu sundu. Adını da ´Eğitimci´ koydular. Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Ar-Ge Robot ekibinden Zonguldak ve Türkiye´ye bir hediye olarak sunuyoruz."
Öğrencileriyle gurur duyduklarını belirten Demirci, şunları söyledi: "Bunların devamının geleceğine inanıyoruz. Toplam kalite ekibi ile neler yapabileceğimizi konuştuk. Değişik anketler sunduk. Bunun sonucunda robotumuz ortaya çıktı. Sürekli artan grafiğimiz var. Artmaya da devam edeceğine inanıyoruz. Hem teknik baz da hem de yerel ve ulusal duyuru bazında dünya çapında başarılı olacağımıza inanıyoruz."
Öte yandan Ar-Ge Robot Ekibi, ODTÜ Robot Yarışları´nda toplam sekiz ödül almıştı.
Editör: Pusula Gazetesi